Skip to main content

kerepek segar, sedap dan rangup. krap krup krap...prapppp

Assalamualaikum

Aku doakan pembaca blog aku sentiasa dirahmati dan dilindungi olehNYA. Alhamdulillah, dengan segala nikmatnya. Memang banyak nikmatnya apatah lagi di bulan puasa ni memang banyak berita baik yang aku dapat. Alhamdulilah, alhamdulillah.

Rezeki datang tak putus-putus, tak kisahlah duit ke, makanan ke. harini dapat 'cara berlauk'. kalau bulan puasa, almost hari-hari aku dapat makanan free. kelmarin, dapat akok dan kurma sebekas. Moga kita sentiasa dilimpahkan dan diberikan rezeki yang luar biasa, insyaAllah.

harini aku nak bercerita pasal salah satu makanan favorite aku. favorite ni tahap kalau ko tengok mesti nak beli dan makan. walaupun sebenarnya dah kenyang tapi mesti nak jugak rasa skit. kalau musim perayaan ada dua makanan wajib aku beli. walau dah berlambah kuih raya tapi dua benda ni kena ada. satu biskut kacang (yang timbang tu...pergghh memang sodap) dan satu lagi kerepek ubi.

kerepek ubi semua perasa pun sedap bagi aku, yang racik ke, yang bulat-bulat ke. tapi perasa favorite mestilah yang pedas. yang pedas pulak ada dua, kering dan basah. dua-dua aku suka. sebab dia unik, tak boleh nak pilih kasih. kalau yang racik aku suka masin. 

so, harini bagi penggemar kerepek ubi pedas kering dan basah aku ada kerepek yang segar, rangup dan sedak sengoti. tapi aku buka untuk ore kelate saja. lepas raya baru aku buat untuk pengeposan. kerepek ubi pedas ni kalau korang jamu time raya, memang orang akan terkam dulu berbanding biskut. kompem. 

bukan setakat boleh makan raya tapi hari-hari pun boleh makan. sebab ianya sedap sepanjang masa bak kata orang tak lapuk dek panas, tak kering dek hujan. dalam rumah aku, stok kerepek memang tak pernah putus, tak kisahlah kerepek apa pun. nak buat kunyah-kunyah masa tengok tv, memang heaven.

900 kg kerepek ubi setiap mggu, power tak

kerepek ubi pedas kering

kerepek ubi pedas basah




kerepek ubi bbq


haaaa....telan air liur la tuh. so, siapa nak samada secara borong atau retail pun bolehhhh

whatsapp naa 0139729066, 









Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …