Skip to main content

mari bercerita tentant pregnancy weeks - 34 weeks

happy weekend to everyone in malaysia.

hi, kita suka sebab br kenyang

mak preggy 8 months ++ tapi kat depan mak anak dara tau...hikhik

terima kasih najmi sbb sorokkan perut mak

the bride and groom

gambar wajib

nilah kuih talam tu
yang cendol dan ubi sangat marbeles yeee

ahp geng

harini aku ada jemputan kahwin, which is one my staff yang kahwin. dan paling x leh blah dia punya hubby pun keje tempat yang sama. apalagi, semua pun teruja nak pegi. semua pakat apply cuti dan kitaorang konvoi beramai-ramai ke rumahnya di bangi.

my staff tu (fatimah) memang comel sangat harini. dia punya theme baby blue and pink. sebab dia jenis yang x pernah mekap dan pakaian pun jenis tudung bawal yang dijatuhkan kalau kat opis, so when she wearing baju kurung yang glemer plus mekap plus shawl, mmg nampak perbezaan dia.

makanan kat umah fatimah memang sedap. type ni sambil teringat balik daging die. yang lembut dan penuh terasa. lepas tu siap ada kuih talam yang macam-macam jenis. dan nak lagi special ada ice cream. huwargghhh, memang puas hati pegi dan makan.

back to pregnancy story, sebab dah 8 bulan ++, aku dah mula rasa kebas di kaki. kalau dah duduk especially duduk atas lantai, nak bangun kemain payah. agak seksa sikit dan pergerakan memang makin slow. jalan sikit dah termengah-mengah walhal naik 10kg je kot. 

kalau tidur,  dah x selesa tidur terlentang (dia macam kat perut ko, ada orang letak bata berkilo-kilo) mesti kena mengiring. dan kalau mula-mula tidur mengiring ke kiri, bahu dah lenguh, nak tukar ke kanan.....kemain seksa. slow jeee tukar. 

orang kata kaki akan start cramp la apa. aku dah mula cuak sebab aku still lagi drive ke tempat keje. janganlah cramp time driving, Ya Allah bantulah aku. sekarang dah kena pk bila start nak apply cuti before delivery, ikutkan hati malas nak cuti awal sebab yelah nanti gaji x dibayar :(

tapi beranak ni kang unpredictable yang mana x boleh nak jangka kann. nak kena tanya nurse dulu, then apply cuti balik ke rumah. x sabar nak beranak sebab nak jumpa baby. selama ni baby cuma dengar suara mommy je kann.....hehehe. :)

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…