Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

siapa suka jam casio?

this is sticky post, new post please read below :)


hi u olls


siapa suka jam atau suka kumpul jam. aku suka, hubby aku lagii suka. aku nak jual jam casio dulu untuk permulaan dulu, lepas ni aku nak jual jam vintage. aku ada beli jam vintage guess (aku buat sebagai hantaran ye). nati kahwin, aku tunjuk. 
so, untuk permulaan, aku nak jual jam casio. jenama ni kalau korang penggemar jam (yang harganya mampu milik) korang memang kena ada satu sebab ianya memang trendy dan in sekarang. korang boleh tengok yuna, lisa surihani, hazama dan ramai lagilah (bagi kategori artislah)
bagi kategori famous blogger like shea rasol, ami , maria elena dan ramai lagilah yang memang pakai jam ini. pendek kata, kalau korang perasan jenis perempuan yang stylo mylo ni memang akan ada koleksi jam casio *jenama lain pun diorang ada* tapi casio wajib ada satu. 

so, mari kita cuci mata nak. tapi jangan tanya aku model apa ye. yang aku tau model data bank dan original :)



berkenan email me : jarumbenang3@gmail.com harga m…

meaningful words

assalamualaikum pekerja semua,


alhamdulillah, aku bahagia dengan kehidupan aku sekarang. rasa bahagia sangat dan lega. yelah, dulu ke hulu ke hilir selalu berdua tetapi x kahwin lagi kan. bertahun-tahun berdua, so sekarang ni dah kahwin, rasa macam asal la x kahwin awal-awal kan...kehkeh
dalam kerja pun, a week before married, i have been promoted. alhamdulillah, semua orang cakap rezeki kahwin. aku masih lagi belajar task baru
harini aku belajar sesuatu yng baru iaitu kadang-kadang sesuatu yang baik itu kita boleh belajar dengan sesiapa saja walau pada luarannya kita nampak kita yang lagi bagus dari dia. i like her words today
aku petik kata-kataya, dari segi pekerjaan memang dia lagi bagus dari aku. pangkat dia lagi tinggilah
dia bgtau dalam hidup ni kita ada 4 masalah: 1) family problem 2) financial problem 3) personal problem 4) work problem
so, dia bgtau antara empat masalah utama, dia dah ada 3 masalah dalam hidup dia. dia ada family problem, dia ada financial problem and dia ada…

i love free things

asssalam u olls

1) persoalannya:
ramai yang marah apabila ada pihak mintak pendidikan percuma

tapi:
tapi kenapa kita (kebanyakannya) selalu tengok youtube/wikipedia dan sebagainya untuk mendapatkan maklumat percuma.

kerana:
ianya adalah idea yang dikeluarkan dari pembangkang

2) persoalannya:
ramai yang marah apabila ada pihak mintak tol dilupuskan

tapi
setiap hari kita, akan seboleh-bolehnya mengelak jalan yang bertol. cuba bandingkan jalan bertol dan tidak bertol, mana paling banyak kereta?

kerana:
ianya adalah idea yang dikeluarkan dari pembangkang


aku pelik, serius pelik. aku bukannya fanatik pembangkang tapi aku rakyat yang mahukan terbaik dari kerajaan. ye, aku x kaya sebab tu aku suka benda free (eleh, orang kaya pun suka benda free) sebab kenapa normal manusia memang suka benda free.
jadi, kalau ada pihak yang mencadangkan sesuatu yang boleh bagi kita, anak kita, cucu kita dan semua orang kemudahan yang lebih baik dari sekarang, kenapa kita x sokong hanya kerana ianya dikeluar…

WEDDING STORIES 23: wedding colors

selamat malam semua. malam jumaat ni buat apa...kehkeh. amboiihhh lepas kahwin, terserlah kegatalan ko ye shida.

me now happy with my married life. rasa tenang dan hari-hari x sabar balik rumah...kahkah. yerlah, dulu dok umah sorang je sekarang berdua. dulu, kalau keluar balik lambat-lambat pun x kisah, sekarang rasa malasnya keluar baiklah lepak umah je. kalau keluar pun, nak cepat-cepat balik rumah since keluar-keluar ni dah bertahun-tahun buat masa belum kahwin.
now, i want to talk about the color that i choose for my wedding. untuk ketiga-tiga events, aku pilih dua color tapi untuk bersanding dan bertandang, color dia not as my dream *mak redha jelah sebab benda dah lepas kann*
1) akad - as everyone can see, i choose off white n lime green. why? coz off white memang sinonim kan dengan akad, rasa suci murni gitu, manakala lime green sebab aku x nak baju nampak putih sangat. plain white from to to toe. so, if we add colors, rasa lebih berseri gitteww.

3) second reception - i choose …

WORDLESS WEDNESDAY : kesayangan saya :)

WEDDING STORIES 22: post wedding photo shoot

hi u olls, tengah buat apa semua. mak baru lepas makan maggi je *bergenang air mata tengok purse*

okeh, sekarang nak cerita pasal pre wedd and post wedd. aku x nafikan memang teringin nak buat pre wedd, serius weih sebab tengok kemain lagi kan bakal-bakal perantin buat pre wedd. tapi pk punya pk sebab nak keluar duit lagi (tu belum campur mesti nak beli baju baru dan juga props lagi, lagi banyak duit keluar kannn). so, mak cancel kan je walau agak sedih jugak *kemain hover*
then, when we are discussing with aizu (my op), he gives us one post wedding photoshoot for free. yeay. post wedding mesti lagi best kan sebab x perlu cover-cover dan dok jauh-jauh dah sebab dah HALAL....hahaha.
then, aizu cakap ada satu tempat kat pcb (pantai cahaya bulan) yang memang cantik untuk ambik gambar. so, kitaorang (me n my sis) setuju jee.
a day before the post wedding, time akad adik aku, aizu dah beberapa kali mention suruh sampai awal, lebih kurang pukul 7.30 di kota bharu sebab kalau pagi x panas dan …

WEDDING STORIES 21 : solemnization dress review

hello u olls

sekarang tengah kemas rumah. sapu sampah dan debu, mop lantai dan dapur, basuh baju yang bertimbun, lipat baju yang menggunung sebelum kahwin lagi, tambah baju hubby lagi, makeover barang-barang, susun atur barang-barang supaya nampak luas rumah aku yg sempit ni, beli barang-barang wajib n bla bla bla. banyak x keje aku, tapi dalam banyak-banyak keje pun facebook sentiasa update kannn. 
nak cerita pasal baju aku. aku rasa panjang sangat. so aku start ngan baju akad dululah ye. dari A-Z untuk kedua-dua belah pihak. 
1)bride material- kain cotton lace beli di jakel (harga jangan tanya sebab dia satu package dengan baju melayu, lagipun jakel harga sentiasa berubah asalkan korang pandai tawar-menawar bolehnya murah. kain dia pulak chiffon silk (pun dalam package plus lining).
so, aku dapat cotton lace 2 meter, chiffon silk 3 meter, satin lining 4 meter dan baju melayu 5 meter.
groom material - kain valentro, berapa semeter aku pun lupa dalam 20++ semeter rasanya (dalam pakej y…

WEDDING STORIES 20: solemnization pics

WEDDING STORIES 19 : review my reception dress

assalamualaikum u olls,

mula-mula sekali syukur ke hadrat ilahi sebab semua majlis dah selesai. alhamdulillah, rasa lega sangat sebab dah xperlu nak amik tahu pasal wedding thingy, sekarang dah boleh fokus pada benda lain. rite now, its time for home decoration. yeay
tapi tentang kahwin, aku akan review sikit demi sikit coz i've been asking by many people about my wedding dress (bajet retis kan). so, aku cerita kat sini ye. 
wedding dress for reception tu sebenarnya banyak kekurangannya. tapi xperlah, itu je yang termampu. mula-mula sebenarnya nak canary yellow (kuning cair) tapi masa beli tersilap beli kuning jagung. oklah since cantik jugak. pening jugak nak buat design apa since xnaklah yang simple sangat (raja sehari katanya) kannn. tapi x naklah yang over sangat.
then, i decide to use this design. kain ialah chiffon from gulatis (8 meter kot beli sebab kain meleret). sebenarnya dress ni cantik kalau event dibuat di dewan atau hotel dan pakai pulak heel 5 inch but since majlis…

WEDDING STORIES 18: akad settle, reception settle

Assamualaikum u olls
phewww, my wedding almost settle. only for second reception not settle yet for this coming saturday.  lega gila ye akad dah selesai sebab itulah yang paling penting kan. sebab semua dah halal dan aku pun selamat bergelar isteri kepada wan muhammad wan sulaiman.
harini pulak majlis reception yang mana sangat penting, jemputan lebih kurang 700 tapi yang datang kurang dari jumlah tersebut. mungkin disebabkan x leh cuti. agak ralat sebab ramai kawan-kawan aku yang x datang. masa nilah aku nak jumpa kawan-kawan yang dah lama x jumpa tapi yelah masing-masing ada komitmen kan.
sekarang, aku memang mengantuk gila sebab pagi tadi bangun awal lepas tu semalam tidur pukul 4 nak siapkan photo booth and guest book and bla bla bla.



esok aku ada post wedding. kena bangun awal sebab lepas subuh kena bergerak ke tempat tersebut. tempat dirahsiakan buat sementara. tungguuuuuuuu my picccas ya

WEDDING STORIES 17 : puan not yet :)

selamat pagi u olls
semenjak tarikh kahwin makin dekat, tidur pun x lena sangat. kadang-kadang orang kata tidur cukup syarat, tidur kejap bangun, kejap lena. memang x nyenyak sbb banyak sangat benda nak fikir
preparations banyak lagi x siap, mampu u olls. hantaran x gubah lagi since tunggu auntie gubahkan. baju ada lagi nak tambah beading (baju dan tudung banyak yang x kena tapi i will blog about this later). masalah lain pun banyak juga muncul tapi terlalu P&C.
semua masalah tersebut membuatkan 3 ulser tumbuh di mulut yang semakin membesar dan membuatkan cara aku makan pun dah macam pelik. belum campur jerawat besar bagak like spotlight di atas hidung. peerghhh, memang nanti harula mak andam nak sembunyikan jerawat tu. 
sapa ada petua nak hilangkan jerawat besar ni dengan cara yang cepat, please share with me. im desperate like crazy. muka pun x sempat nak buat facial bagai. haih
banyak lagi nak story tapi yelah otak sangat bercelaru sekarang.orang kata, kena banyak rehat dan ti…