Skip to main content

PART 1 : WHAT TO WEAR FOR RAYA 2017

Assalamualaikum,

Aku doakan pembaca blog aku sentiasa di bawah rahmat Ilahi dan dipermudahkan segala urusan.

As been promised aku janji nak bagi suggestion what to wear untuk raya 2017 ni. Kena cepat-cepat ye tahun ni since 27 Mei dah start Ramadhan dan 25 June Raya. Certain tailor dah tak terima tempahan tau so korang kena start beli kain dan hantar tempahan. Bagi yang masih confuse apa yang nak  dipakai like kain apa, design apa dan sebagainya, meh aku bagi sedikit idea untuk design dan perhiasan.

DESIGN PERTAMA : KEMBANG @ DOLL TOP


Ni based on my observation jelah ye. Sebab aku suka stalk ig designer atau butik popular. Fesyen kembang atau orang panggil doll top. Design ni popular since tahun lepas lagi tapi aku rasakan tahun ni tetap trend. Ramai orang buat dengan kain saree dan design ni memang cantik sebab nampak feminine and princess look gittewww. Kainnya potong bahagian atas dada so sesuai untuk semua kategori badan tak kisahlah gemuk ke, kurus ke, pregnant 9 bulan ke. Breastfeed mommy macam aku lagilah suka since tak perlu bukak zip, cuma selak dah terlindung. Senang nak pump atau menyusu baby.




baju design pertama anggun kamilove. nak tempah sila whatsapp 0139729066
antara tempahan cust
ni pun sama, cust ni ada 4 gegirl

DESIGN KEDUA: TANGAN KEMBANG
    
Yang ni pun tengah trend tau. Ramai buat blouse design ni tapi nasihat aku kalau nak buat design ni dalam tu kena jahit jugak tangan  sebab apabila angkat je tangan mesti nampak sampai ke lengan so tak sesuai untuk yang bertudung. Nampak tak manis.

Kalau nak buat tangan kembang dan baju kembang pun boleh cuma kembang dia tu jangan over sangat. Sebab tu pemilihan kain penting. Macam gambar pertama kain bubble chiffon, gambar kedua dan ketiga kain keras sikit (tak sure kain apa so dia nampak lebih gelembung).




 NAK LAGI KE? SAMBUNG PART 2 YE UNTUK DESIGN YANG LEBIH MELETOP

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.