Skip to main content

aku teringin jadi peniaga sepenuh masa

dalam hidup ni banyak hati perlu dijaga terutama mak dan ayah kita. orang lain x kisah sangat kan tapi kalau mak dan ayah x restu dan x suka mesti serba-salah kita dibuatnya, pendek kata apa pun serba x kena.

macam aku nie, pelik sikit sebab aku ni jenis x suka kerja ngan orang dan berada di opis. aku bukannya gemar pakai seluar slack, kemeja dan duduk melangut depan komputer berjam2 (tapi kalau baca blog orang boleh pulak kann...hikhik). orang kata kerja rutinla, bangun pagi pegi keje, start keje pukul 8 dan balik kul 5. hari-hari mengadap jammm....adeihhh

aku ni jenis suka kerja yang sempoii macam berniaga tepi jalan ke, berniaga opis ke opis ke, bukak warehouse dan jual segala kelengkapan perempuan tapi dalam masa yang sama masih lagi buat business online dan blogging.....bestkannnn.

kalau aku boleh buat benda yang aku suka tanpa halangan sesiapa dan kekangan kewangan, akulah manusia palingggg gembira di dunia tapi...tapi akan banyak halangannya. yelah, mak bapak mana suka ko keje macam tu, belajar kemain lagi tinggi tapi setakat nak jual goreng pisang baik x yah belajar kannnn. aku pahammm.

nak buat benda tu semua kena ada modal dan konsisten. yelahhh, ingat senang ke berniaga walau ALLAH dh bgtau awal2 9/10 rezeki atas muka bumi ni datang dari berniaga tapi kalau x kuat semangat, jangan mimpilah nak berjaya.

banyak perancangan aku tahun ni dan harap ianya menjadi....aminnnn

Comments

.:CIK SMILE:. said…
insyAllah xkira apa pun jobs yg kta nk wat... yg penting nawaitu kita betul.. insyAllah boleh berjaya cam org len jugak. amin~ :)
shidaidris said…
nawaitu, betul jugak kan, cume kena kuatkan semangat , thanks

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …