Monday, January 2, 2017

APA NAK PAKAI UNTUK RAYA 2017 - PART 1

Assalamualaikum,

Aku doakan pembaca blog aku sentiasa di bawah rahmat Ilahi dan dipermudahkan segala urusan.

As been promised aku janji nak bagi suggestion what to wear untuk raya 2017 ni. Kena cepat-cepat ye tahun ni since 27 Mei dah start Ramadhan dan 25 June Raya. Certain tailor dah tak terima tempahan tau so korang kena start beli kain dan hantar tempahan. Bagi yang masih confuse apa yang nak  dipakai like kain apa, design apa dan sebagainya, meh aku bagi sedikit idea dari segi material, design dan color.

1) MATERIAL

Aku cadangkan pakai kain satin je samada plain atau corak. Tengah trend sekarang brocade tapi aku tak galakkan sangat since ianya tebal dan agak keras (hence panas). Malaysia kan hujan panas takut berpeluh sakanlah unless nak pakai kat office yang beraircond ok. Macam adik aku, dia cikgu dan bilik guru tak ada aircond so dia tak suka pakai brocade.

Satin pun ada baaannyaak jenis ye. Ada yang tebal, yang jarang, yang keras, yang baldu pandai-pandai koranglah. Pilihan aku kain mestilah sejuk sebab Malaysia panas (especially time raya nak berziarah dan jumpa ramai orang), tak jarang sebab aku tak suka lining (lining akan menyebabkan si pemakai jadi panas dan kos berganda), kain jatuh dan flowy so nak buat design apa pun terletak cantik je.

Kalau susah atau tak reti nak pilih, boleh ke my page.

Batch pertama ialah kain corak bunga sakura dan english flower.
Batch kedua bakal menyusul ialah kain satin terlampau lembut dan sejuk
https://www.facebook.com/anggunkamilove/

 i) bunga sakura - kain bunga sakura ni selain sejuk, tak jarang, lembut dan flowy
   colornya pulak sangat sweet sebab soft sangat. Boleh tengok gambar di bawah

cantik kan
biru dan mint green


dua color ni paling digemari ramai



ii) english flower

english flower
color powder blue - yang ni ada cust beli untuknya dan 3 anak perempuannya.
cant wait to see the end result, mesti comelkan all sedondon


2) DESIGN

   i) kembang atau doll top

Ni based on my observation jelah ye. Sebab aku suka stalk ig designer atau butik popular. Fesyen kembang atau orang panggil doll top. Design ni popular since tahun lepas lagi tapi aku rasakan tahun ni tetap trend. Ramai orang buat dengan kain saree dan design ni memang cantik sebab nampak feminine and princess look gittewww. Kainnya potong bahagian atas dada so sesuai untuk semua kategori badan tak kisahlah gemuk ke, kurus ke, pregnant 9 bulan ke. Breastfeed mommy macam aku lagilah suka since tak perlu bukak zip, cuma selak dah terlindung. Senang nak pump atau menyusu baby.




abaikan muka aku yang buruk ittew ye

 ii) Tangan kembang bak saloma
    
Yang ni pun tengah trend tau. Ramai buat blouse design ni tapi nasihat aku kalau nak buat design ni dalam tu kena jahit jugak tangan  sebab apabila angkat je tangan mesti nampak sampai ke lengan so tak sesuai untuk yang bertudung. Comel kan.

Kalau nak buat tangan kembang dan baju kembang pun boleh cuma kembang dia tu jangan over sangat. Sebab tu pemilihan kain penting. Macam gambar pertama kain bubble chiffon, gambar kedua dan ketiga kain keras sikit (tak sure kain apa so dia nampak lebih gelembung).



 NAK LAGI KE? SAMBUNG PART 2 YE UNTUK DESIGN YANG LEBIH MELETOP

No comments: