Skip to main content

langkawi island with love

ni malam pertama, smpi dah malam apalagi yg boleh buat...makann

ok, pic berterabur.....br smpi airport

yeay, dh smpi pulau

on the way nk g tgk eagle feeding

teruja naik bot, bang tu bwk bot lajuuuu....


nak cerita sikit nieh, aku baru je balik dari langkawi...pegi 3/1-6/1. pegi ngan family je, mamaku, adik-adikku, abangku n wife die. mula-mula memang x nak pegi sebab fulus x cukup....sedihkan dan aku x nak menyusahkan family aku tapi disebabkan abang aku berjanji membayar segala transport, hotel dan makan...terus mata bergenang dan bersinar....yelaaa orang belanja

aku memang sayang abang aku (ececeh tibe-tibekan), yela duit transport saja dh riba-riban sebab semua pegi ngan flight so, diorang dari kelantan cume aku, dan 2 adikku saja dari kl......serba -salah jugak sebenarnya tapi nak buat macam mana bro adik-adikmu x sekaya kamu

kita orang sampi sana dh petang, aku memang hangin kalau pegi berjalan mana-mana sampai petang....kan dah rugi sehari tapi sebab orang lain bayar, aku senyap jelah. so, sampai-sampai memang perut aku lapar sebab seharian aku x makan, sibuk uruskan pasal kolej adik aku yang sambung master di UM.

terus ajak bang aku makan, kitaorang menginap kat salah satu resort di pantai chenang, memang best sebab sempoi dan meriah.....aku rasa kebanyakan pelancong datang langkawi mesti menginap di sini. lepas tu jalan kaki je makan kat restoran haji ramli. okla, tapi ikan die agak mahal dalam RM50 so malam tu makanan punye RM150 utk 7 orang makan, ok x?

lepas kenyang, jalan2 lahhh....alang2 kat sana benda wajib adalah island hopping so, dapatla pakej RM20 sorang tapi sebab malas nak share boat ngan orang, kitaorang amik satu boat, so RM210...okla. so, jalan2 sambil beli sunglasses sebab mama n adik-adikku semua lupa bawa, n beli la benda lain jugak like topi, shirt, selipar.....

haih, baru satu malam dah banyak habis kan....

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.
Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.
Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.
Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dala…