Sunday, June 24, 2012

i love free things

asssalam u olls

1) persoalannya:
ramai yang marah apabila ada pihak mintak pendidikan percuma

tapi:
tapi kenapa kita (kebanyakannya) selalu tengok youtube/wikipedia dan sebagainya untuk mendapatkan maklumat percuma.

kerana:
ianya adalah idea yang dikeluarkan dari pembangkang

2) persoalannya:
ramai yang marah apabila ada pihak mintak tol dilupuskan

tapi
setiap hari kita, akan seboleh-bolehnya mengelak jalan yang bertol. cuba bandingkan jalan bertol dan tidak bertol, mana paling banyak kereta?

kerana:
ianya adalah idea yang dikeluarkan dari pembangkang


aku pelik, serius pelik. aku bukannya fanatik pembangkang tapi aku rakyat yang mahukan terbaik dari kerajaan. ye, aku x kaya sebab tu aku suka benda free (eleh, orang kaya pun suka benda free) sebab kenapa normal manusia memang suka benda free.

jadi, kalau ada pihak yang mencadangkan sesuatu yang boleh bagi kita, anak kita, cucu kita dan semua orang kemudahan yang lebih baik dari sekarang, kenapa kita x sokong hanya kerana ianya dikeluarkan oleh bukan  kerajaan.

aku x nak duit RM100,RM500. semua duit tu akan lesap sekelip mata tapi kalau pendidikan percuma dan juga tol percuma ianya akan memberi seribu kebaikan kepada kita dan generasi akan datang. 

hutang = bebanan. ye, memang betul kita ada PTPTN tapi ianya hutang kan dan juga ada interest, 4% lagi. memang kalau dapat score, PTPTN akan waivedkan hutang tapi x semudah itu ye.TAPI TAPI kalau langsung x berhutang, bukankah ianya lebih baik untuk generasi akan datang.

tapi buatlah syarat, mesti ada term and conditions, bukannya bagi free macam tu je. kalau memang x boleh bagi pendidikan percuma, bagi pinjaman tapi buat macam MARA. ada pointer-pointer tertentu, akan dapat discount berapa percent dari jumlah hutang. 

same goes for tol free, kalau x mampu nak hapuskan semua tol, kurangkan. ini x, makin naik. boleh sebenarnya nak buat, tapi kena ada perancangan yang teliti. aku x pandai nak keluarkan statistik, data atau apa saja bukti tapi aku tau kerajaan kita mampu. antara nak buat dengan x nak buat. ITU SAJA


i rest my case




No comments: