Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2009

TIPS di bulan RAMADHAN

gambar ayu lg sopan, sbb bulan ramadhan tp aku rs
gambar mcm ats pelamin je...haha


cara berbuka n bersahur yg berkesan supaya anda kekal cergas n sihat

(i) Berbuka dengan buah dan air bertapis yang tidak dimasak (guna water-filter) .
(ii) Solat Maghrib terlebih dahulu bagi memberi peluang perut mencerna makanan
(iii) Makan makanan yang senang hadam dan kurangkan masakan berminyak, berempah dan pedas. Seelok-eloknya makan sayur, tahu dan kekacang.
(iv) Kurangkan kadar makanan dari biasa
(v) JANGAN minum air sambil makan. Insya-Allah jika makan secara perlahan-lahan, masalah tercekik tidak akan berlaku.
(vi) Minum air putih atau teh herba atau minuman yang mengandungigetah anggur, buah kembang semangkuk dan biji selasih sebanyak yang terminum. Waktu sahur elok makan buah dan susu atau sebarang makanan cecair

amalkan sederhana semasa berbuka. bulan puasa ni aku jimat betul sbb company sediakan makanan utk muslim. x yah pening kepala nk berbuka ngan apa, beli apa n nk beli kat bazar ramadhan mana…

SALAM RAMADHAN TO ALL

my wishlist this ramadhan


1) nk berpuasa penuh...haih. mmgle x boleh kan!!
2) nk mengaji quran everyday (kena betul2 kuat ni n harap2 bleh buat)
3) nk smbhyang terawih (harap2 bleh smbhyang since last year lgsg x leh sbb meniaga)
4) nk jmp lailatul qadar (sgt2 berharap nati bleh minta doa byk2)
5) x nk mengumpat, mencarut n any sarcastic words
6) bykkan bersabar (harap2 cust time bulan puasa ni semuanya baik2 n x irate)
7) nk pakai baju kurung time keje


nasi tambah: kalau shida bleh buat semua nieh, mmg terbaikklaa shida

another happy day

we won dear



walk like a star



the most happening team ever




before my first games



saper kata coklat x menarik?



muke still lg fresh



aku yg berjaya bgn awl even mlm tu tdo kul 4 pagi...hoho


today, my company having fiesta merdeka between other companies. mls nk citer panjang but overall my group damn happening, the crowd very supporting, the games was exciting. me not regret join this game even though have to wake up early at Sunday morning. cumenya ada sedikit dicalarkan oleh pergaduhan yg berlaku, yerla semuanya struggle nk menang so jd terlebih emo...huhu

the best part is bile mc announcekan sapa menang, kitaorg pun berjalan lagak sang juara sambil melambaikan tgn mcm princess...even ms tu semua group boo kitaorg tp kitaorg peduli apa. nak kata mc diorg berhak berbangga sbb menang.


nasi tambah: alhamdulillah, i got one of my wish today after waiting for a long times. sgt teruja, nervous, happy n mcm2 lagilah. but me so thankful to GOD.

what a bless month for muslim

ramadhan bulan mulia, ramadhan bulan rezeki, ramadhan bulan istimewa, ramadhan bulan yg penuh keberkatan.... mcm2 la org namakan bulan ramadhan nie tp mmg pun bulan ramadhan plg istimewa berbanding bulan2 yg lain. bulan lain bukannya x special cumenya x seistimewa ramadhan. kenapa ek?

1) lps ramadhan raya...saper x suke raya?
2) byk org menjual like pasar or bazar ramadhan, kat jalan tar bulan ramadhan ada org menjual mcm2 bnd. mlh kwn aku die menjual hanya utk bulan ramadhan je, bulan lain x jual. org ckp kerja sebulan, mkn setahun, so mmg powerkan bulan ramadhan
3) ada lailatul qadar, taukan saper yg smbhyg sunat di mlm tersebut akn dpt berganda2 pahala dr YANG MAHA ESA n pd bulan ramadhan setiap amalan akn dpt extra pahala.
4) semua org akn jd sgt teruja sbb dpt berpuasa n bersahur beramai2 ngan kwn2 or ngan family. suasana tu hanya ada utk bulan ramadhan je
5) semua akn jd rindu ngan family sbb nk mkn masakan mak
6) semua akn jd baik n kontrol aktiviti2 yg agak sosial

nasi tambah : kepad…

bukan senang nk senang kan!!

knp mesti gambar duit, sbbnye senang je. duit bleh fulfill kite punye kehendak
nk bg parents, nk beli something, nk byr debt, nk saving utk kawin, nk itu, nk ini. tul x?


semua mesti angguk2 kepala x pun akn ckp dlm hati mmg betul xpun terus kuar dr mulut saya sokong....haha..apa2 lah cara anda. so, mcm2 cara bleh kite buat utk menambahkan kesenangan diri, kalau xleh drive mini cooper pun sekurang2 nya biarlah mampu memiliki kereta nasional atau sekurangnya biarlah ada kenderaan supaya senang nk bergerak. knp ek aku ckp mcm tu?

sbb bg aku dr kite menongkat langit atau memasang impian setinggi gunung bagai mat jenin tp tanpa usaha atau cara yg betul untuk mencapai kejayaan, ia hanyalah impian palsu semata2. ianya seolah2 kite pegi cucuk duit kat atm n tiba2 keluar resit yg baki kite ada lagi dlm RM100,000. lebih kurangla. so, apa saja usaha anda x kire la apa bdg sekali pun yg penting, kite buat dgn rajin, ikhlas n bersungguh2.

mcm aku, kdg2 blog sgt buat hal especially ms nk upload pic, sg…

miss someone badly

mama yg mcm innocent dlm pic nie


i miss someone...really miss her. i miss mama. i want tell her that i really miss her but seriously i'm afraid n feel embarrassing. dunno y but me not the daughter that will tell that kind of things even though in my heart, i want hug n speak to her. mama, i luv u

nasi tambah: forgive me for everythin mama n thanx for everythin. ur daughter always remember n miss u.

unexpected moment

ok, last pic




the food



bumblebee group with om mr dikra




the crowd



yellow for bumblebee n the champion



amazing race ends



third task
lompat dpn ostrich farm tanpa menjejakkan kaki ke bumi



first task: kopek bawang n buang taik dlm ikan bilis
ikan bilis punyela bykkk



gmbr geli kitaorg


we rawk adi



me n my geng
orange for committee

before the games start


have u ever go to any vacay n u are damn excited n happy at first but suddently turns to be horror. like u watch "THE HOUSE ON THE LEFT", citer yg sgt2 best yg mana one happy family going to holiday n tibe2 diorang terpaksa menghadapi situasi n pengalaman yg sgt mencemaskan. my situation xlah seteruk diorang...haha...aku gempak je

ok, this trip was organize by our company as one of DIV events. so me n colleagues abt 85 peoples including the committee stay at pd. as usual, we have many activities like amazing race, wet games, dry games n so on. amazing race was really fun coz everyone struggle to be number one. n they all drive the car like shu....…

appreciate thing before we lost

Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am. Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini:

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?. Emmm... Baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye... Mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar : Baiklah... Apa yang saya harus buat?

Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu su…