Thursday, December 27, 2012

pregnancy side effects

selamat malam semua wanita sekalian,

kandungan aku dah masuk 3 bulan++ dan ini pengalaman pertama aku so ianya memberi seribu satu makna, pengajaran dan macam-macam lagilah untuk aku.
since aku dilahirkan dan membesar sebagain insan cemerlang, gemilang dan terbilang....hakhak, maksud aku, aku membesar sebagai insan yang jarang sekali sakit, so apabila aku mengandung, aku kerap dan senang dapat penyakit yang kecil like pening, muntah, sakit perut, kerap kencing, aku mmg kena redha. bukan mengungkit ye anak-anak tapi nak bgtau....

aku mmg sangat bersykur sebab dah preggy, yelah ada orang tu dah kahwin bertahun-tahun pun x dapat anak lagi kan, aku kahwin 3 bulan dah preggy. syukur, mula-mula preggy, aku x rasa sangat dia punya penangan, sekarang:

1) mual/loya - ni memamg selalu since awal-awal aku dapat tau aku mengandung. sebab tu sekarang, aku xleh hidup tanpa asam, buah dan apa saja yang boleh membuatkan mulut aku x berasa pahit. aku sangat gila kan asam sampaikan kalau x makan, aku rasa macam xleh nak hidup, rasa nak meludah je (-___-)
.....tapi aku kadang-kadang cuba control dengan makan buah, kismis, kacang n bla bla

2) muntah - dulu on dan off, amboiii sekarang macam hari - hari je. x larat tau x, pagi-pagi tu apa yang ada dalam perut, so muntah air je, air pahit tu. (korang rasa nak muntah x baca nieh, sorry ye). kadang-kadang lagi best, aku muntah lepas makan, kalau time makan tu, makan kangkung belacan, kangkung keluar sebijik-sebijik (-__-)..... sangat x best

3) kerap kencing - korang tau x aku ni memang dilahirkan dengan sistem perkumuhan yang mmg lawas. sebelum kahwin pun, mmg harus berak kari-hari, 2 kali makan je berak. kencing jangan cakap ah. tapi lepas preggy, kadang-kadang lebih 10 kali aku kencing. habis basah seluar, sampai rasa nak tidur je dalam toilet.

4) pening - ni aku dapat seminggu lepas, hayoooo. aku mmg allergic tahap gaban pening, rasa apa pun x nak buat walhal memang pemalas kan.....kahkah. dan pening menambahkan kemalasan aku. kalau kat opis, time aku pening, aku rasa nak maki je semua orang, x pun aku akan duduk surau sorang-sorang x bercakap sebab malas nak jumpa orang. pening, please go away, pleaseee

yang lain, aku jugak kerap berak. sakit belakang x pulak, yang lain masih lagi normal...hehe

kalau anak perempuan aku macam kat bawah ni lah, hak hak. anak x nak kalah kan, nak putih je...hahahah








kalau anak lelaki pulak kat bawah ni, hahahaha....berangan katanya.
hoi, asal comel sangat nieh








2 comments:

Puan ddJaafar said...

uiii.jangan banyak sangat makan asam.takut anak jaundice.

biasa la tu shida.nanti baby dh masuk 7-9 bulan,lagi kuat kencing.jadi sila jangan lupa pakai panty liner.takut batuk pn bleh terkencing.

*pesanan ikhlas dari dd yg kuat terkencing time pregnant dulu.HAHAHAHAHA.

Shida Idris said...

hakhak, mmg cuba try kurang dengan makan buahla, kismisla, kacang pistachio la, tapi asam jugak terbaik...hahaha.

ayooo, harus kena pakai panty liner, sekarang pun asik terkoncing...kekeke