Skip to main content

pregnancy side effects

selamat malam semua wanita sekalian,

kandungan aku dah masuk 3 bulan++ dan ini pengalaman pertama aku so ianya memberi seribu satu makna, pengajaran dan macam-macam lagilah untuk aku.
since aku dilahirkan dan membesar sebagain insan cemerlang, gemilang dan terbilang....hakhak, maksud aku, aku membesar sebagai insan yang jarang sekali sakit, so apabila aku mengandung, aku kerap dan senang dapat penyakit yang kecil like pening, muntah, sakit perut, kerap kencing, aku mmg kena redha. bukan mengungkit ye anak-anak tapi nak bgtau....

aku mmg sangat bersykur sebab dah preggy, yelah ada orang tu dah kahwin bertahun-tahun pun x dapat anak lagi kan, aku kahwin 3 bulan dah preggy. syukur, mula-mula preggy, aku x rasa sangat dia punya penangan, sekarang:

1) mual/loya - ni memamg selalu since awal-awal aku dapat tau aku mengandung. sebab tu sekarang, aku xleh hidup tanpa asam, buah dan apa saja yang boleh membuatkan mulut aku x berasa pahit. aku sangat gila kan asam sampaikan kalau x makan, aku rasa macam xleh nak hidup, rasa nak meludah je (-___-)
.....tapi aku kadang-kadang cuba control dengan makan buah, kismis, kacang n bla bla

2) muntah - dulu on dan off, amboiii sekarang macam hari - hari je. x larat tau x, pagi-pagi tu apa yang ada dalam perut, so muntah air je, air pahit tu. (korang rasa nak muntah x baca nieh, sorry ye). kadang-kadang lagi best, aku muntah lepas makan, kalau time makan tu, makan kangkung belacan, kangkung keluar sebijik-sebijik (-__-)..... sangat x best

3) kerap kencing - korang tau x aku ni memang dilahirkan dengan sistem perkumuhan yang mmg lawas. sebelum kahwin pun, mmg harus berak kari-hari, 2 kali makan je berak. kencing jangan cakap ah. tapi lepas preggy, kadang-kadang lebih 10 kali aku kencing. habis basah seluar, sampai rasa nak tidur je dalam toilet.

4) pening - ni aku dapat seminggu lepas, hayoooo. aku mmg allergic tahap gaban pening, rasa apa pun x nak buat walhal memang pemalas kan.....kahkah. dan pening menambahkan kemalasan aku. kalau kat opis, time aku pening, aku rasa nak maki je semua orang, x pun aku akan duduk surau sorang-sorang x bercakap sebab malas nak jumpa orang. pening, please go away, pleaseee

yang lain, aku jugak kerap berak. sakit belakang x pulak, yang lain masih lagi normal...hehe

kalau anak perempuan aku macam kat bawah ni lah, hak hak. anak x nak kalah kan, nak putih je...hahahah








kalau anak lelaki pulak kat bawah ni, hahahaha....berangan katanya.
hoi, asal comel sangat nieh








Comments

Puan ddJaafar said…
uiii.jangan banyak sangat makan asam.takut anak jaundice.

biasa la tu shida.nanti baby dh masuk 7-9 bulan,lagi kuat kencing.jadi sila jangan lupa pakai panty liner.takut batuk pn bleh terkencing.

*pesanan ikhlas dari dd yg kuat terkencing time pregnant dulu.HAHAHAHAHA.
Shida Idris said…
hakhak, mmg cuba try kurang dengan makan buahla, kismisla, kacang pistachio la, tapi asam jugak terbaik...hahaha.

ayooo, harus kena pakai panty liner, sekarang pun asik terkoncing...kekeke

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …