Wednesday, May 29, 2013

pahang dan belaga - sila ambil pengajaran

Assalamualaikum semua,


semalam ada dua isu panas kat malaysia. satu pasal bot karam di belaga yang mengorbankan 23 mangsa  dan satu lagi pasal bola di pahang.


seriously, isu bot karam tu mengejutkan ramai pihak. bayangkan satu bot karam boleh dinaiki lebih kurang 70++ tapi penumpang sampai 204. so, mengakibatkan lebih kurang 23 mangsa lemas dan salah satunya adalah perempuan mengandung :(

aku x tau korang tapi aku pelik kenapa semua benda nak tuding jari pada kerajaan. yes, i know kerajaan sepatutnya menyediakan kemudahan transportation yg terbaik pada rakyat. aku malas nak masuk isu politik tapi kerajaan yang ada sekarang memang nampak x mampu nak improve korang punya transportation problem.

but sometimes in certain case,  u have to think of your own. ko dah tau bahaya gila naik bot yang sarat penumpang tapi disebabkan x sabar, ko redah jugak. nyawa satu je dek non. kalau lebih like 100 penumpang je, okla kot, ni lebih 2 kali ganda. 

kebanyakan pekerja kontrak kan dan semuanya x sabar nak naik which is x nak tunggu the next boat. haih, aku nak cakap lebih-lebih, nanti orang kata aku x berperikemanusiaan. x ada orang boleh jaga/ubah/tentukan apa yang kita pk and buat melainkan diri kita sendiri. kemudahan elok macam mana pun kalau salah guna teruk jugak. so, sila pk sebelum buat keputusan. aku kesal sebenarnya sebab benda ni melibatkan nyawa

tapi mungkin sebab sesetengah dah biasa naik ramai cuma hari tu saja yang bad luck. dan mungkin gap masa sangat lama antara bot yang datang dengan the next boat. wallahuahlam. serious, aku x tau, can someone tell me about this?



kedua - isu bola di pahang. gerek sehh. aku ingat semalam game antara TRG vs KEL paling hot dan mendebarkan. rupanya malam tu lagi hot. siap, buat pertama kali dalam sejarah, game terpaksa dibatalkan sebab ramai sangat penonton. 

aku x tau salah siapa, tapi orang kata fake ticket berlambak-lambak. bayangkan capacity stadium 35ribu, tapi yg masuk 42 ribu. mau x meletop stadium tu. kalau dah ramai, macam-macamla perangai. mula-mula ingat dah settle walau penonton dah sampai masuk dalam trek.

lepas tu kena keluar, tetap game x start. lepas polis dah announce keadaan terkawal dan boleh main, hanya player Pahang je ada, plater DT dah balik. haih

ada orang kata, player DT x nak main sebab bimbangkan keselamatan, dan penyokongnya mula buat onar. ada orang kata fan Pahang yang buat onar dulu dengan membaling objek dan dari situ startlah rusuhan. yang mengakibatkan ada beberapa yang cedera.

kat sini, nak tau apa yang aku simpulkan dari dua insiden di atas. dua-dua disebabkan sikap kita x yang x sabar. satu, x sabar nak sambut perayaan dan x nak tunggu boat lain. dua, x sabar disebabkan game delay dan ada provokasi dari pihak lain.

kesudahannya - dua-dua rugi dan merugikan diri sendiri. hilang duit 20rgggt x per lagi, nih ada hilang nyawa, hilang isteri dan family. 

innalillah

No comments: