Skip to main content

WEDDING STORIES 19 : review my reception dress

assalamualaikum u olls,

mula-mula sekali syukur ke hadrat ilahi sebab semua majlis dah selesai. alhamdulillah, rasa lega sangat sebab dah xperlu nak amik tahu pasal wedding thingy, sekarang dah boleh fokus pada benda lain. rite now, its time for home decoration. yeay

tapi tentang kahwin, aku akan review sikit demi sikit coz i've been asking by many people about my wedding dress (bajet retis kan). so, aku cerita kat sini ye. 

wedding dress for reception tu sebenarnya banyak kekurangannya. tapi xperlah, itu je yang termampu. mula-mula sebenarnya nak canary yellow (kuning cair) tapi masa beli tersilap beli kuning jagung. oklah since cantik jugak. pening jugak nak buat design apa since xnaklah yang simple sangat (raja sehari katanya) kannn. tapi x naklah yang over sangat.

then, i decide to use this design. kain ialah chiffon from gulatis (8 meter kot beli sebab kain meleret). sebenarnya dress ni cantik kalau event dibuat di dewan atau hotel dan pakai pulak heel 5 inch but since majlis buat di rumah je dan laki mak pun x tinggi sangat, xlehla hoverr kannn.

tudung dan veil pulak memang masalah sbb ianya not as im expected. sangat sedih tapi mak redha jee. kaler pun x macam aku nak coz im request for salmon pink tapi dapat shocking salmon pink. tudung dan veil kita citer lain entry ye sebab panjang ceritanya.

baju tu kalau design asal memang plain cuma di bahagian lengan dia jahit dengan lace manakala kat tingkat-tingkat baju tu dia jahit manik. sangat simple, no beads,pearl at all. but since baju aku kosong sangat, aku nak bunga macam ni. 

sangat cantik kan. meletop ngan bunga, pearl and manik
.

tapi sayangnya bunga macam ni xder yang jual. kena buat sendiri dan tangan aku memang keras ye, memang hancur kalau buat sendiri. cari punya cari x ada yang boleh buat since masa dah suntuk. sebab tu aku tampal bunga biasa dan jahit pearl keliling. (dengan bantuan adik aku yang tampal bunga dan jahit pearl)

inilah my inspiration, her version of course lagi stunning
tengok tangan dia, lace dan depan tingkat2 baju tu ada manik

back view

my version
(ini jelah pic yang paling clear)

p/s: lepas ni baju akad dan sanding aku. juga baju akad dan sanding adik aku, aku nak sewa, saper berminat , sila email aku okeh. full review after this okeh!

Comments

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

siapa suka jam casio?

this is sticky post, new post please read below :)


hi u olls


siapa suka jam atau suka kumpul jam. aku suka, hubby aku lagii suka. aku nak jual jam casio dulu untuk permulaan dulu, lepas ni aku nak jual jam vintage. aku ada beli jam vintage guess (aku buat sebagai hantaran ye). nati kahwin, aku tunjuk. 
so, untuk permulaan, aku nak jual jam casio. jenama ni kalau korang penggemar jam (yang harganya mampu milik) korang memang kena ada satu sebab ianya memang trendy dan in sekarang. korang boleh tengok yuna, lisa surihani, hazama dan ramai lagilah (bagi kategori artislah)
bagi kategori famous blogger like shea rasol, ami , maria elena dan ramai lagilah yang memang pakai jam ini. pendek kata, kalau korang perasan jenis perempuan yang stylo mylo ni memang akan ada koleksi jam casio *jenama lain pun diorang ada* tapi casio wajib ada satu. 

so, mari kita cuci mata nak. tapi jangan tanya aku model apa ye. yang aku tau model data bank dan original :)



berkenan email me : jarumbenang3@gmail.com harga m…