Skip to main content

kegilaan mama aku terhadap kain

salam 16 ramadhan semua. amacam puasa, ok dop?

aku dibesarkan ngan abah dan mama yang bekerja. aku bangga jadi anak yang kedua ibu bapa aku bekerja sebab diorang bukanla yang jenis kerja x hingat dunia. mama aku keje kerajaan je kot. sharp kul 5 berdesupla balik. gle kau nak buat ot atau keje lebih masa, memang haram bagi mama aku.



ni je gambar aku jumpa mama aku dalam pakaian baju kurung, lain semua seluar

so, almaklumla mama aku orang kelantan dan kerja sana so pakaian sehari-hari adalah baju kurung. mama aku punya gile terhadap kain , kalau ko tengok koleksi baju dia, boleh menangis. dari aku kecik, aku dah tengok yang mama aku ni pandai betul bergaya (ni bukan sebab mama sendiri tapi pandangan akula).

dari dulu time bunga, labuci dan sekarang manik. apa yang mama akux try dan kain mama aku memang xder yang murah, semua nak yang ratus-ratus dan banyak ye. boleh dikatakan sebulan, mama aku jahit lebih berpasang-pasang baju. x percaya, datang umah aku...

sekarang mama aku tengah gila baju kosong thai silk dan dia akan jahit manik. tukang jahit manik adik dia sendiri yang x menang tangan menjahit walau customer hanyalah mama aku sorang. tukang jahit mama aku saja 3 orang.

tapi mama aku memang berjaya mempengaruhi orang lain supaya ikut gile sama dia. kawan-kawan mama aku yang satu opis telah berjaya dihasut oleh mama aku dan sekarang semuanya gila kain mahal macam mama aku. sebab tu mama aku suka datang kl sebab dia nak shopping gulatis dan jakel sambil beli kain untuk kawan2 dia jugak.

aku rasala kalaula semua baju-baju mama aku boleh ditukar ngan cash, aku rasa dah boleh beli audi satu.....haha

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…