Skip to main content

kerepek segar, sedap dan rangup. krap krup krap...prapppp

Assalamualaikum

Aku doakan pembaca blog aku sentiasa dirahmati dan dilindungi olehNYA. Alhamdulillah, dengan segala nikmatnya. Memang banyak nikmatnya apatah lagi di bulan puasa ni memang banyak berita baik yang aku dapat. Alhamdulilah, alhamdulillah.

Rezeki datang tak putus-putus, tak kisahlah duit ke, makanan ke. harini dapat 'cara berlauk'. kalau bulan puasa, almost hari-hari aku dapat makanan free. kelmarin, dapat akok dan kurma sebekas. Moga kita sentiasa dilimpahkan dan diberikan rezeki yang luar biasa, insyaAllah.

harini aku nak bercerita pasal salah satu makanan favorite aku. favorite ni tahap kalau ko tengok mesti nak beli dan makan. walaupun sebenarnya dah kenyang tapi mesti nak jugak rasa skit. kalau musim perayaan ada dua makanan wajib aku beli. walau dah berlambah kuih raya tapi dua benda ni kena ada. satu biskut kacang (yang timbang tu...pergghh memang sodap) dan satu lagi kerepek ubi.

kerepek ubi semua perasa pun sedap bagi aku, yang racik ke, yang bulat-bulat ke. tapi perasa favorite mestilah yang pedas. yang pedas pulak ada dua, kering dan basah. dua-dua aku suka. sebab dia unik, tak boleh nak pilih kasih. kalau yang racik aku suka masin. 

so, harini bagi penggemar kerepek ubi pedas kering dan basah aku ada kerepek yang segar, rangup dan sedak sengoti. tapi aku buka untuk ore kelate saja. lepas raya baru aku buat untuk pengeposan. kerepek ubi pedas ni kalau korang jamu time raya, memang orang akan terkam dulu berbanding biskut. kompem. 

bukan setakat boleh makan raya tapi hari-hari pun boleh makan. sebab ianya sedap sepanjang masa bak kata orang tak lapuk dek panas, tak kering dek hujan. dalam rumah aku, stok kerepek memang tak pernah putus, tak kisahlah kerepek apa pun. nak buat kunyah-kunyah masa tengok tv, memang heaven.

900 kg kerepek ubi setiap mggu, power tak

kerepek ubi pedas kering

kerepek ubi pedas basah




kerepek ubi bbq


haaaa....telan air liur la tuh. so, siapa nak samada secara borong atau retail pun bolehhhh

whatsapp naa 0139729066, 









Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.