Skip to main content

random tentang anak

Assalamualaikum  and happy ramadhan u olls,

kemain seksa tau aku sekarang sebab siang x leh makan. yelah, sebelum ni abah aku akan belikan nasi bungkus tapi sekarang mana ada kedai yang menjual awal-awal. so, terpaksalah aku  makan biskut dan roti je hari-hari sementara tggu petang.

bukak puasa lagilah seksa u olls, dengan aneka jenis lauk 4,5 jenis, kuih dan ais atas meja makan....serius sangat menggugat keimanan. dalam banyak-banyak lauk, aku boleh makan 1 atau 2 je. mana mau aku x terliur lebih-lebih ais...aku kan gila minum ais, xkiralah air apa pun tapi kalau letak ais kompem soodapppp.

mentang-mentangla dah anak, nak bercakap pasal anak je ye....hehehe. korang tau sepanjang pregnancy aku xpernah check gender anak aku, mmg nak tau tapi setiap kali pegi scan, aku lupa nak tanya doc. tapi instinct seorang mommy, aku dapat rasakan anak aku lelaki. walau x pernah check tapi setiap kali beli barang baby like pakaian, kompem aku lebih banyak beli color biru and putih.

setiap kali aku bercakap ngan baby, hati aku bgtau lelaki dan aku pernah tersebut tapi auntie aku bgtau x baik cakap macam tu sebab baby dengar, kalaulah die perempuan takut dia terasa pulak. then, sejak hari itu aku x kisah lelaki ke perempuan asalkan baby aku sempurna dan sihat.

tapi sebenarnya memang aku berharap anak aku lelaki, tak tau kenapa tapi aku nak anak sulung aku lelaki dan alhamdulillah diperkenankan olehNYA. banyak sebenarnya doa aku diperkenankan oleh Allah dan aku sangat bersyukur.

kedua, aku naaaaakkkkk sangat anak aku lahir pada bulan enam, sama ngan bulan kelahiran dan kahwin aku supaya senang aku ingat dan mudah nak celebrate *dalam erti kata lain jimat...kehkeh*. dan anak aku mmg lahir pada bulan 6 iaitu 25/6.

ketiga, aku juga nak anak aku lahir before edd aku iaitu 27/6 sebab aku x sanggup tunggu lama-lama. aku x sanggup mengira hari dan juga x sanggup gaji banyak kena potong...kihkih.

keempat, aku nak delivery aku dipermudahkan dan alhamdulillah, aku x perlu ditahan di dalam wad dan xperlu menunggu sampai seharian dalam labor room untuk bersalin. pagi 25/6 aku pegi hospital dan pukul 11 aku masuk labor room dan alhamdulillah pukul 3.15 aku bersalin. terima kasih ya Allah.

walau aku diuji dengan sikit dugaan like anak kuning and tuutttt, aku tetap bersyukur dikurniakan anak yang comel (mestilah nak puji anak sendiri ye dop) and x banyak meragam.

phewwiittt...boleh berkenalan
duckface version lelaki
kalau nak tau nilah feveret expression muka dia...hahaha



Comments

reena said…
Eh, dah bersalin! Tertinggal ketapi. Hehe. Congratssss Shida!
comel..hehe..alhamdulillah semua doa diperkenan oleh Allah..sykur..sy pun hrp nak dpt boy utk sulung..instict pn rs boy tp ramai ckp sy dpt girl..hehe..xkesah la mane2 as long bby sht kan..tc tau!
Shida Idris said…
tq reena...sibuk jaga anak naaa...hehe

rina - alhamdulillah, xper nati dah 5 bulan buatlah scan, harap2 lelaki, kalau x pun, ok je kann

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…