Skip to main content

kalau oren dan coklat bergabung, tau tak apa jadi

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan yang baik, diberikan rezeki yang melimpah ruah dan kebahagiaan yang berpanjangan.

harini ada sedikit perkhabaran buruk yang aku terima di tempat kerja, yang membuatkan aku sedih. sebab khabar buruk ni terjadi akibat mempercayai cerita-cerita yang tak tau dari mana sumbernya dan akibatnya pergi menyampaikan berita tersebut kepada pihak luar. natijahnya, the whole organization affected and paling terasa tentulah orang atasan dan orang yang dituduh.

apabila our CEO ceita di mana ada satu kes di Burma, 1000 orang mati dibunuh hanya disebabkan satu sms yang disebarkan berbunyik '2 orang perempuan Kristian dirogol oleh 2 pemuda Islam'. apabila diperiksa, sms tu adalah scam dan fake semata tapi kesannya 1000 orang meninggal. Nauzubillah. aku memang menangis masa CEO cerita tapi aku cuba tahan supaya tidak melampau sebab aku sedih sangat.

so kawan-kawan yang dimuliakan sekalian.
kalaulah berita yang kita terima dari whatsapp, fb, email atau apa saja, janganlah disebarkan sebelum semak sumber dan kesahihannya. kalaupun berita yang kita terima itu betul, tapi ianya hanyalah berita buruk contoh kes buang bayi, kes bunuh, samun atau apa saja yang buruk mintak jangan disebarkan jugak.

sebelum sebar, fikir dulu apa faedah yang korang dapat. sebelum sebar fikir, sebelum taip fikir dan sebelum tekan enter pun fikir. fikir banyak kali.

tapi ada satu berita yang aku kena war-warkan iaitu kek oren coklat yang meletop top top  bak tudung naelofar masih ada lagi. in fact aku akan mula untuk bukak preorder start harini. dah boleh order untuk makan boleh, untuk jual boleh. stok sampai hari selasa.

berita ni memang sahih dan betul dan tiada tambahan cerita untuk menyedapkan ayat.

apabila oren dan coklat bergabung, maka terhasillah kek oren coklat yang meletop dan kebabom

rushing, lapar tapi tak ada masa nak makan, korang kena bawak kek oren coklat ni kemana saja sebab bekas dia just nice untuk letak dalam handbag. so easy, so convenient and soo yummy


untuk keterangan lanjut, whatsapp/telegram
0139729066
0139729066







Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.