Skip to main content

aku teringin jadi peniaga sepenuh masa

dalam hidup ni banyak hati perlu dijaga terutama mak dan ayah kita. orang lain x kisah sangat kan tapi kalau mak dan ayah x restu dan x suka mesti serba-salah kita dibuatnya, pendek kata apa pun serba x kena.

macam aku nie, pelik sikit sebab aku ni jenis x suka kerja ngan orang dan berada di opis. aku bukannya gemar pakai seluar slack, kemeja dan duduk melangut depan komputer berjam2 (tapi kalau baca blog orang boleh pulak kann...hikhik). orang kata kerja rutinla, bangun pagi pegi keje, start keje pukul 8 dan balik kul 5. hari-hari mengadap jammm....adeihhh

aku ni jenis suka kerja yang sempoii macam berniaga tepi jalan ke, berniaga opis ke opis ke, bukak warehouse dan jual segala kelengkapan perempuan tapi dalam masa yang sama masih lagi buat business online dan blogging.....bestkannnn.

kalau aku boleh buat benda yang aku suka tanpa halangan sesiapa dan kekangan kewangan, akulah manusia palingggg gembira di dunia tapi...tapi akan banyak halangannya. yelah, mak bapak mana suka ko keje macam tu, belajar kemain lagi tinggi tapi setakat nak jual goreng pisang baik x yah belajar kannnn. aku pahammm.

nak buat benda tu semua kena ada modal dan konsisten. yelahhh, ingat senang ke berniaga walau ALLAH dh bgtau awal2 9/10 rezeki atas muka bumi ni datang dari berniaga tapi kalau x kuat semangat, jangan mimpilah nak berjaya.

banyak perancangan aku tahun ni dan harap ianya menjadi....aminnnn

Comments

.:CIK SMILE:. said…
insyAllah xkira apa pun jobs yg kta nk wat... yg penting nawaitu kita betul.. insyAllah boleh berjaya cam org len jugak. amin~ :)
shidaidris said…
nawaitu, betul jugak kan, cume kena kuatkan semangat , thanks

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.