Skip to main content

pahang dan belaga - sila ambil pengajaran

Assalamualaikum semua,


semalam ada dua isu panas kat malaysia. satu pasal bot karam di belaga yang mengorbankan 23 mangsa  dan satu lagi pasal bola di pahang.


seriously, isu bot karam tu mengejutkan ramai pihak. bayangkan satu bot karam boleh dinaiki lebih kurang 70++ tapi penumpang sampai 204. so, mengakibatkan lebih kurang 23 mangsa lemas dan salah satunya adalah perempuan mengandung :(

aku x tau korang tapi aku pelik kenapa semua benda nak tuding jari pada kerajaan. yes, i know kerajaan sepatutnya menyediakan kemudahan transportation yg terbaik pada rakyat. aku malas nak masuk isu politik tapi kerajaan yang ada sekarang memang nampak x mampu nak improve korang punya transportation problem.

but sometimes in certain case,  u have to think of your own. ko dah tau bahaya gila naik bot yang sarat penumpang tapi disebabkan x sabar, ko redah jugak. nyawa satu je dek non. kalau lebih like 100 penumpang je, okla kot, ni lebih 2 kali ganda. 

kebanyakan pekerja kontrak kan dan semuanya x sabar nak naik which is x nak tunggu the next boat. haih, aku nak cakap lebih-lebih, nanti orang kata aku x berperikemanusiaan. x ada orang boleh jaga/ubah/tentukan apa yang kita pk and buat melainkan diri kita sendiri. kemudahan elok macam mana pun kalau salah guna teruk jugak. so, sila pk sebelum buat keputusan. aku kesal sebenarnya sebab benda ni melibatkan nyawa

tapi mungkin sebab sesetengah dah biasa naik ramai cuma hari tu saja yang bad luck. dan mungkin gap masa sangat lama antara bot yang datang dengan the next boat. wallahuahlam. serious, aku x tau, can someone tell me about this?



kedua - isu bola di pahang. gerek sehh. aku ingat semalam game antara TRG vs KEL paling hot dan mendebarkan. rupanya malam tu lagi hot. siap, buat pertama kali dalam sejarah, game terpaksa dibatalkan sebab ramai sangat penonton. 

aku x tau salah siapa, tapi orang kata fake ticket berlambak-lambak. bayangkan capacity stadium 35ribu, tapi yg masuk 42 ribu. mau x meletop stadium tu. kalau dah ramai, macam-macamla perangai. mula-mula ingat dah settle walau penonton dah sampai masuk dalam trek.

lepas tu kena keluar, tetap game x start. lepas polis dah announce keadaan terkawal dan boleh main, hanya player Pahang je ada, plater DT dah balik. haih

ada orang kata, player DT x nak main sebab bimbangkan keselamatan, dan penyokongnya mula buat onar. ada orang kata fan Pahang yang buat onar dulu dengan membaling objek dan dari situ startlah rusuhan. yang mengakibatkan ada beberapa yang cedera.

kat sini, nak tau apa yang aku simpulkan dari dua insiden di atas. dua-dua disebabkan sikap kita x yang x sabar. satu, x sabar nak sambut perayaan dan x nak tunggu boat lain. dua, x sabar disebabkan game delay dan ada provokasi dari pihak lain.

kesudahannya - dua-dua rugi dan merugikan diri sendiri. hilang duit 20rgggt x per lagi, nih ada hilang nyawa, hilang isteri dan family. 

innalillah

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …