Skip to main content

bufet ramadhan, pasar ramadhan.....tolongla

salam 11 ramadhan semua, oopss hampir nak masuk 12 ramadhan,

macam mana puasa, sahur bangun x. harapnya semua orang dikurniakan kesihatan yang baik untuk menjalani ibadah puasa dengan sebaiknya.

kalau korang perasan kan bulan puasa ni memang murah betul rezeki untuk peniaga kan. dengan bazar ramadhan yang berlambak, kedai makan sentiasa penuh, hotel pun penuh. semua pakat berlumba-lumba nak carik keuntungan di bulan puasa ni.

hotel-hotel jangan cakapla, sentiasa menawarkan makanan yang 1001 jenis supaya orang terliur. bulan puasa kan semua nampak sedap dan semua nak makan. tapi lepas je berbukak, makan 2,3 jenis terus kenyang (ke aku je macam tu?)

aku memang x suka buka di luar lebih-lebih lagi bufet, dah macam orang pelarian pulak, berebut2 amik lauk dan cari tempat. bayar kemain mahal, tapi keselesaan x ada. memangle makanan banyak tapi kalau dah kena bangun, amik 3, 4 kali, aku memang x suka dan malas. tapi x taula orang lain kan

paling penting, berbuka di luar kena tau tempat tu ada provide surau, kalau boleh surau yang besar dan selesa. kalau x, memang hangusla maghrib...huhu

satu lagi yang agak berbulu, pasar ramadhan atau lebih dikenali sebagap param. aku memang jenis yang memang x beli banyak makanan, satu kuih, satu nasi dan satu air cukup ah. xdernya roti john ke, murtabak ke, apa ke sebab aku memang dah x boleh nak telan lepas telan nasi. akalu makan pun cuit-cuit jelah.

hari pertama puasa kemain panjang orang beratur beli roti john kat param, aku pun gigih jugak beratur tapi sekali makan satu slice je. kenapala param kat sini xleh lawan kat tempat aku kat pasir mas. kat situ bukan param tau, sebab param kat depan stadium pasir mas (macamla korang kenal kan). kalau korang nak beli, beli kat dalam pasar besar, serius x tipu semua sedap.

param kat kl ni harap besar dan ramai je menjual tapi kualiti hampeh. kat umah aku kerinchi ni seminggu aku beli kat param n setiap hari beli kat orang lain dan makanan lain, tapi semua fail. aku kalau suka param kat kg baru, ttdi kat opis aku pun okay.




Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…