Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

pahang dan belaga - sila ambil pengajaran

Assalamualaikum semua,


semalam ada dua isu panas kat malaysia. satu pasal bot karam di belaga yang mengorbankan 23 mangsa  dan satu lagi pasal bola di pahang.

seriously, isu bot karam tu mengejutkan ramai pihak. bayangkan satu bot karam boleh dinaiki lebih kurang 70++ tapi penumpang sampai 204. so, mengakibatkan lebih kurang 23 mangsa lemas dan salah satunya adalah perempuan mengandung :(
aku x tau korang tapi aku pelik kenapa semua benda nak tuding jari pada kerajaan. yes, i know kerajaan sepatutnya menyediakan kemudahan transportation yg terbaik pada rakyat. aku malas nak masuk isu politik tapi kerajaan yang ada sekarang memang nampak x mampu nak improve korang punya transportation problem.

but sometimes in certain case,  u have to think of your own. ko dah tau bahaya gila naik bot yang sarat penumpang tapi disebabkan x sabar, ko redah jugak. nyawa satu je dek non. kalau lebih like 100 penumpang je, okla kot, ni lebih 2 kali ganda. 
kebanyakan pekerja kontrak kan dan semuanya x saba…

Alhamdulillah, TRW mara ke final PIALA FA

hellooooo semua,


amboi kemain kan, mentang-mentang dah x rasa sakit, kemain happy. tambah lagi happy dapat 5 hari MC u olls, dari doc. so dok umah tengok tv.
nasib baik harini x keje sebab dapat tengok game separuh akhir Piala FA timbal balik di TRG. aku dah kompiden menang sebab yelah haritu KEL dah kalahkan TRG 4-1 kot. ikut teori memang susah nak golkan 3-0. ikut teorilah.
tapi nampaknya TRG buktikan teori itu salah dan bola memang bulat. anything can happen in football. TRG lead game tadi dengan 4-0 yer u olls. aku dah maca tercirit tengok bola, berpeluh, menggigil x usah cakaplah. tengok bola tadi memang x leh fokus sangat sebab kang x pasal, aku terberanak...hahaha
memang mula-mula aku ingat KEL dah kalah, siap dah update status bye bye Piala FA kat FB, sekali Obina berjaya menyelamatkan keadaan, so jadi aggregat 5-5. game berjaya dibawa ke masa tambahan 30min. terus macam ada satu semangat dan harapan lagi.
dan terbukti gol dari Dickson tu pun 2 min sebelum masa tambahan berakh…

the challenge is ON

Assalamualaikum everyone,





minggu ni adalah minggu ke 35 aku. so, aku memang kiranya menunggu masa untuk meletop sekarang. sebelum ni, my pregnancy journey was easy, sampaikan aku siap bgtau dengan diri sendiri, kalau macam ni punya mudah bolehlah aku beranak tiap-tiap tahun *sambil gelak*
tapi sekarang dah x boleh gelak sebab sejak semalam, the pain was ON. yup, suddely yesterday, aku rasa sangat sakit kat celah kelangkang aku. sakit yg amat yang membuatkan aku susah gila nak berjalan. aku hanya boleh duduk je tapi aku still kena bangun sebab nak pergi toilet and so on. 
aku cuba paksa diri aku berjalan tapi ia ibarat setiap kali ko nak berjalan ada orang tekan ko sangat kuat yg mana berat ko ialah 45 kg, tapi orang yg tekan ko 3 kali ganda berat. kalau tekan kat bahu pun dah sakit amat, cuba ko bayangkan kalau kat kelangkang. pedih, senak dan berat.
setiap kali aku paksa diri aku berjalan, hampir nak menitik air mata aku tapi aku kena paksa since aku kena kerja, kena pegi toilet, ken…

mari bercerita tentant pregnancy weeks - 34 weeks

happy weekend to everyone in malaysia.








harini aku ada jemputan kahwin, which is one my staff yang kahwin. dan paling x leh blah dia punya hubby pun keje tempat yang sama. apalagi, semua pun teruja nak pegi. semua pakat apply cuti dan kitaorang konvoi beramai-ramai ke rumahnya di bangi.
my staff tu (fatimah) memang comel sangat harini. dia punya theme baby blue and pink. sebab dia jenis yang x pernah mekap dan pakaian pun jenis tudung bawal yang dijatuhkan kalau kat opis, so when she wearing baju kurung yang glemer plus mekap plus shawl, mmg nampak perbezaan dia.
makanan kat umah fatimah memang sedap. type ni sambil teringat balik daging die. yang lembut dan penuh terasa. lepas tu siap ada kuih talam yang macam-macam jenis. dan nak lagi special ada ice cream. huwargghhh, memang puas hati pegi dan makan.
back to pregnancy story, sebab dah 8 bulan ++, aku dah mula rasa kebas di kaki. kalau dah duduk especially duduk atas lantai, nak bangun kemain payah. agak seksa sikit dan pergerakan me…

mom & baby expo and life

selamat hari isnin untuk semua...hehehe

ok, last week aku terima berita sedih. sangat sedih apabila aku dengar, aku rasa nak rebah sebab terlampau terkejut. masa terima berita, aku cuba buat-buat cool sebab x nak nangis since aku ni jenis kalau nangis, aku susah nak berenti. kang x pasal, semua kat opis terkeut tengok aku.
sejak preggy ni aku cukup sensitif apabila  dengar berita pasal baby. kawan aku ni die kahwin lambat sikit dari aku, tapi terus lekat. so, kandungan dia advance sikit dari aku. masa last 2 or 3 weeks, aku ada jumpa adik aku kat opis die, then masa tu borak sekali ngan kawan aku tu.
masa tu dia dah almost 9 months, so masa tau baby die meninggal dalam 9 months, mmg aku xleh terima. masa diorang buat chekup, doc bgtau baby dah meninggal dalam 24-48 hours dah. innalillah. so, sekarang dia dah balik kg, dan dah beranak utk keluarkan baby.
apa yg buat aku ralat sebab banyak benda, satu kandungan dah 9 bulan. kedua, kena beranak dan berpantang secara normal tapi yg keluar…

perasaan berbaur :(

Assalamualaikum kepada semua penyokong dan pembangkang BN dan PR 
macam mana, masih lagi x puas hati dengan keputusan PRU13 semalam ke? dah-dah le tu apa lagi nak dibuat, keputusan x akan ditarik balik. terima je dengan redha. aku suka dengan sepatah kata dari mat lufti "Kalau kita kalah, "Tuhan tangguhkan kemenangan". Kalau depa kalah, "Tuhan nak tunjuk kebongkakkan depa".
Kalau kita bersuara, "kita cenderung dengan pendapat bla bla". Kalau depa bersuara, "depa TERPENGARUH dengan pendapat bla bla." kann...semua penyokong pun akan ada biasnya masing-masing. tapi sentiasa ingat Allah sebaik-sebaik perancang. aku betul-betul harap DS Najib dapat memerintah Malaysia dengan aman dan makin membangun. please jangan naikkan harga minyak, tol, dan juga barang-barang lain.



ok skip pasal PRU 13, aku nak cerita pasal TGNA (Tuan Guru Nik Aziz). kalau korang orang kelantan, korang akan tau betapa org kelantan ni sangat hormat dan sayang pada TGNA. xkira…

official result...rasanyalah

KEPUTUSAN RASMI DI SEMUA NEGERI BAGI KERUSI DEWAN UNDANGAN NEGERI :



debaran dah abis.

1)Johor (56 KERUSI )     BN,32 PR,13 BEBAS,0
2) Kedah (36 KERUSI)     BN,21 PR,15 BEBAS,0
3) Kelantan (45 KERUSI) BN,12 PR,33 BEBAS,0
4) Melaka (28 KERUSI)    BN,21 PR,7 BEBAS,0
5) N.9 (36 KERUSI)         BN,22 PR,14 BEBAS,0
6) Pahang (42 KERUSI)   BN,30 PR,11 BEBAS,0
7) Penang (40 KERUSI)   BN,10 PR,30 BEBAS,0
8) Perak (59 KERUSI)     BN,30 PR,29 BEBAS,0 (beza 1 dun saja, haih)
9) Perlis (15 KERUSI)      BN,13 PR,2 BEBAS,0
10)Sabah (60 KERUSI)      BN,42 PR,10 BEBAS,0
11)Selangor (56 KERUSI)  BN,18 PR,38 BEBAS,0
12)Ganu (32 KERUSI)        BN,17 PR,15 BEBAS,0

PERAK, KEDAH, PERLIS DAN TERENGGANU TEWAS SELEPAS KIRAAN SEMULA DENGAN PENINGKATAN JUMLAH KERUSI YANG DIMENANGI KEPADA BN SETELAH KIRAAN AWAL PAKATAN MENANG DI KERUSI TERSEBUT !

Keputusan Terkini Parlimen PRU 13 (Setakat Jam 1.45am)

BN : 114
PR : 70
LAIN-LAIN : 0




semua keputusan, mak terima ngan redha. serius, walau ada sedikit perasaan kecewa tapi masih lagi rasi…

hari yang ditunggu telah tiba

assalamualaikum kepada pengundi semua....


warrgghhh, hari yang ditunggu dah tiba. kemain dari dulu dok berdebar bilala pilihanraya ni, tunggu punya tunggu barulah PM kita bagi satu tarikh iaitu 5 MEI 2013. 
sejak haritu semua pun dok excited nak menunggu 5 mei. nak mengharungi 5 mei tu macam-macam cerita keluar dari tv, paper, magazine, internet dan banyak lagi. yelah, semua parti dok sibuk berkempen x kiralah kerajaan atau pembangkang, masing-masing nak tunjuk dioranglah paling bagus.
budaya berkempen kita ni banyak kepada mengutuk parti lawan bukannya pakat bertanding nak tunjukkan siapa bagus. adalah tunjuk tapi paling banyak mengata, mengeji dan menghina. tapi aku paling suka ada satu article kat fb yang aku baca, dia bgtau " dont sell features, sell benefit".
so, kalau compare benefit memang banyak kat PR lah walau semua masih ragu-ragu samada PR boleh buat ke x? itu belakang cerita sebab bagi aku kalau betul kemenangan berpihak di pihak mereka (insyaAllah) mmang aku ak…

my first niece *syukur sangat-sangat*

Selamat hari pekerja semua, hamboiihh seronok ye ada dah yang balik kg untuk mengundi. aku balik 3hb ni, x sabarnyaa aku nak balik utk tunaikan tanggungjawab.
ok, skip pasal mengundi. semalam, bertambah lagi seorang ahli baru dalam family aku iaitu dengan kehadiran seorang anak sedara baru yang pertama perempuan. anak adik aku, kalau korang follow blog aku, taulah yang aku kahwin sekali ngan adik aku.
cuma beza sehari je utk akad nikah. aku 5/6, adik aku 6/6 dan reception sekaligus. tapi adik aku preggy dulu barulah 2 bulan lepas tu aku menyusul. so, semalam baby yang ditunggu-tunggu telah keluar setelah lebih 9 bulan menunggu. adik aku punya EDD (estimate due date) ialah last week friday. 
lepas EDD, doc akan bagi masa seminggu utk baby keluar, sekiranya masih x sakit doc akan induce. so, aku memang harap adik aku x kena induce dan beranak normal. alhamdulillah, adik aku beranak normal. walau agak lama kat labour room dari kul 5 petang sebab bukaan sikit sangat dan adik aku yang asy…