Thursday, January 27, 2011

meh cerita pasal KPLI

si purple ni lps orang siap br datang

kolej sementara adik aku

sambil tggu smbl la picit2 butang camera
aku yg serabai

muke serius konon
baju baru mama...hahah

mula2 aku ingat sesi adik aku ni untuk cik english tapi aku
pelik ada yang pakai tudung labuh (yela kan selalunya ustazah) tapi memang betul sebab
sesi ni bergabung ngan cikgu jqaf

mula2 kenala daftar

kenapa tiba-tiba aku berminat nak cerita pasal KPLI nih....korang tau x apa itu KPLI...janganle cakap x tau sebab memang nak kena ketuk kepala, tapi xperlah sebab sharing is caring so aku cerita le serba sikit pasal KPLI yep..

KPLI tu nama panjang die kursus perguruan lepasan ijazah. so kalau anda dapat anda haruslah belajar selama setahun di mana2 kampus yang ditempatkan. dan selepas setahun, anda akan ditugaskan mengajar di mana2 sekolah yang ditempatkan. anda akan menjadi guru sekolah rendah, comelkan dan semua orang akan panggil anda cikgu....ehehe

ok, apa yang buat aku tiba2 nak cerita sebab adik aku dapat KPLI....haaa kagum x, kenale kagum sebab die dapat tu dengan sekali je apply, ada orang tu 8 kali apply baru dapat tau, xke letih tu. tapi aku memang tabik spring la pada orang yang sanggup apply banyak2 kali sehingga berjaya atau sehingga umur dh 35 (35 ke ats dah x boleh apply).

adik aku dapat bahasa inggeris tapi lebih dikenali dengan bahasa antarabangsa (kelass kan), kampus pun dekat je ngan aku, iaitu sebelah UM, so adik aku ni memang x nak lepaskan aku sebab senang apa2 mesti nak menyusahkan aku...hahaha

ok dah, memang rezeki adik akulah walaupun sebenarnya die baru je sambung master dan masuk kelas lebih kurang 2,3 minggu sekali dah kena berenti tapi dapat ni syok wooo sebab ada elaun RM1330.56 (korang mampu), kalau master kita je kena keluarkan duit...eehehe





No comments: