Skip to main content

mencari kain untuk baju raya tahun ni?

Assalamualaikum semua,

Aku doakan semua pembaca blog aku kaya dan berjaya di dunia dan akhirat.


aku nak tanya ni, korang dah beli ke baju untuk dipakai di hari raya. kalau belum, dah kena fikir ye sebab sesetengah tailor dah tak ambil tempahan. 

Harini aku nak bagi tips baju yang nak dipakai pada hari raya tahun ni. Pakaian korang tu kenalah up to date, menarik dan paling penting selesa. 

1) up to date - mestilah takkanlah korang nak pakai style, design atau manik yang out of date. tahun 2015 ni no more sequin tau. lace pun dah kurang. aku cadangkan korang guna bunga tampal atau tweed. sama contoh di bawah. kompem meletop baju korang. 

2) menarik - orang kata, kalau pakai je, kompem orang dok menjeling-jeling 'ishhh, dia ni beli kat mana atau buat kat mana'. 

letak kat baju pun cantik tau


tweed ni aku paling suka simple yet stylish


3) selesa - paling penting sebab hari raya especially time open house mestilah kerjanya nak melayan tetamu kan, so baju cantik macam mana pun kalau kain kejung dan keras, panas macam mana nak selesa. lebih-lebih lagi cuaca kat malaysia paham-paham sendiri ye.

so, kat sini aku cadangkan sapa tengah mencari kain untuk baju raya tahun ni, korang mesti beli dengan aku kalau korang nak nampak stylo dan happpening. kain memang tak panas dan selesa. harga pulak memanggg affordable. korang boleh style dengan macam-macam. dengan kebaya, blouse, cropped top, tunic and etc. cubalah pasti nampak kelainan untuk hari raya tahun ni.

ni kainnya







kat bawah ni, contoh-contoh how to syle kain tersebut. kalau korang pilih cropped top, korang boleh pilih kain linen (tapi kena alas lah), cotton, dull satin dan banyak lagilah


kalau korang ada kebaya plain pun boleh

dengan blouse pun boleh. tengook cik mek molek leuniey pun pakai u olls

ig yang aku blurkan tu memang jual kain dan baju tu tapi yang dah siap.


whatsapp 0139729066
whatsapp  0139729066
whatsapp 0139729066



Comments

hi akak, how much utk kain pattern cotton tu ye? reply kat email saya pun boleh. terimakasih :)

shafikaab@gmail.com

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …