Skip to main content

mencari kain untuk baju raya tahun ni?

Assalamualaikum semua,

Aku doakan semua pembaca blog aku kaya dan berjaya di dunia dan akhirat.


aku nak tanya ni, korang dah beli ke baju untuk dipakai di hari raya. kalau belum, dah kena fikir ye sebab sesetengah tailor dah tak ambil tempahan. 

Harini aku nak bagi tips baju yang nak dipakai pada hari raya tahun ni. Pakaian korang tu kenalah up to date, menarik dan paling penting selesa. 

1) up to date - mestilah takkanlah korang nak pakai style, design atau manik yang out of date. tahun 2015 ni no more sequin tau. lace pun dah kurang. aku cadangkan korang guna bunga tampal atau tweed. sama contoh di bawah. kompem meletop baju korang. 

2) menarik - orang kata, kalau pakai je, kompem orang dok menjeling-jeling 'ishhh, dia ni beli kat mana atau buat kat mana'. 

letak kat baju pun cantik tau


tweed ni aku paling suka simple yet stylish


3) selesa - paling penting sebab hari raya especially time open house mestilah kerjanya nak melayan tetamu kan, so baju cantik macam mana pun kalau kain kejung dan keras, panas macam mana nak selesa. lebih-lebih lagi cuaca kat malaysia paham-paham sendiri ye.

so, kat sini aku cadangkan sapa tengah mencari kain untuk baju raya tahun ni, korang mesti beli dengan aku kalau korang nak nampak stylo dan happpening. kain memang tak panas dan selesa. harga pulak memanggg affordable. korang boleh style dengan macam-macam. dengan kebaya, blouse, cropped top, tunic and etc. cubalah pasti nampak kelainan untuk hari raya tahun ni.

ni kainnya







kat bawah ni, contoh-contoh how to syle kain tersebut. kalau korang pilih cropped top, korang boleh pilih kain linen (tapi kena alas lah), cotton, dull satin dan banyak lagilah


kalau korang ada kebaya plain pun boleh

dengan blouse pun boleh. tengook cik mek molek leuniey pun pakai u olls

ig yang aku blurkan tu memang jual kain dan baju tu tapi yang dah siap.


whatsapp 0139729066
whatsapp  0139729066
whatsapp 0139729066



Comments

hi akak, how much utk kain pattern cotton tu ye? reply kat email saya pun boleh. terimakasih :)

shafikaab@gmail.com

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.