Skip to main content

nak gembirakan tetamu datang bertandang? senang saja

Assalamualaikum semua

Aku doakan semua pembaca blog ini dipermudahkan urusan dan diberikan kesihatan yang terbaik.

Sibuknya sekarang sebelum bercuti panjang bulan 5 ni dan sebelum puasa. Banyak projek baru nak buat, kemain tak sabar nak announce tetapi kena hold dulu. Aku harap ianya terlaksana by this month jugak.

Harini aku nak cerita sikit pasal lokcing. Alhamdulillah, permintaan sentiasa ada cuma selepas ni aku punya fokus pada orang kelantan saja atau sesiapa yang tinggal di kelantan sahaja. dan keutamaan aku kepada yang nak buat event.

aku perhatikan setiap kali attend wedding sekarang, sekurang-kurangnya mesti ada hidangan sampingan sebagai pencuci mulut kan. haritu masa cny, orang sebelah rumah aku je, dia punya pencuci mulut memang mewah. ada sira labu, butir nangka, aiskrim, agar-agar dan paling best ayam yang berbentuk sosej.

memang heaven la makan. sekarang memang kebanyakan tuan rumah akan bagi pilihan kepada tetamu selain nasi hidangan wajibla. sebab kenapa, ada sesetengah tetamu, dia dah attend kemain banyak wedding pada hari yang sama, so perut dah full. nak jamah nasi memang no way lah so dia akan makan hidangan sampingan.

macam mana kalau orang yang buat majlis kahwin tapi tak sediakan hidangan sampingan. mesti kebanyakan tetamu rasa sedikit ralat atau disappointed kan. aku pun macam tu, kalau attend wedding, mesti dok intai apa la dia serve untuk pencuci mulut. kadang-kadang cepat-cepat makan nasik sebab nak makan pencuci mulut.

so, kalau korang nak buat tetamu happy ke majlis korang (apa saja majlis) bolehla cuba untuk serve lokcing yang memang terbukti sedap. aku siapkan dengan pakej penghantaran dan bakar sekaligus.

TAPI TAPI UNTUK RAKYAT KELANTAN SAHAJA YE 


bawah ni testimoni yang dah makan, memang tak cukup kalau beli sikit. banyak lagi testimoni, aku up yang ni dulu

whatsapp 0139729066, 0139729066 








Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

siapa suka jam casio?

this is sticky post, new post please read below :)


hi u olls


siapa suka jam atau suka kumpul jam. aku suka, hubby aku lagii suka. aku nak jual jam casio dulu untuk permulaan dulu, lepas ni aku nak jual jam vintage. aku ada beli jam vintage guess (aku buat sebagai hantaran ye). nati kahwin, aku tunjuk. 
so, untuk permulaan, aku nak jual jam casio. jenama ni kalau korang penggemar jam (yang harganya mampu milik) korang memang kena ada satu sebab ianya memang trendy dan in sekarang. korang boleh tengok yuna, lisa surihani, hazama dan ramai lagilah (bagi kategori artislah)
bagi kategori famous blogger like shea rasol, ami , maria elena dan ramai lagilah yang memang pakai jam ini. pendek kata, kalau korang perasan jenis perempuan yang stylo mylo ni memang akan ada koleksi jam casio *jenama lain pun diorang ada* tapi casio wajib ada satu. 

so, mari kita cuci mata nak. tapi jangan tanya aku model apa ye. yang aku tau model data bank dan original :)



berkenan email me : jarumbenang3@gmail.com harga m…