Skip to main content

small act but BIG means

happy weekend everyone,

cuti ialah masa untuk menggomol suami eh anak. cutilah time aku nak menggomol hadif puas-puas tapi kenkadang tak sempat gomol, dia nangis nak susu. bagi susu, kenyang dan dia tdo. mommy apa lagi, berfblah dan kalau ada masa berblog.

sekarang kan i is penat sangat-sangat, kalau balik kerja mesti rasa nak tidur terus, kadang tak makan dan mandi pun takper sebab rasa nak tidur terus. patutlah dulu aku selalu tengok mama aku balik je keje dia akan tidur kejap dan bangun sebelum pukul 7. ada anak sorang je, aku dah flat, macam mana plan nak tambah anak nieh...hahaha.

sebenarnya takder apa nak citer, harini nak membebel je.



korang baca apa yg aku share kat atas. berapa ramai dari korang terfikir benda kecik macam tu tapi kesannya amat besar pada certain orang. 

kawan aku, rohaiza  tp kitaorang panggil mc ja pun sama pernah bagitau. ada beberapa tahun lepas dia naik flight air asia dari kl balik ke kelantan. flight dia pulak last flight dan sekali delay almost 2 hours kot. so cabin crew kenalah extend masa kerja kan sebab terpaksa. 

masa dalam flight, most passenger memang tak puas hati dan apabila duduk atas flight diorang bising and talk to each other. standard procedure, cabin crew akan explain pasal yg ciri-ciri keselamatan tu and no one pay attention to that cabin crew.

muka dia punyalah kelat tapi apabila dia terpandang niece kawan aku yang begitu asyik dok dengar dia punya explanation siap gerakkan tangan ikut gaya cabin crew tu, dia pun tersenyum. habis je penerangan dia pegi cubit niece kawan aku tu.

see...nampak kecik kan tapi benda kecik tu dah ubah mood cabin crew tu. same goes apa yg aku share, kita wave je kat orang kan tapi dia punya means sampai orang yang nak bunuh diri pun boleh cancel.

aku pun pernah handle satu cust melalak dan menjerit tak puas hati pasal tak dapat bonus seperti yang dijanjikan tapi disebabkan aku bagi satu option dan dia sangat puas hati, dia ucap berkali-kali terima kasih pada aku sebab menyelesaikan masalah dia which is for me its only a simple advise tapi bagi dia umpama penyelesaian masalah yang besar.

so, pada semua buatlah kebaikan selagi boleh walaupun hanyalah angkat tangan pada orang yang bagi laluan sebab dia mungkin biasa bagi anda tapi luar biasa bagi orang lain


Comments

NinaAz said…
Bagusla kalo jumpa pdengar yg jenis mcm tu kann. Kalo y jenis batu api tuuu. Memang makin berapi laa dibuatnya

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.
Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.
Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.
Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dala…