Monday, September 1, 2014

PREVENTION better than CURE

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah, nyawa lagi kita harini kan. Setiap kali, bangun pagi sepatutnya kena bersyukur sebab masih bernyawa dan orang sebelah kita pun masih lagi bernyawa.

Kadang-kadang apabila dikurniakan tubuh badan yang sihat, kita jadi alpa dan take for granted sebab kita tak tau betapa mahalnya SIHAT tu. Tapi apabila kita pergi hospital, melawat orang sakit, dengar ceramah kesihatan barulah kita cakna sikit tapi tulah selalunya sekejap jelah kesedaran tuh.

Akulah salah seorang yang mengabaikan kesihatan tuh, sebab aku ni Alhamdulillah Allah bagi kesihatan yang baik dah bertahun-tahun. Tapi tadi ada dengar talk dari orang MAKNA. MasyaAllah apa yang dia bagitau memang bagi tamparan pada aku supaya beringat dan menjaga kesihatan.

Apa yang dia bgtau yang suka aku nak share ialah tentang PREVENTION:


  1. PREVENT overweight and obesity - kena tau berat sesuai dengan ketinggian 
  2. BE physically active - cuba banyakkan berjalan
  3. DITCH junk food - kalau boleh, elakkan terus
  4. REDUCE red meat consumption - 600gm seminggu
  5. EAT more fruit and vegetable - sebagai toksin yang akan buang benda tak elok dalam badan
  6. LIMIT salt intake - jeruk, asam boi atau sebarang makanan yang mempunyai garam yang tinggi, hadkan
  7. AVOID dietary supplements - boleh makan tapi seeloknya tanya doktor
  8. BREASTFEED - sangat bagus sebab akan prevent ibu dari cancer manakala anak sistem imun akan tinggi ( 6months until 2 years)
  9. HEALTHY home & working environment - avoid stress
  10. STAY away from alcohol and  smoking - malas nak komen yang ni sebab dah berlambak fakta

conclusionnya your DAILY LIFESTYLE affect your health, so friends please take care of your health. JOM SIHAT


No comments: