Skip to main content

pernah makan lokching?

Assalamualaikum,


Aku doakan semuanya sihat dan bahagia ye dan juga kaya dan berjaya. tak kisahlah anda makan gaji atau buat bisnes tetap kena kaya dan berjaya sebab kita orang Islam, orang Islam kena lebih kaya dan berjaya dari bangsa lain, barulah kita lebih dihormati, betul takkk. lagipun muslim yang kaya tu 1000 kali lebih baik dari yang miskin, kenapa? cuba pikir sendiri, kenapa?

cecece...kemain lagi bagi tazkirah. arini ada masa terluang sikit so aku nak tanya something. siapa kat sini suka makan lokching. apaaaaaaaaa, tak kenal lokcing? ok, satay ikan, kenal? ooooo.. samalah tu. orang kelantan panggil lokching, org luar panggil satay ikan,

aku ni memang hantu lokchin, dia jenis yang kalau ko tengok orang jual je, ko nak beli walau perut dah kenyang tapi nak jugak makan sebatang dua. tapi masalahnya lokching ni kalau tak pandai buat, memang turn off sebab pernah aku beli yang di kl, lokching dia dahlah kecik, makan-makan rasa tepung je. sos pun tak sedap, MEMANG TURN OFF.

tapi nak buat macam mana sebab tak banyak choice kan so hadap jelah. sama jugak di kelantan, memang ramai jual lokching tapi nak cari yang sedap memang susah. tapi...tapi akhirnya aku dapat makan lokching yang menepati citarasa aku, memang sedap, sos pun terbaik.

lokching tu aku makan di rantau panjang. lokching nya besar dan sos pun sedap. makan terasa ikan, sos pulak secukup rasa. sekali beli 10rggt, berdesup makan...hahaha. dulu, lokcing 10sen sebatang tapi sekarang 20sen sebatang, tak kisah pun asalkan sedap.


haaa....terliur tak?

nampak pun sedap, sebab besar

kuah lokching yang ori

kuah lokching ni dia pelik sikit tau. tu gambar kuah dia yang ori, dia kaler merah dan kuah pekat dan likat. dan dia akan ada dua perasa, manis dan pedas.



kalau aku, suka campur kuah pedas dan manis tu sekali, so tak manis sangat dan tak pedas sangat. aku rasa nak jual lokchinglah, korang nak beli tak?




Comments

cik hani said…
saya pun suka.saya panggil sate ikan
ddJaafar said…
pehh..favorite ni.
masa skolah rendah,pantang nampak basikal brader sorang ni lalu.dia jual satay ikan ni..kuah mestilah nak yg manis..besttt..
Shida Idris said…
samala, shida kalau nampak org jual lokcing mesti nak beli.

walau perut dah kenyang tapi mesti nak makan jugak..hahaha

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…