Sunday, December 14, 2014

kalau oren dan coklat bergabung, tau tak apa jadi

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan yang baik, diberikan rezeki yang melimpah ruah dan kebahagiaan yang berpanjangan.

harini ada sedikit perkhabaran buruk yang aku terima di tempat kerja, yang membuatkan aku sedih. sebab khabar buruk ni terjadi akibat mempercayai cerita-cerita yang tak tau dari mana sumbernya dan akibatnya pergi menyampaikan berita tersebut kepada pihak luar. natijahnya, the whole organization affected and paling terasa tentulah orang atasan dan orang yang dituduh.

apabila our CEO ceita di mana ada satu kes di Burma, 1000 orang mati dibunuh hanya disebabkan satu sms yang disebarkan berbunyik '2 orang perempuan Kristian dirogol oleh 2 pemuda Islam'. apabila diperiksa, sms tu adalah scam dan fake semata tapi kesannya 1000 orang meninggal. Nauzubillah. aku memang menangis masa CEO cerita tapi aku cuba tahan supaya tidak melampau sebab aku sedih sangat.

so kawan-kawan yang dimuliakan sekalian.
kalaulah berita yang kita terima dari whatsapp, fb, email atau apa saja, janganlah disebarkan sebelum semak sumber dan kesahihannya. kalaupun berita yang kita terima itu betul, tapi ianya hanyalah berita buruk contoh kes buang bayi, kes bunuh, samun atau apa saja yang buruk mintak jangan disebarkan jugak.

sebelum sebar, fikir dulu apa faedah yang korang dapat. sebelum sebar fikir, sebelum taip fikir dan sebelum tekan enter pun fikir. fikir banyak kali.

tapi ada satu berita yang aku kena war-warkan iaitu kek oren coklat yang meletop top top  bak tudung naelofar masih ada lagi. in fact aku akan mula untuk bukak preorder start harini. dah boleh order untuk makan boleh, untuk jual boleh. stok sampai hari selasa.

berita ni memang sahih dan betul dan tiada tambahan cerita untuk menyedapkan ayat.

apabila oren dan coklat bergabung, maka terhasillah kek oren coklat yang meletop dan kebabom

rushing, lapar tapi tak ada masa nak makan, korang kena bawak kek oren coklat ni kemana saja sebab bekas dia just nice untuk letak dalam handbag. so easy, so convenient and soo yummy


untuk keterangan lanjut, whatsapp/telegram
0139729066
0139729066







No comments: