Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2015

nak gembirakan tetamu datang bertandang? senang saja

Assalamualaikum semua

Aku doakan semua pembaca blog ini dipermudahkan urusan dan diberikan kesihatan yang terbaik.
Sibuknya sekarang sebelum bercuti panjang bulan 5 ni dan sebelum puasa. Banyak projek baru nak buat, kemain tak sabar nak announce tetapi kena hold dulu. Aku harap ianya terlaksana by this month jugak.
Harini aku nak cerita sikit pasal lokcing. Alhamdulillah, permintaan sentiasa ada cuma selepas ni aku punya fokus pada orang kelantan saja atau sesiapa yang tinggal di kelantan sahaja. dan keutamaan aku kepada yang nak buat event.
aku perhatikan setiap kali attend wedding sekarang, sekurang-kurangnya mesti ada hidangan sampingan sebagai pencuci mulut kan. haritu masa cny, orang sebelah rumah aku je, dia punya pencuci mulut memang mewah. ada sira labu, butir nangka, aiskrim, agar-agar dan paling best ayam yang berbentuk sosej.
memang heaven la makan. sekarang memang kebanyakan tuan rumah akan bagi pilihan kepada tetamu selain nasi hidangan wajibla. sebab kenapa, ada seseteng…

berat badan berlebihan, takut berat naik.....jangan risau

Assalamualaikum,

Aku doakan semua yang baca entry ni kaya dan berjaya di dunia dan akhirat. nak power lagi, semoga kita semua masuk syurga tanpa dihisab. setiap kali lepas sembahyang, jangan lupa doa tu.
semua tau kan kelantan menangis lagi. Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat pergi meninggalkan kami pada malam Jumaat. Tok Guru ibarat ayahanda, ibarat cikgu, tok imam dan semualah bagi kami. peritnya hanya Allah sahaja yang tau.
kalau nak cerita pasal Tok Guru memang terlampau banyak, aku kena buat satu entry khas untuknya sahaja. tapi sebab harini aku nak share pasal benda lain, so aku tamatkan di sini dulu. Aku harap Tok Guru sekarang sedang berbahagia di syurga bersama para solihin.

harini aku nak share tips macam mana nak kurus
TANPA BERLAPAR TANPA EXERCISE TANPA MAKAN PRODUK KURUS
tips ni aku baca di fb dan aku rasa sangat bagus untuk diamalkan dan aku sendiri baru je amalkan. mudah dan teramat mudah, caranya ialah setiap kali makan, berus gigi. ye, setiap kali makan. breakfast berus, lunc…

mencari kain untuk baju raya tahun ni?

Assalamualaikum semua,

Aku doakan semua pembaca blog aku kaya dan berjaya di dunia dan akhirat.


aku nak tanya ni, korang dah beli ke baju untuk dipakai di hari raya. kalau belum, dah kena fikir ye sebab sesetengah tailor dah tak ambil tempahan. 
Harini aku nak bagi tips baju yang nak dipakai pada hari raya tahun ni. Pakaian korang tu kenalah up to date, menarik dan paling penting selesa. 
1) up to date - mestilah takkanlah korang nak pakai style, design atau manik yang out of date. tahun 2015 ni no more sequin tau. lace pun dah kurang. aku cadangkan korang guna bunga tampal atau tweed. sama contoh di bawah. kompem meletop baju korang. 
2) menarik - orang kata, kalau pakai je, kompem orang dok menjeling-jeling 'ishhh, dia ni beli kat mana atau buat kat mana'. 




3) selesa - paling penting sebab hari raya especially time open house mestilah kerjanya nak melayan tetamu kan, so baju cantik macam mana pun kalau kain kejung dan keras, panas macam mana nak selesa. lebih-lebih lagi cuac…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…