Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2013

part 3 : after delivery story

Assalamualaikum semua....


dah hampir 2 minggu dah kita berpuasa? amacam puasa korang, lagi bagus dari tahun lepas x? jangan banyak membazir ye, aku puasa ni paling bersederhana (read: berpantang = semua x boleh makan) so memang rasa lain. tapi kadang-kadang best jugak sebab rasa, boleh je aku x makan benda yang aku suka, cuma determination tu kena kuatlah. kata nak badan sihat, jahitan makin elok dan body langsing kannn.
ok, ni last part cerita beranak aku..

jeng....


jeng...

haha..kemain lagikan. lepas beranak haritu, anak aku kan kena demam kuning, then i have to stay at hospital. lepas balik, actually masa kat hosp lagi aku dah rasa sakit celah kangkang. kat tepi, tempat bahagian peha. tapi aku tahan. 
lepas balik dan kat rumah, mama aku pelik sebab aku jalan kangkang, sepatutnya kena jalan kepit kan. aku pulak kangkang, aku bgtau sakit. aku ingat sakit ni normal since yelah benda bawah dijahitkan. tapi rupanya tak. 
lepas 6 hari, sebab aku balik rumah hari jumaat,  sabtu cuti dan k…

cerita berpantang aku

Assalamualaikum dan selamat berterawikh pada semua,

hamboiih, kemain laju masa berjalan kan....harini dah 10 hari kita berpuasa. aku masih lagi dok telain air liur setiap kali berbuka. semalam lagilah, mama aku beli kuih seri muka dan seri kaya (dahlah kuih tu antara kuih favorite aku) so masa berbukak aku telan airr liur gulp...gulp...banyak kali....hahaha. saiko betul .
apa yang mama aku bgtau xleh makan, kompem aku x makan even secuit. memang menurut perintah betul aku. mama aku cukup strict, malah dia nak aku n adik aku pantang 100 hari bukan 44 hari. semalam jugak, adik aku kena marah, dia post gambar berbukak dia kat whatsapp family, dia masak pucuk paku masak lemak, lepas tu terus kena marah ngan mama aku sbb benda (pucuk paku) tu sejuk.
adik aku pun pelik sbb dia dah abis pantang, dah 2 bulan lebih asal pulak xleh makan? mama aku suruh pantang 100 hari. ada sesetengah makanan mama aku nak aku pantang setahun like ais, labu, nangka n bla bla...... aku mampu dengar dan telan air…

WORDLESS WEDNESDAY : what is your theme color for raya this year?

me....




jeng...




jeng...



jeng....hahaha. kata wordlesss, nak jugak menulis kennn.


weollss one family baby blue and pink. how about yours?



WORDLESS SUNDAY: my life complete now :)

random tentang anak

Assalamualaikum  and happy ramadhan u olls,

kemain seksa tau aku sekarang sebab siang x leh makan. yelah, sebelum ni abah aku akan belikan nasi bungkus tapi sekarang mana ada kedai yang menjual awal-awal. so, terpaksalah aku  makan biskut dan roti je hari-hari sementara tggu petang.
bukak puasa lagilah seksa u olls, dengan aneka jenis lauk 4,5 jenis, kuih dan ais atas meja makan....serius sangat menggugat keimanan. dalam banyak-banyak lauk, aku boleh makan 1 atau 2 je. mana mau aku x terliur lebih-lebih ais...aku kan gila minum ais, xkiralah air apa pun tapi kalau letak ais kompem soodapppp.
mentang-mentangla dah anak, nak bercakap pasal anak je ye....hehehe. korang tau sepanjang pregnancy aku xpernah check gender anak aku, mmg nak tau tapi setiap kali pegi scan, aku lupa nak tanya doc. tapi instinct seorang mommy, aku dapat rasakan anak aku lelaki. walau x pernah check tapi setiap kali beli barang baby like pakaian, kompem aku lebih banyak beli color biru and putih.
setiap kali aku b…

wan arjuna hadif bin wan muhammad

Assalamualaikum semua....

X sangka kan rabu ni kita dah nak puasa, ya Allah sangat cepat ye masa berlalu, rasanya baru je kita tinggalkan ramadhan tapi sekarang dia muncul balik. Puasa tahun ni catat sejarah buat aku sebab aku xleh berpuasa selama sebulan...huhuhu. Masaklah aku nak ganti balik, so kena puasa awal-awal lagi.
Kita tinggalkan jap pasal citer beranak ye sbb dia ada sampai part 3 tau kemain lagikannn.....setelah puas pk dan pk dan pk dan tanya orang, aku decide nak letak nama anak aku wan arjuna hadif. Ada sebab kenapa aku nak nama itewww....
Kalau korang nak tau sampai skrg aku masih lagi x percaya aku dah beranak dan ada anak. Hari-hari aku dok tengok anak sendiri dan x sangka inilah anak aku, inilah acuan gen aku dan hubby....hahaha. Anak aku masa hari pertama, kulit dia putih, korang boleh tengok gambar dia previous entry tapi sekarang x berapa putih...haha


Anak lelaki katanya tapi x taulah ikut muka siapa, ada org bgtau ikut muka hubby aku. Alhamdulillah, aku dikurni…

part 2 - after delivery story

hi all,

10 days already passed. haih, rasa kejap je masa berlalu. jahitan dan sakit aku mula berkurang, alhamdulillah tapi aku still xleh banyak bergerak lagi.
asbeen mentionedby my previous post, lakimakxder pun temanyee. aku sorang je dalam labor room. walau takut dan nervous, aku gagahkan diri sebab aku pk kalau laki aku ada pun, the pain wont lesser cuma kalau laki ada kita jadi kuat sikit kann.
actually, my edd 27/6 dan mama aku plan akubalik 23/6 sebabnanti one of my uncleakanamikaku. tapi instinct aku kata itu dah dekat sangat ngan due date danakutakut anything happen before that. so, aku apply cuti pada 18/6 dan bertolak balik kelantan dengan keretapi. yes, with train sebab bas akuxlehkencing . train at least bolehpilih seat ygtidurdan time die stop boleh g toilet.

arjuna mommy n daddy

salam mommies and daddies semua...

haih, dah berapa lama aku x update blog kan *sambil amik penyapu lap sawang-sawang*. as u know, if u are one of my fb frenlist, u olls mesti tau yang aku dah selamat melahirkan baby boy pada 25/6 pukul 3.15 di HUSM, kubang kerian, kelantan.

alhamdulillah, syukur padamu ya Allah kerana memudahkan saat-saat bersalin aku. aku masuk labor room pada pukul 11 pagi dan tepat pukul 3.15 aku selamat melahirkan anak lelaki. panjang citer pasal delivery story aku nieh sebab lepas beranak, aku ada mengalami sedikit kejadian sedih dan ngeri. itu kita citer kemudiannn yee.
malam sebelum bersalin tu, aku dah mengalami contraction yang berterusan. memang sangat sakit tapi aku tahan sepanjang malam sebab x nak lagi bgtau mama dan abah aku, takut false alarm ke. then, tahan punya tahan sampai ke pagi, sampai subuh, memang x leh tahan.
lepas subuh, aku terus bgtau mama dan mama ku suruh bersiap ke HUSM (memang plan nak beranak kat situ). actually, sblm tu memang  aku x…