Skip to main content

PART 1 : WHAT TO WEAR FOR RAYA 2017

Assalamualaikum,

Aku doakan pembaca blog aku sentiasa di bawah rahmat Ilahi dan dipermudahkan segala urusan.

As been promised aku janji nak bagi suggestion what to wear untuk raya 2017 ni. Kena cepat-cepat ye tahun ni since 27 Mei dah start Ramadhan dan 25 June Raya. Certain tailor dah tak terima tempahan tau so korang kena start beli kain dan hantar tempahan. Bagi yang masih confuse apa yang nak  dipakai like kain apa, design apa dan sebagainya, meh aku bagi sedikit idea untuk design dan perhiasan.

DESIGN PERTAMA : KEMBANG @ DOLL TOP


Ni based on my observation jelah ye. Sebab aku suka stalk ig designer atau butik popular. Fesyen kembang atau orang panggil doll top. Design ni popular since tahun lepas lagi tapi aku rasakan tahun ni tetap trend. Ramai orang buat dengan kain saree dan design ni memang cantik sebab nampak feminine and princess look gittewww. Kainnya potong bahagian atas dada so sesuai untuk semua kategori badan tak kisahlah gemuk ke, kurus ke, pregnant 9 bulan ke. Breastfeed mommy macam aku lagilah suka since tak perlu bukak zip, cuma selak dah terlindung. Senang nak pump atau menyusu baby.




baju design pertama anggun kamilove. nak tempah sila whatsapp 0139729066
antara tempahan cust
ni pun sama, cust ni ada 4 gegirl

DESIGN KEDUA: TANGAN KEMBANG
    
Yang ni pun tengah trend tau. Ramai buat blouse design ni tapi nasihat aku kalau nak buat design ni dalam tu kena jahit jugak tangan  sebab apabila angkat je tangan mesti nampak sampai ke lengan so tak sesuai untuk yang bertudung. Nampak tak manis.

Kalau nak buat tangan kembang dan baju kembang pun boleh cuma kembang dia tu jangan over sangat. Sebab tu pemilihan kain penting. Macam gambar pertama kain bubble chiffon, gambar kedua dan ketiga kain keras sikit (tak sure kain apa so dia nampak lebih gelembung).




 NAK LAGI KE? SAMBUNG PART 2 YE UNTUK DESIGN YANG LEBIH MELETOP

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …