Skip to main content

WEDDING STORIES 19 : review my reception dress

assalamualaikum u olls,

mula-mula sekali syukur ke hadrat ilahi sebab semua majlis dah selesai. alhamdulillah, rasa lega sangat sebab dah xperlu nak amik tahu pasal wedding thingy, sekarang dah boleh fokus pada benda lain. rite now, its time for home decoration. yeay

tapi tentang kahwin, aku akan review sikit demi sikit coz i've been asking by many people about my wedding dress (bajet retis kan). so, aku cerita kat sini ye. 

wedding dress for reception tu sebenarnya banyak kekurangannya. tapi xperlah, itu je yang termampu. mula-mula sebenarnya nak canary yellow (kuning cair) tapi masa beli tersilap beli kuning jagung. oklah since cantik jugak. pening jugak nak buat design apa since xnaklah yang simple sangat (raja sehari katanya) kannn. tapi x naklah yang over sangat.

then, i decide to use this design. kain ialah chiffon from gulatis (8 meter kot beli sebab kain meleret). sebenarnya dress ni cantik kalau event dibuat di dewan atau hotel dan pakai pulak heel 5 inch but since majlis buat di rumah je dan laki mak pun x tinggi sangat, xlehla hoverr kannn.

tudung dan veil pulak memang masalah sbb ianya not as im expected. sangat sedih tapi mak redha jee. kaler pun x macam aku nak coz im request for salmon pink tapi dapat shocking salmon pink. tudung dan veil kita citer lain entry ye sebab panjang ceritanya.

baju tu kalau design asal memang plain cuma di bahagian lengan dia jahit dengan lace manakala kat tingkat-tingkat baju tu dia jahit manik. sangat simple, no beads,pearl at all. but since baju aku kosong sangat, aku nak bunga macam ni. 

sangat cantik kan. meletop ngan bunga, pearl and manik
.

tapi sayangnya bunga macam ni xder yang jual. kena buat sendiri dan tangan aku memang keras ye, memang hancur kalau buat sendiri. cari punya cari x ada yang boleh buat since masa dah suntuk. sebab tu aku tampal bunga biasa dan jahit pearl keliling. (dengan bantuan adik aku yang tampal bunga dan jahit pearl)

inilah my inspiration, her version of course lagi stunning
tengok tangan dia, lace dan depan tingkat2 baju tu ada manik

back view

my version
(ini jelah pic yang paling clear)

p/s: lepas ni baju akad dan sanding aku. juga baju akad dan sanding adik aku, aku nak sewa, saper berminat , sila email aku okeh. full review after this okeh!

Comments

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…