Skip to main content

WEDDING STORIES 23: wedding colors

selamat malam semua. malam jumaat ni buat apa...kehkeh. amboiihhh lepas kahwin, terserlah kegatalan ko ye shida.

me now happy with my married life. rasa tenang dan hari-hari x sabar balik rumah...kahkah. yerlah, dulu dok umah sorang je sekarang berdua. dulu, kalau keluar balik lambat-lambat pun x kisah, sekarang rasa malasnya keluar baiklah lepak umah je. kalau keluar pun, nak cepat-cepat balik rumah since keluar-keluar ni dah bertahun-tahun buat masa belum kahwin.

now, i want to talk about the color that i choose for my wedding. untuk ketiga-tiga events, aku pilih dua color tapi untuk bersanding dan bertandang, color dia not as my dream *mak redha jelah sebab benda dah lepas kann*

1) akad - as everyone can see, i choose off white n lime green. why? coz off white memang sinonim kan dengan akad, rasa suci murni gitu, manakala lime green sebab aku x nak baju nampak putih sangat. plain white from to to toe. so, if we add colors, rasa lebih berseri gitteww.

tangkai bunga panjang sangat kan...kehkeh





2) reception - actually i want canary yellow plus with salmon pink. below is my inspiration. tapi ianya jadi agak berbeza due to technical problem. aku terbeli kuning jagung manakala tudung jadi salmon pink terang.




aku boleh terima lagi color tudung ni walau agak terang dari apa yang aku nak tapi tampalan lace ngan jahitan manik dia, serius aku x puas hati *kenapalah aku x terpk pakai macam ni je biarlah x nampak lace, lagi kemas kot*

3) second reception - i choose peach and grey. tapiiii malangnya ia jadi lain sebab mula-mula aku beli kain lycra but since my tailor bagitau yang lycra akan membuatkan baju nampak x menyerlah, aku pun beli chiffon. tapiiii masa nak beli tu lah, xder kaler peach dari low end hingga high end kedai, nagoya, kamdar, gulatis semua. aku masa tu dahlah nak cepat-cepat, last-last aku masuk gulatis kedua, baru jumpa tapi kaler peach dia memang agak terang.

sebab nak cepat + malas nak pk dah + letih, aku pun beli je. dan memang agak berbeza ngan kaler hubby tapi biarlah. malas dah nak pk.

this is my inspiration color

mine, x jadi sangat kan.
btw, aku x ada majlis bertandang sebenarnya sebab memang x plan pun nak buat majlis belah lelaki, tapi since family hubby nak jugak buat makan-makan, xkanlah aku nak pakai baju biasa kan. so aku buat lah baju ni dan boleh pakai nanti raya...haha




DAN








 for b2b, untuk wedding 2012 and 2013, pilihla color yang cair, pastel atau masam for ur wedding. mesti meletop

hijau masam, super love


gold masam, baju meletop kan

mint atau macam turqoise cair

curi dari blog rina. suka gila baju dia dan color. nude plus black. sooo elegant
cantik kan semuanya. trylah for ur wedding nanti :)



Comments

reena said…
I love love love all your bajuuusss! Color cantik gila laaa. Tak nampak apa kurang pun. Semua nampak perfect!

P/S: Eh, baru perasan ada pic kita laa. Hihi. Bangga plak rasanya :p
shidaidris said…
hahaha, tq reena. yeke, kita rasa macam x cantik sgt sbb lain dengan kita nak....tapi yelah kita redha jelah

kita suka gila baju akad reena. serius nampak grand

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …