Skip to main content

i love free things

asssalam u olls

1) persoalannya:
ramai yang marah apabila ada pihak mintak pendidikan percuma

tapi:
tapi kenapa kita (kebanyakannya) selalu tengok youtube/wikipedia dan sebagainya untuk mendapatkan maklumat percuma.

kerana:
ianya adalah idea yang dikeluarkan dari pembangkang

2) persoalannya:
ramai yang marah apabila ada pihak mintak tol dilupuskan

tapi
setiap hari kita, akan seboleh-bolehnya mengelak jalan yang bertol. cuba bandingkan jalan bertol dan tidak bertol, mana paling banyak kereta?

kerana:
ianya adalah idea yang dikeluarkan dari pembangkang


aku pelik, serius pelik. aku bukannya fanatik pembangkang tapi aku rakyat yang mahukan terbaik dari kerajaan. ye, aku x kaya sebab tu aku suka benda free (eleh, orang kaya pun suka benda free) sebab kenapa normal manusia memang suka benda free.

jadi, kalau ada pihak yang mencadangkan sesuatu yang boleh bagi kita, anak kita, cucu kita dan semua orang kemudahan yang lebih baik dari sekarang, kenapa kita x sokong hanya kerana ianya dikeluarkan oleh bukan  kerajaan.

aku x nak duit RM100,RM500. semua duit tu akan lesap sekelip mata tapi kalau pendidikan percuma dan juga tol percuma ianya akan memberi seribu kebaikan kepada kita dan generasi akan datang. 

hutang = bebanan. ye, memang betul kita ada PTPTN tapi ianya hutang kan dan juga ada interest, 4% lagi. memang kalau dapat score, PTPTN akan waivedkan hutang tapi x semudah itu ye.TAPI TAPI kalau langsung x berhutang, bukankah ianya lebih baik untuk generasi akan datang.

tapi buatlah syarat, mesti ada term and conditions, bukannya bagi free macam tu je. kalau memang x boleh bagi pendidikan percuma, bagi pinjaman tapi buat macam MARA. ada pointer-pointer tertentu, akan dapat discount berapa percent dari jumlah hutang. 

same goes for tol free, kalau x mampu nak hapuskan semua tol, kurangkan. ini x, makin naik. boleh sebenarnya nak buat, tapi kena ada perancangan yang teliti. aku x pandai nak keluarkan statistik, data atau apa saja bukti tapi aku tau kerajaan kita mampu. antara nak buat dengan x nak buat. ITU SAJA


i rest my case




Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…