Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2011

aku teringin jadi peniaga sepenuh masa

dalam hidup ni banyak hati perlu dijaga terutama mak dan ayah kita. orang lain x kisah sangat kan tapi kalau mak dan ayah x restu dan x suka mesti serba-salah kita dibuatnya, pendek kata apa pun serba x kena.
macam aku nie, pelik sikit sebab aku ni jenis x suka kerja ngan orang dan berada di opis. aku bukannya gemar pakai seluar slack, kemeja dan duduk melangut depan komputer berjam2 (tapi kalau baca blog orang boleh pulak kann...hikhik). orang kata kerja rutinla, bangun pagi pegi keje, start keje pukul 8 dan balik kul 5. hari-hari mengadap jammm....adeihhh
aku ni jenis suka kerja yang sempoii macam berniaga tepi jalan ke, berniaga opis ke opis ke, bukak warehouse dan jual segala kelengkapan perempuan tapi dalam masa yang sama masih lagi buat business online dan blogging.....bestkannnn.
kalau aku boleh buat benda yang aku suka tanpa halangan sesiapa dan kekangan kewangan, akulah manusia palingggg gembira di dunia tapi...tapi akan banyak halangannya. yelah, mak bapak mana suka ko keje ma…

meh cerita pasal KPLI

si purple ni lps orang siap br datang
kolej sementara adik aku
sambil tggu smbl la picit2 butang camera aku yg serabai
muke serius konon baju baru mama...hahah
mula2 aku ingat sesi adik aku ni untuk cik english tapi aku pelik ada yang pakai tudung labuh (yela kan selalunya ustazah) tapi memang betul sebab sesi ni bergabung ngan cikgu jqaf
mula2 kenala daftar
kenapa tiba-tiba aku berminat nak cerita pasal KPLI nih....korang tau x apa itu KPLI...janganle cakap x tau sebab memang nak kena ketuk kepala, tapi xperlah sebab sharing is caring so aku cerita le serba sikit pasal KPLI yep..
KPLI tu nama panjang die kursus perguruan lepasan ijazah. so kalau anda dapat anda haruslah belajar selama setahun di mana2 kampus yang ditempatkan. dan selepas setahun, anda akan ditugaskan mengajar di mana2 sekolah yang ditempatkan. anda akan menjadi guru sekolah rendah, comelkan dan semua orang akan panggil anda cikgu....ehehe
ok, apa yang buat aku tiba2 nak cerita sebab adik aku dapat KPLI....haaa kagum x, kenale ka…

sambung belajar?

sejak due menjak ni aku sibuk menguruskan adikku yang sambung master di UM. so sebagai kakak yang rumahnye tepi UM dan mempunyai kenderaan, harusla aku orang pertama yang kena ke hulu ke hilir membantu dari penempatan kolej, pendaftaran kursus dan macam-macam lagilah.
tapi tiba-tiba adikku dapat pulak KPLI...so memang rezeki die. dapat pulak sebelah UM tu je....nasibbb badan. berulang-alik ke dalam kampus mengingatkan aku tentang kehidupan di universiti dulu yang bagiku lebih banyak suka dari duka......kalau adapun duka pasal bf...tul x? sebab yang lain aku xder masalah sangat.....
aku teringin nak sambung belajar balik, sambung master dan amik course yang aku suke tapi boleh ke aku? otak rasa macam dah berkarat.......dulu aku target sebelum 30 aku nak sambung master, so kalau nak, aku kena buat keputusan sekarang
nak ke x nak, nak ke x nak? apa pendapat anda

fesyen ada limit ke?

korang mampu pakai macam diorang, aku suke diorang punye style tapi x semuala, ada yang ok, ada yang x ok, ada yang over dan ada yang serabut tapi x kisahla janji happy




saper x suke fesyen kan terutama perempuan, tapi aku peratikan sekarang lelaki pun gile berfesyen dan mula start pakai pakaian yang agak berani. contohnya lelaki pakai kemeja atau tshirt kaler pink terang....bagi aku x salah pun (sweeett apa, kannnn).
sejak dua menjak ni kalau korang peratikan ramai perempuan terutama yang bertudung memakai pakaian yang agak luar biasa. bukan setakat pakaian yee cara pemakaian tudung juga akan menyebabkan kita tertoleh banyak kali sambil kadang-kadang menggelengkan kepala atau kita akan cakap "berani betul die pakai macam tu, hisshhh kalau aku la segan".
aku ni jenis yang simple, memang x retila nak pakai pelik2 walau kadang2 aku salute cara diorang punye pakaian. macam scarflets tu, memang pakaian glamour abiss. tapi bukan sebarangan orang boleh pakai macam tu, betul x? fulus…

langkawi island with love

ni malam pertama, smpi dah malam apalagi yg boleh buat...makann
ok, pic berterabur.....br smpi airport
yeay, dh smpi pulau
on the way nk g tgk eagle feeding
teruja naik bot, bang tu bwk bot lajuuuu....

nak cerita sikit nieh, aku baru je balik dari langkawi...pegi 3/1-6/1. pegi ngan family je, mamaku, adik-adikku, abangku n wife die. mula-mula memang x nak pegi sebab fulus x cukup....sedihkan dan aku x nak menyusahkan family aku tapi disebabkan abang aku berjanji membayar segala transport, hotel dan makan...terus mata bergenang dan bersinar....yelaaa orang belanja
aku memang sayang abang aku (ececeh tibe-tibekan), yela duit transport saja dh riba-riban sebab semua pegi ngan flight so, diorang dari kelantan cume aku, dan 2 adikku saja dari kl......serba -salah jugak sebenarnya tapi nak buat macam mana bro adik-adikmu x sekaya kamu
kita orang sampi sana dh petang, aku memang hangin kalau pegi berjalan mana-mana sampai petang....kan dah rugi sehari tapi sebab orang lain bayar, aku senyap jelah. …