Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2012

pregnancy side effects

selamat malam semua wanita sekalian,

kandungan aku dah masuk 3 bulan++ dan ini pengalaman pertama aku so ianya memberi seribu satu makna, pengajaran dan macam-macam lagilah untuk aku.
since aku dilahirkan dan membesar sebagain insan cemerlang, gemilang dan terbilang....hakhak, maksud aku, aku membesar sebagai insan yang jarang sekali sakit, so apabila aku mengandung, aku kerap dan senang dapat penyakit yang kecil like pening, muntah, sakit perut, kerap kencing, aku mmg kena redha. bukan mengungkit ye anak-anak tapi nak bgtau....
aku mmg sangat bersykur sebab dah preggy, yelah ada orang tu dah kahwin bertahun-tahun pun x dapat anak lagi kan, aku kahwin 3 bulan dah preggy. syukur, mula-mula preggy, aku x rasa sangat dia punya penangan, sekarang:
1) mual/loya - ni memamg selalu since awal-awal aku dapat tau aku mengandung. sebab tu sekarang, aku xleh hidup tanpa asam, buah dan apa saja yang boleh membuatkan mulut aku x berasa pahit. aku sangat gila kan asam sampaikan kalau x makan, aku r…

pregnancy journey - 12 weeks

selamat malam para ibu dan bakal ibu semua,

dah banyak orang kata first trimester ni agak mencabar tapi bagi aku kalau orang lain boleh lalui, takkan aku xleh, ye dok. dulu aku dok dengar je adik aku mengadu itu ini melalui whatsapp, aku diam kan je sampai adik aku kena marah dengan mama aku sebab banyak sangat komplen. mama aku suruh banyak bersabar tapi adik aku bgtau dia x tahan, sebab tu mengadu.

aku pun macam hek eleh, adikku ni kepoh je,  relax ah since semua preggy women pun akan lalui kan. tapiii tapiiiii lepas aku sendiri kena baru aku tau. aku masih lagi boleh bertahan dengan rasa loya, mual, sakit perut dan kerap kencing. tapi recently bila aku dapat sakit kepala, oh my aku rasa nak nangis, nak marah, nak mengamuk. semua adalah
start minggu nilah hari isnin (kebetulan aku cuti) aku terbaring je depan tv, xleh buat apa. then, aku paksa jugak pergi kerja. hari jumaat lepas the worst, sampai je tempat keje pagi, aku dok lepak dalam surau, bangun, celik, bangun, celik sampailah…

WORDLESS WEDNESDAY: bekwoh aka kenduri

Pregnancy dan Bola

selamat pagi u olls,

lamanya mak x update kann, rindu kat mak tak? macam-macam mak nak cerita. sekarang mak menaip ni di kg, semalam baru sampai tau. ayooo, bestnya sampai-sampai je beli nasi kukus haikal sebab xlehla makan luar kan sebab ada bola *gila x tengok kan*
mula-mula nak cerita yang semalam mak ada jumpa doc walhal appointment sebelum tu lagi tapi di cancel sebab doc tak ada. doc tanya macam-macam. salah satunya doc tanya yang aku ada x family yang ada penyakit, pernah buat operation  atau aku sendiri ada alahan. aku cakap x ada tapi dia kata kenapa sticker aku hijau.
aku selamba bgtau *coz my weight less than 45 kg*. die pun "a,ahla, ur weight 36kg je". how u maintain ur weight, apa rahsianya?. aku sengih-sengih je. then, doc set appointment bulan 1 nieh 23/1. aku kena minum air gula for next appointment...hewhew.
dah, pasal pregnancy:
macam mana bola semalam? aku malas nak komen panjang sebab nanti kena kutuk....haha. tapi serius, aku memang x puas hati dengan ga…

pregnancy story : first check up

Assalamualaikum semua kesayangan,

aku baru perasan yang aku x review lagi pasal tudung dan baju nikah untuk reception and second reception. aku cuma review pasal akad je....hohoho. korang nak dengar lagi ke sebab aku rasa macam dah basi         (-_____-)
tadi, buat pertama kali aku pergi buat buku merah (sambil nyanyi buku merah jangan lupa bawa, moga-moga x tamat tempoh). aku x tau bila waktu terbaik untuk aku buat buku merah. kawan opis aku bgtau kena buat masa 3 bulan ke atas. adik aku pulak suruh buat terus once tau dah preggy. masa mula-mula aku check preggy, kandungan aku 6 mggu, then aku rasa too early. 
tapi lepas aku baca blog rina (dia bgtau waktu terbaik 9 mnggu), then masa 9 minggu baru aku call klinik (sebab aku asyik tangguh je call).....kekeke. so, last week call, dia suruh datang isnin. mula-mula macam x tau sangat nak pegi klinik mana sebab kita kena pilih yang paling dekat.
mula-mula ingat bangsar, tapi lepas call, bangsar bgtau ada kat pantai dalam. memang dekat gil…