Skip to main content

campaign : say NO to beggar

assalamualaikum semua penduduk malaysia eh semualah,

korang kan mesti selalu mengalami situasi ni kan. kalau tengah lepak, gossip, makan ngan kawan-kawan kat kedai mesti akan datang orang jual barang, mintak sedekah, derma dan sebagainya kan.

especially kalau korang dok kl dan lepak tempat popular like kg baru ke uptown ke. kalau lepak dalam 2-3 jam rasa adalah dalam setengah jam sekali diorang akan datang dan approch kan. sampai kadang-kadang agak rimas jugaklah.

tapi sebagai orang kl tegar *eceh, mengaku orang kl* maksud aku yang dah lama dok kl mmg dah immune dengan golongan sebegini. cumanya dulu, setiap kali aku makan ngan hubby aku, dia x pernah x bagi derma kat golongan ni. walau sebenarnya kitaorang bukannya ada duit sangat tapi hubby cakap bagi je *rezeki masing-masing*.

so, aku pun dah jadi habit akan ikut apa yang hubby buat. recenty, hubby aku tengok majalah 3 pasal isu beggar ni lah. korang tau, diorang buat macam mana. mazidul akmal ada suruh sorang menyamar menjadi beggar di salah satu bazar ramadhan. die duduk je kot, x berjalan dari sorang ke sorang. penyamar tu pakai spek hitam, lelaki duduk kat satu tempat. 

dan hasil kutipan dia memang mengejutkan. dalam masa x sampai sejam, 40minit saja boleh dapat hampir RM200. dan penyamaran tu bukan saja kat kl, buat jugak di kelantam pun sama dalam masa x sampai sejam, boleh dapat hampi RM100. duit hasil kutipan tu didermakan.

rakyat malaysia memang pemurah kan. diorang beggar punya income sehari dalam RM400. grand kan, kita sehari kerja 24 hours pun x akan dapat RM400 (aku cakap bagi pihak aku lah).

so, hubby aku memang macam dah malas nak bagi derma sejak tu. dia kata kalau betul nak derma, salurkan pada pihak yang betul. pegi rumah anak yatim derma ke, pegi kat persatuan orang buta derma ke, banyaklah caranya kan, like derma pada orang yang sakit tapi make sure kena yang betullah.

tapi derma ni memang perbuatan yang mulia, kalau korang x kisah nak derma kat mana-mana pun. itu hak koranglah



Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …