Thursday, April 16, 2015

tips berjaya di dunia dan akhirat

Assalamualaikum semua,

Aku doakan semua pembaca blog aku kaya dan berjaya di dunia dan akhirat, insyaAllah.

harini aku nak share tips yang aku rasa korang dah dengar, dah baca banyak kali tapi tak pernah nak buat. buat tapi tak semualah.

tips ni kalau buat kompem korang terpaksa kaya dan berjaya di dunia dan akhirat. kompem
tips dia mudah je sebenarnya tapi tak ramai yang boleh buat. ni ada orang share kat fb, so aku copy paste jelah.


Kelab 4 pagi
1. Saya tidur sebelum jam 11.30 malam - start tahun ni mmg azam aku tidur sebelum pukul 11. kalau boleh sebelum pukul 10 (tapi ni masih tak berjaya).
2. Saya bangun awal pagi seawal 4.00 pagi - ni aku memang fail. dah kunci jam, setiap kali bunyi, aku tutup. aku sangat jeles dengan seorang kawan aku yg without fail mesti bangun 4.30 pagi setiap hari even hari cuti. doakan aku
3. Saya mandi sebelum Subuh - aku bangun pukul 6 setiap hari so dah lepas subuh (sebab sekarang dah awal). target aku nak bangun pukul 5
4. Saya solat Taubat, Tahajud, Hajat & Witir - belum berjaya
5. Saya membaca Al-Quran @ berwirid - alhamdulillah
6. Saya berjemaah ke masjid @ berjemaah bersama keluarga - belum berjaya
7. Saya bermusabah merenung diri - kadang-kadang
8. Saya minum pagi & bersarapan - alhamdulillah
9. Saya exercise untuk 30 minit- belum berjaya
10. Saya solat dhuha - alhamdulillah walau kadang2 ada jugak termiss
11. Saya membaca 101 Impian saya pada setiap pagi - belum berjaya
12. Saya tampil ceria dengan memberikan senyuman & bersedekah di pagi hari - tak sepenuhnya
Saya mesti jadikan hari ini lebih baik dari semalam & esok lebih baik daripada hari ini

so, jom sama-sama amalkan.

No comments: