Skip to main content

makanan wajib di bulan puasa

fuh, fuh, dah minggu ketiga ramadhann kannn

macam mana u oll persiapan raya. aku memang dah lama siap la kalau dari segi pakaian sebab dah terbiasa buat 3 bulan sebelum raya.....haha....semangat katanya. biskut x beli lagila, ingat tahun ni mau buat....kehkeh

so, ini menu yang selalunya aku makan time bulan puasa je. xtaula kenapa time bulan lain, aku x makan atau mungkin x jumpa orang jual....apa dia tereng....terenggggggggg








ketupat sotong

perrrgghhh heaven wa cakap lu. eh siap cakap wa dan lu lagi... tapi serius memang sedap benda ni kalau orang tu tau buat. ni orang kelantan buat, orang luar buat kuah putih, yuck. ni kalau nenek aku yang buat fuhh memang terangkat. walau kuah dia manis gila, tapi tetap nak hirup. heaven

tahi itik (aku x tau kenapa nama dia tahi itik, jangan tanya aku, dia dibuat ngan putih telur, if not mistaken)

ni makanan pure kelantanla. luar memang xder. memang best but as usual manis


puding caramel gula hangus

ni makanan wajib umah aku time puasa. mesti buatla paling koman sekali dalam sebulan ramadhan. benda ni hari-hari aku beli kat param ttdi, best gile satu slice RM3 tapi memang puas hati sebab dia sama ngan yang aku buat kat umah

sira pisang

hehe, kat kl aku jumpa jugak orang jual, tapi nak beli x berani sebab aku rasa macam x best

sira nekbat

ni kalau bukan bulan puasa memang x jumpala. aku pun x paham kenapa benda ni jual bulan puasa je....tapi memang best

jala emas

lagi sekali makanan pure dari kelantan. benda ni kalau makan, nak lagi, nak lagi memang non stop. memang sedap tapi mahal...hehe

akok kedut

masa upload gambar-gambar ni semua, aku dah telan liur seratus kali dah. menggoda iman betul

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …