Skip to main content

campaign : say NO to beggar

assalamualaikum semua penduduk malaysia eh semualah,

korang kan mesti selalu mengalami situasi ni kan. kalau tengah lepak, gossip, makan ngan kawan-kawan kat kedai mesti akan datang orang jual barang, mintak sedekah, derma dan sebagainya kan.

especially kalau korang dok kl dan lepak tempat popular like kg baru ke uptown ke. kalau lepak dalam 2-3 jam rasa adalah dalam setengah jam sekali diorang akan datang dan approch kan. sampai kadang-kadang agak rimas jugaklah.

tapi sebagai orang kl tegar *eceh, mengaku orang kl* maksud aku yang dah lama dok kl mmg dah immune dengan golongan sebegini. cumanya dulu, setiap kali aku makan ngan hubby aku, dia x pernah x bagi derma kat golongan ni. walau sebenarnya kitaorang bukannya ada duit sangat tapi hubby cakap bagi je *rezeki masing-masing*.

so, aku pun dah jadi habit akan ikut apa yang hubby buat. recenty, hubby aku tengok majalah 3 pasal isu beggar ni lah. korang tau, diorang buat macam mana. mazidul akmal ada suruh sorang menyamar menjadi beggar di salah satu bazar ramadhan. die duduk je kot, x berjalan dari sorang ke sorang. penyamar tu pakai spek hitam, lelaki duduk kat satu tempat. 

dan hasil kutipan dia memang mengejutkan. dalam masa x sampai sejam, 40minit saja boleh dapat hampir RM200. dan penyamaran tu bukan saja kat kl, buat jugak di kelantam pun sama dalam masa x sampai sejam, boleh dapat hampi RM100. duit hasil kutipan tu didermakan.

rakyat malaysia memang pemurah kan. diorang beggar punya income sehari dalam RM400. grand kan, kita sehari kerja 24 hours pun x akan dapat RM400 (aku cakap bagi pihak aku lah).

so, hubby aku memang macam dah malas nak bagi derma sejak tu. dia kata kalau betul nak derma, salurkan pada pihak yang betul. pegi rumah anak yatim derma ke, pegi kat persatuan orang buta derma ke, banyaklah caranya kan, like derma pada orang yang sakit tapi make sure kena yang betullah.

tapi derma ni memang perbuatan yang mulia, kalau korang x kisah nak derma kat mana-mana pun. itu hak koranglah



Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.