Thursday, October 30, 2014

pernah makan lokching?

Assalamualaikum,


Aku doakan semuanya sihat dan bahagia ye dan juga kaya dan berjaya. tak kisahlah anda makan gaji atau buat bisnes tetap kena kaya dan berjaya sebab kita orang Islam, orang Islam kena lebih kaya dan berjaya dari bangsa lain, barulah kita lebih dihormati, betul takkk. lagipun muslim yang kaya tu 1000 kali lebih baik dari yang miskin, kenapa? cuba pikir sendiri, kenapa?

cecece...kemain lagi bagi tazkirah. arini ada masa terluang sikit so aku nak tanya something. siapa kat sini suka makan lokching. apaaaaaaaaa, tak kenal lokcing? ok, satay ikan, kenal? ooooo.. samalah tu. orang kelantan panggil lokching, org luar panggil satay ikan,

aku ni memang hantu lokchin, dia jenis yang kalau ko tengok orang jual je, ko nak beli walau perut dah kenyang tapi nak jugak makan sebatang dua. tapi masalahnya lokching ni kalau tak pandai buat, memang turn off sebab pernah aku beli yang di kl, lokching dia dahlah kecik, makan-makan rasa tepung je. sos pun tak sedap, MEMANG TURN OFF.

tapi nak buat macam mana sebab tak banyak choice kan so hadap jelah. sama jugak di kelantan, memang ramai jual lokching tapi nak cari yang sedap memang susah. tapi...tapi akhirnya aku dapat makan lokching yang menepati citarasa aku, memang sedap, sos pun terbaik.

lokching tu aku makan di rantau panjang. lokching nya besar dan sos pun sedap. makan terasa ikan, sos pulak secukup rasa. sekali beli 10rggt, berdesup makan...hahaha. dulu, lokcing 10sen sebatang tapi sekarang 20sen sebatang, tak kisah pun asalkan sedap.


haaa....terliur tak?

nampak pun sedap, sebab besar

kuah lokching yang ori

kuah lokching ni dia pelik sikit tau. tu gambar kuah dia yang ori, dia kaler merah dan kuah pekat dan likat. dan dia akan ada dua perasa, manis dan pedas.



kalau aku, suka campur kuah pedas dan manis tu sekali, so tak manis sangat dan tak pedas sangat. aku rasa nak jual lokchinglah, korang nak beli tak?




3 comments:

cik hani said...

saya pun suka.saya panggil sate ikan

ddJaafar said...

pehh..favorite ni.
masa skolah rendah,pantang nampak basikal brader sorang ni lalu.dia jual satay ikan ni..kuah mestilah nak yg manis..besttt..

Shida Idris said...

samala, shida kalau nampak org jual lokcing mesti nak beli.

walau perut dah kenyang tapi mesti nak makan jugak..hahaha