Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2011

perlu ke pakai baju sama di hari raya?

assalamualaikum semua? macam mana hari ni, best x?
korang semua makan apa, aku macam biasa makanan rumah aku di pagi raya x pernah berubah, iaitu nasi tomato, ayam pedas, ikan tongkol, ayam madu, pajeri nenas, sambal belacan. tambah makanan yang lain kek, sate dan ketupat palas.
seperti biasa, time raya je kita mesti nak pakai baju baru yang cantik especially perempuan memang sembangat bab shopping raya ni. kalau boleh semua benda nak baru dan cantik. tapi aku pelikla dari dulu lagi aku pelik time raya je nak sedondon dan sama sebijik. contohla kan, baju raya wife kaler oren terang, so nak dia nak hubby dan anak-anak pun pakai baju kaler oren terang. kalau oren tu gelap sikit atau pudar sikit memang cancel. sanggup tu tawaf 10kali jalan tar semata-mata nak pakai baju kaler yang exactly sama. (xleh kurang dan xleh lebih)
aku x kisah langsung nak pakai kaler sama tapi kalau kaler oren, anak oren muda, ayah oren gelap, bukankah comel jugak. tetap nampak segak dan berseri kannn.
tapiiiiiiiiii…

sembahyang sunat aidilfitri

assalamualaikum semua, korang semua sembahyang sunat raya x?
apa makna raya bagi anda semua ye? semua orang bagitau kanak-kanakla orang yang paling gembira time raya sebab dapat collect duit raya. orang tua x gembira ke? aku tau umur kita makin meningkat tahun demi tahun tapi kemeriahan raya tu kita kena cipta sendiri supaya raya kita jadi meriah dan meomorable setiap tahun.
walau tua, muda, kanak-kanak semua orang kena menyambut ngan riang. tapi sembahyang raya jangan lupa ye sebab ianya setahun sekali dan sangatla bererti. bila lagi nak jumpa jiran sekampung yang dah lama x berjumpa, bila lagi nak salam ngan ramai orang, bila lagi nak tengok orang pakai baju raya cantik (perempuan) dan lelaki lengkap baju melayu bersampin dan bersongkok, bila lagi nak usha lelaki hensem. eh eh
so, di kesempatan ni juga aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA kepada sesiapa yang mengenali diri ini, kalau aku ada buat salah aku minta maaf banyak-banyak. semoga korang semua bahagia di hari mulia ini.

tau apa itu colek?

salam penghujung ramadhan semua,
colek ye bukan culik....heh. ni loghat kelantan punya yang bermaksud rojak. so semalam makan colek selepas berbuka. memang heaven. 3 jenis colek telah diorder n berjaya dingap sampai licin. kita kenalkan mereka:




colek perut

colek keropok

colek buah

saya sangat bahagia sekarang

kb mall
muka penat gile bayangkan dalam flight yg cuma 50minit, aku tdo sampai kapal terbang berenti baru mata ku bukak...haha
lcct
sekarang saya berada di kampung, mana lagi kalau bukan pasir mas,, tanah airku....hehe.
selamat landing pukul 12 tengah gari, staright away ke kb mall, biasala shopping sikit. lepas tu, balik rumah tdo. sekarang masa menaip ni, baru lepas kemas bilik dan bilik air. rumah dan dapur x kemas lagi, banyak sungguh nak buat kerja. ni belum campur nak buat kek dan biskut. larat kah? kita tengok jelah...haha
bye korang, semoga ceria di samping keluarga tersayang

perkahwinan dan wanita

salam perempuan, gadis, wanita dan awek comel sekalian
entri ni ditujukan khas untuk perempuan yang belum kahwin tapi yang dah kahwin nak baca dan komen pun boleh jugak...hehe. aku rasa semua orang ada perkahwinan impian kan, dan perkahwinan impian korang mestilah yang grand je kan. mana main yang biasa-biasa apa kelas u olls (ke ada yang ada x ada impian macam tu, aku memang salute ah)
aku antara perempuan-perempuan yang dari kecik sehinggalah sekarang mengimpikan majlis yang grand, sekali seumur hidup katanya. kalau boleh, semua nak perfect dan mahal dari hantaran, persandingan, door gift mekap, pakaian dan semuanyalah
aku selalu berangan nak jadikan perkahwinan yang terbaik, yelah supaya dikenang seumur hidup, supaya dicanang oleh orang kampung dan supaya orang yang datang perkahwinan aku akan cakap "grandnya ko kahwin nok, kelas ko". bangga kan, ye memang bangga tapi bangga yang sekejap saja sebab lepas tu banggalah ko mengadap, membayar hutang
banyak kawan aku kahwin dan b…

makanan wajib di bulan puasa

fuh, fuh, dah minggu ketiga ramadhann kannn
macam mana u oll persiapan raya. aku memang dah lama siap la kalau dari segi pakaian sebab dah terbiasa buat 3 bulan sebelum raya.....haha....semangat katanya. biskut x beli lagila, ingat tahun ni mau buat....kehkeh
so, ini menu yang selalunya aku makan time bulan puasa je. xtaula kenapa time bulan lain, aku x makan atau mungkin x jumpa orang jual....apa dia tereng....terenggggggggg







ketupat sotong
perrrgghhh heaven wa cakap lu. eh siap cakap wa dan lu lagi... tapi serius memang sedap benda ni kalau orang tu tau buat. ni orang kelantan buat, orang luar buat kuah putih, yuck. ni kalau nenek aku yang buat fuhh memang terangkat. walau kuah dia manis gila, tapi tetap nak hirup. heaven
tahi itik (aku x tau kenapa nama dia tahi itik, jangan tanya aku, dia dibuat ngan putih telur, if not mistaken)
ni makanan pure kelantanla. luar memang xder. memang best but as usual manis

puding caramel gula hangus
ni makanan wajib umah aku time puasa. mesti buatla paling …

kalau nak berniaga,servis terbaik memang sangatla pnting dan paling utama

huh, aku mengigau ke apa, 1 hari update 2 entry, xper, tengah banyak idea, kita layankan jelah ye
ko rasa dalam bisnes apa yang paling utama, x yah cakapla kualiti produk, marketing, network. aku tau itu semua memang penting tapi apa yang buat pelanggan lekat dan setia ngan anda. kualiti/servis yang anda offer samada terbaik atau terhampeh.
ni makanan wajib aku gi mamak, maggi goreng, x tau kenapa
aku memang minat berniaga, x yah tipulah, berniaga ni cita-cita aku paling ulung sebab aku memang x suka kerja ngan orang, aku x suka peraturan, aku x suka hipokrasi, aku x suka politik. aku cuma suka duit saja.
walau aku hanya berbisnes kecik-kecik saja dekat internet, aku memang plan nak besarkan bisnes aku lepas raya (baru dapat modal so doa-doakan ye plan aku menjadi). dah, aku membebel lain entry la pasal ni sebab panjang sangat.
korang suka pegi mamak x? kalau korang dok kl memang mamak ni orang kata ibarat gula dan manusia. eh apa kaitan, maksud aku manusia makan kat mamak, macam dia perlu…

kegilaan mama aku terhadap kain

salam 16 ramadhan semua. amacam puasa, ok dop?
aku dibesarkan ngan abah dan mama yang bekerja. aku bangga jadi anak yang kedua ibu bapa aku bekerja sebab diorang bukanla yang jenis kerja x hingat dunia. mama aku keje kerajaan je kot. sharp kul 5 berdesupla balik. gle kau nak buat ot atau keje lebih masa, memang haram bagi mama aku.



ni je gambar aku jumpa mama aku dalam pakaian baju kurung, lain semua seluar
so, almaklumla mama aku orang kelantan dan kerja sana so pakaian sehari-hari adalah baju kurung. mama aku punya gile terhadap kain , kalau ko tengok koleksi baju dia, boleh menangis. dari aku kecik, aku dah tengok yang mama aku ni pandai betul bergaya (ni bukan sebab mama sendiri tapi pandangan akula).
dari dulu time bunga, labuci dan sekarang manik. apa yang mama akux try dan kain mama aku memang xder yang murah, semua nak yang ratus-ratus dan banyak ye. boleh dikatakan sebulan, mama aku jahit lebih berpasang-pasang baju. x percaya, datang umah aku...
sekarang mama aku tengah gil…

menu berbuka yang menggiurkan

salam ramadhan semua. huk aloh dah 2 minggu dah kita berpuasa,cepatnyaaaaa masa berlalu
harini dalam sejarah hidup aku selama 40 tahun (exaggerate betul), aku berbuka puasa dengan menu yang paling best. nak tau apa dia? jeng jeng










korang mampu? cukup bulan buleh kumpuk duit beli beg marc jacob....haha

bufet ramadhan, pasar ramadhan.....tolongla

salam 11 ramadhan semua, oopss hampir nak masuk 12 ramadhan,
macam mana puasa, sahur bangun x. harapnya semua orang dikurniakan kesihatan yang baik untuk menjalani ibadah puasa dengan sebaiknya.
kalau korang perasan kan bulan puasa ni memang murah betul rezeki untuk peniaga kan. dengan bazar ramadhan yang berlambak, kedai makan sentiasa penuh, hotel pun penuh. semua pakat berlumba-lumba nak carik keuntungan di bulan puasa ni.
hotel-hotel jangan cakapla, sentiasa menawarkan makanan yang 1001 jenis supaya orang terliur. bulan puasa kan semua nampak sedap dan semua nak makan. tapi lepas je berbukak, makan 2,3 jenis terus kenyang (ke aku je macam tu?)
aku memang x suka buka di luar lebih-lebih lagi bufet, dah macam orang pelarian pulak, berebut2 amik lauk dan cari tempat. bayar kemain mahal, tapi keselesaan x ada. memangle makanan banyak tapi kalau dah kena bangun, amik 3, 4 kali, aku memang x suka dan malas. tapi x taula orang lain kan
paling penting, berbuka di luar kena tau tempat tu ada pr…

WORDY WEDNESDAY: there's someone for everyone

Although we forget, it’s proven trueNo matter your situation, there’s someone for youDon’t just settle, not just anyone will doThe solution is finding, the one who loves you for you.p/s: ditujukan untuk orang yang baru lepas putus cinta dan mencari cinta

break fast with siblings

salam 7 ramadhan semua. x sangka betul dah seminggu kita berpuasa, cepat kan masa berlalu
hari ni aku, dan 3 adik aku berbuka puasa di bangi setelah dirancangkan. semua dibelanja oleh adik lelakiku....hehe. mula-mula kitaorang makan kat restoran red wok dan lepas tu dessert di ice room.
so, enjoy the pic ya

when u are adult

when typing this, only 10 minutes before azan maghrib left. my comp and blog clock was totally different but in dont know how to fix it.
have u ever think ur life will be in future? that ur imagination will be totally different with ur reality. usually people will have basic imagination life. they hoping life will be run smoothly as their want.
first, we will go the primary school (yup, kindergarten also is must now), then secondary school, then college. usually, people i met will have this routine. n the most boring part is work. sometimes, people will do any job just for the sake of money (salary) either they desperate to get that job or they being paid high to do that job.
i always envy REALLY envy for people that turn their passionate to work like shea, justkhai n many more. i wish i can be like them. rite now, im just doing my job but lost passionate n excitment.
i wish one day, i can make something that i really like.

orang gile pun x semarah ni

tengok, gile punya calar kan.....memamg b*** itu orang, semoga orang tu sakit perut 30hari 30 malam dan x boleh beraya dengan aman!!!!

yup, aku dalam keadaan marah yang amat amat sangat
harini aku balik dari keje and then nak masuk kereta perasan satu benda yang amaaaatttt menyakitkan hati iaitu kereta aku telah dicalarkan oleh bahalol mana. memang gampang, maaf entri ni akan penuh dengan carutan.
sepanjang aku pakai kereta 2 tahun, aku x pernah calarkan kereta aku dan kereta orang lain. yup, i call myself lousy n very amatur driver, sebab tu aku sangat berhati-hati time drive kelajuan aku adalah 80-100 tu pun aku akan sentiasa kekalkan 80km per hour. kalau parking, aku akan make sure parkingku x menggangu kereta lain nak keluar atau masuk
alih-alih hari ni (aku baru perasan (-__-)) kereta aku ada bukan setakat calar tapi color kereta dah x ada, warna merah bertempek. gerammnya ya ALLLAH tuhan je yang tau. nak menangis pun ada, meraung pun ada tepi macam terlebih pulak, last2 buat bodoh je…

khairul fahmi n elia vs jimmy shanley n suhaila

salam ramadhan semua perempuan dan lelaki beriman
aku x kira bulan ramadhan pun nak gosip, bencila time bulan puasala gosip makin hebat dan menarik hati....haha dasar kepochi kan....kehkeh
so dua pasangan nama di atas kalau korang orang malaysia dan baca paper metro (metro kan paling kepochi) memang korang akan kenal pasangan tersebut iaitu
1) pasangan pertama - jimmy shanley dan suhaila ni pasangan paling meletop disebabkan makin lama berita diorang makin panas. makin dikorek oleh wartawan, makin banyak pendedahan yang meletop. jimmy shanley seorang selebriti iaitu pengacara trek selebriti dan akademi fantasia. suhaila pulak anak jutawan kosmetik natasya. berkahwin dan baru melahirkan anak tetapi sejak berkahwin lagi kehidupan mereka x macam pasangan lain.

2) pasangan kedua - khairul fahmi dan elia ni pasangan paling famous sekarang. nak tau kenapa meh aku cerita sikit pasal diorang. khairul fahmi (goalkeeper malaysia and kelantan and very talented person). elia (student at uitm machang). …