Skip to main content

meh cerita pasal KPLI

si purple ni lps orang siap br datang

kolej sementara adik aku

sambil tggu smbl la picit2 butang camera
aku yg serabai

muke serius konon
baju baru mama...hahah

mula2 aku ingat sesi adik aku ni untuk cik english tapi aku
pelik ada yang pakai tudung labuh (yela kan selalunya ustazah) tapi memang betul sebab
sesi ni bergabung ngan cikgu jqaf

mula2 kenala daftar

kenapa tiba-tiba aku berminat nak cerita pasal KPLI nih....korang tau x apa itu KPLI...janganle cakap x tau sebab memang nak kena ketuk kepala, tapi xperlah sebab sharing is caring so aku cerita le serba sikit pasal KPLI yep..

KPLI tu nama panjang die kursus perguruan lepasan ijazah. so kalau anda dapat anda haruslah belajar selama setahun di mana2 kampus yang ditempatkan. dan selepas setahun, anda akan ditugaskan mengajar di mana2 sekolah yang ditempatkan. anda akan menjadi guru sekolah rendah, comelkan dan semua orang akan panggil anda cikgu....ehehe

ok, apa yang buat aku tiba2 nak cerita sebab adik aku dapat KPLI....haaa kagum x, kenale kagum sebab die dapat tu dengan sekali je apply, ada orang tu 8 kali apply baru dapat tau, xke letih tu. tapi aku memang tabik spring la pada orang yang sanggup apply banyak2 kali sehingga berjaya atau sehingga umur dh 35 (35 ke ats dah x boleh apply).

adik aku dapat bahasa inggeris tapi lebih dikenali dengan bahasa antarabangsa (kelass kan), kampus pun dekat je ngan aku, iaitu sebelah UM, so adik aku ni memang x nak lepaskan aku sebab senang apa2 mesti nak menyusahkan aku...hahaha

ok dah, memang rezeki adik akulah walaupun sebenarnya die baru je sambung master dan masuk kelas lebih kurang 2,3 minggu sekali dah kena berenti tapi dapat ni syok wooo sebab ada elaun RM1330.56 (korang mampu), kalau master kita je kena keluarkan duit...eehehe





Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

siapa suka jam casio?

this is sticky post, new post please read below :)


hi u olls


siapa suka jam atau suka kumpul jam. aku suka, hubby aku lagii suka. aku nak jual jam casio dulu untuk permulaan dulu, lepas ni aku nak jual jam vintage. aku ada beli jam vintage guess (aku buat sebagai hantaran ye). nati kahwin, aku tunjuk. 
so, untuk permulaan, aku nak jual jam casio. jenama ni kalau korang penggemar jam (yang harganya mampu milik) korang memang kena ada satu sebab ianya memang trendy dan in sekarang. korang boleh tengok yuna, lisa surihani, hazama dan ramai lagilah (bagi kategori artislah)
bagi kategori famous blogger like shea rasol, ami , maria elena dan ramai lagilah yang memang pakai jam ini. pendek kata, kalau korang perasan jenis perempuan yang stylo mylo ni memang akan ada koleksi jam casio *jenama lain pun diorang ada* tapi casio wajib ada satu. 

so, mari kita cuci mata nak. tapi jangan tanya aku model apa ye. yang aku tau model data bank dan original :)



berkenan email me : jarumbenang3@gmail.com harga m…