Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2014

hadif turns 1

Assalamualaikum semua,

Hadif dah setahun 2 bulan baru nak ceita pasal nieh...hahaha. lantakle labu, asal ada cerita ye dop...hihi. biasalah mommy memang sibuk kan, walau anak sorang je macam jaga anak 6. macam manalah mama aku boleh jaga kami adik beradik 6 orang dulu.
hadif macam biasa tetap suka makan, apa saja yang disuap dan di atas lantai. alhamdulillah, lepas makan kompem berak, dan 'memang busuk' sebab semua benda dah makan kan macam orang tua.
cumanya minggu lepas hadif tak sihat. sakit kaki, tangan dan mulut. kemain risau aku, hari khamis malam (malam jumaat) badan dia dah panas. then, jumaat memang demam, family aku yang lain semua keluar tapi aku dan hadif je dok rumah.
masa tu dia dah cranky tapi aku menyusu banyak-banyak. hadif kalau demam, memang aku akan bagi susu lebih kerap. malam tu which is malam sabtu, dia menangis tak berhenti. tidur sejam, bangun nangis sampailah ke pagi. aku memang tidur tak lena sangat malam tu.
pagi tu, aku ajak husband g klinik. aku s…

PREVENTION better than CURE

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah, nyawa lagi kita harini kan. Setiap kali, bangun pagi sepatutnya kena bersyukur sebab masih bernyawa dan orang sebelah kita pun masih lagi bernyawa.
Kadang-kadang apabila dikurniakan tubuh badan yang sihat, kita jadi alpa dan take for granted sebab kita tak tau betapa mahalnya SIHAT tu. Tapi apabila kita pergi hospital, melawat orang sakit, dengar ceramah kesihatan barulah kita cakna sikit tapi tulah selalunya sekejap jelah kesedaran tuh.
Akulah salah seorang yang mengabaikan kesihatan tuh, sebab aku ni Alhamdulillah Allah bagi kesihatan yang baik dah bertahun-tahun. Tapi tadi ada dengar talk dari orang MAKNA. MasyaAllah apa yang dia bagitau memang bagi tamparan pada aku supaya beringat dan menjaga kesihatan.
Apa yang dia bgtau yang suka aku nak share ialah tentang PREVENTION:

PREVENT overweight and obesity - kena tau berat sesuai dengan ketinggian BE physically active - cuba banyakkan berjalanDITCH junk food - kalau boleh, elakkan terusREDUCE red m…