Skip to main content

cerita berpantang aku

Assalamualaikum dan selamat berterawikh pada semua,

hamboiih, kemain laju masa berjalan kan....harini dah 10 hari kita berpuasa. aku masih lagi dok telain air liur setiap kali berbuka. semalam lagilah, mama aku beli kuih seri muka dan seri kaya (dahlah kuih tu antara kuih favorite aku) so masa berbukak aku telan airr liur gulp...gulp...banyak kali....hahaha. saiko betul .

apa yang mama aku bgtau xleh makan, kompem aku x makan even secuit. memang menurut perintah betul aku. mama aku cukup strict, malah dia nak aku n adik aku pantang 100 hari bukan 44 hari. semalam jugak, adik aku kena marah, dia post gambar berbukak dia kat whatsapp family, dia masak pucuk paku masak lemak, lepas tu terus kena marah ngan mama aku sbb benda (pucuk paku) tu sejuk.

adik aku pun pelik sbb dia dah abis pantang, dah 2 bulan lebih asal pulak xleh makan? mama aku suruh pantang 100 hari. ada sesetengah makanan mama aku nak aku pantang setahun like ais, labu, nangka n bla bla...... aku mampu dengar dan telan air liur je. aku cakap matila x minum ais setahun, mama aku bgtau mama x mati-mati pun T_____T.

ada makanan aku kena pantang 44 hari, ada makanan aku kena pantang 100 hari, ada makanan aku kena pantang 6 bulan dan last sekali setahun. hoihhh...banyaknya pantang larang. jalan kena selalu kepit, slow, xleh duduk bersila kena selalu berlunjur, langkah kena sempit, naik tangga atau turun tangga ada caranya tersendiri. semua di monitor oleh mama aku. dan biasalah being me, yang memang selalu jalan laju (sebab kat opis aku mmg jalan laju, opis aku jenis sentiasa havoc dan busy all the time) so aku mmg dah biasa jalan laju.
akibatnya, mmg asyik kena marah ngan mama aku.

mama aku x benarkan aku bertungku dan berurut sebab dia kata jahitan akan terbakar. aku pun pelik, kenapa orang dulu x dijahit bawah dia eh, mama aku anak 6 orang, semuanya x dijahit. orang sekarang macam wajib jahit. so, aku hanya pakai bengkung je, tupun celup-celup, time ingat pakai. orang pakai sebelum makan, aku pakai sebelum tdo sebab asyikkk terlupa jee (-___-).

consequences, berat dah turun tapi perut masih lagi menggeleber. aku mmg kena bersenam nieh. nanti pakai baju, perut tersentil-sentil, malu i. 

lepas tu, aku pun pernah mandi ngan daun-daun (xtau daun apa, tapi memang banyak jenis daun). mandi ngan air rebusan daun dan bilas sambil duduk atas daun. apa fungsi, aku pun xtau, aku ikut jeee.

aku xder masalah ngan berpantang cuma bab makan jelah, banyak sangat benda xleh makan. ini sejuk, ini gatal, ini bisa (bahasa baku, aku x tau), ini sakit urat....

berat aku (masa preggy kat buku merah) :
first time : 36. 3kg (3/12/12) - sangat ringan kann, mmg berat normal aku 36,37
last time : 48kg (aku lupa tarikh sebenar tapi aku rasa sehari dua sebelum deliver)

sekarang : 40,41 kg. target aku ialah 37, 38 sebab aku mmg betul-betul nak hilangkan lelemak kat perut nieh, dah macam orang mengandung 3 bulan.




Comments

shida suka kuih seri kaya eh..asben baru buat sabtu lepas..oke jugak sedap..1st time makan..
bila baca kisah pantang ni rasa ngeri plak..lg ngeri dari nak beranak..haha
ddJaafar said…
mandi serung la shida kalau mandi dengan daun daun tu.hahaha..

dd after pantang anak pertama,dd minum ais bila baby dh masuk 7 bulan.pastu tak makan telur,makanan ada limau nipis pun tak berani usik macam tomyam.air kelapa pun minum setahun selepas pantang.bukan anak setahun tau!lagi yang kena pantang setahun selepas pantang macam air tebu,rebung,nenas,paku..heh.emamng bersabar la adanya.pernah curik minum air coke dalam pantang,dia punya sengal ya Allah.sakitnya badan..

Shida Idris said…
rina - sukaa, kalau yg pandai buat like yg top die mmg manis dan pulut lembut, sedapp.

tulah, masa preggy, apa nak telan, telanla sbb lps tu byk kena pantang especially food.

dd - kita ikut mama jew..
ayooo dd, matilah, shida bab2 telur x leh pantang sbb kuih semua telur kan. air kelapa setahun...boleh kot. tapi ais tu, ais...huwargghh

die mmg terus effect eh, takutnya.
ddJaafar said…
effect.masa anak ke3 pulak dd makan nasik lemak dalam pantang.sebab dah tak berjahit bawah tu,maka berani gila makan telur rebus.mak pun cakap okay je.

petang tu,nipples gatal gila sampai tahap nangis depan laki.nak mandikan anak pun takbleh.nipples jadi gitu sebab kebetulan luka sebab hasya menyusu sangat2.hadoiii..hazab.kena jugak pantang macam anak pertama dulu.bezanya,anak ketiga,abis pantang cukup baby 3 bulan dah minum ais.tehehehehe...
Shida Idris said…
oh my...so mmg xleh buat main-main kan. time makan tak beringat, dah sakit nanti...huhu.

ok, akan berhati2 especially lps dah masuk kerja
ddJaafar said…
lain orang lain ketahanan.hahah..okay,selamat berpantang.pasni mesti mommy shida slim melim :) jelesss

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.