Skip to main content

dont give any excuse derr, mommy i support u

Assalamualaikum semua,


Aku doakan pembaca blog aku kaya, berjaya dan bertaqwa dunia akhirat.

Lately, ada a few article yang aku perasan fb list suka share pasal comparison perempuan sebelum kahwin dan selepas kahwin. pasal appearance (makeup, body, clothing and bla bla).

dalam article tu tunjuk yang sebelum kahwin dan ada anak kemain vogue (badan slim, muka sentiasa bermekap, baju up to date dan kemas) pendek kata presentable.

lepas kahwin dan ada anak (badan kembang, muka pucat, baju kedut, tudung tak iron atau tudung instant). pendek kata, langsung tak menarik.

semua dok komplen, tak ada masa, sibuk, banyak kerja and the list goes on.

well, let me tell u a story:

mama aku anak 6. bekerja 8.00-5.00. tak pernah sekalipun aku nampak dia selekeh sampai sekarang.

dulu masa kitaorg kecik lagilah, sebab abah aku ialah conventional men (yang tak pernah tolong bab jaga anak, memasak, urus rumah). semua mama aku buat sendiri with no maid (adala orang datang tolong kejap-kejap) tapi still mama aku buat sendiri semuanya. so, bayangkan how mama aku handle kami 6 beradik. kami pulak jarak umur dekat-dekat beza setahun, 2 tahun je. 

tapi mama aku tetap tak jadikan benda tu sbg alasan sebab dia akan make sure kami (6 beradik) sentiasa look presentable setiap masa. dulu, kemain kami melaram dengan baju kiko dan kikilala ( masa tu dah kemain gah sebab kelantan mana ada shopping mall besar). lepas shopping di Pantai Timur, makan KFC (KFC paling awal di Malaysia, aku rasa).

mama aku walau nak keluar kejap pun akan pakai bedak sikit dan lipstik. baju tak payah cakaplah memang up to date. bukan dari dulu, sampai sekarang. berat mama aku maintan 40+ until dia umur 50, lepas 50 terus naik tak turun-turun.

So, kalau korang dok complaint tak sempat nak jaga badan, tak sempat nak makeup, tak sempat nak belit tudung sebab nak jaga anak, then its your choice. Mungkin korang berhias-hias di rumah, itu tak taulah tapi kalau kat luar pun malas, kalau di rumah hhmmm.

ni mamatok with her fave grandson...hikhik

kalau mama aku beli tudung baru, pakai style baru dia akan whatsapp tanya ok tak

mamatok and oppa

Add caption

her most fave color

upload gambar ni kat fb, semua cakap mama aku lagi cantik (nangis)


So, kalau korang kerja macam mama aku, anak pulak baru sorang jangan bagi terlalu banyak alasan. sebab mama aku boleh buat dan dia bukannya alien. aku cuba slow-slow nak follow mama aku but still kalah bab mekap. unless aku tak boleh sembahyang..hahaha

ni tips dia, mungkin korang boleh follow coz i adore much this women
http://www.proudduck.com/2015/09/a-moms-survival-guide/

Comments

ddjfr said…
Memang cantik pun mama shida ni. Mcm mama lisa surihani. Ok..dh berapa kali bgtau ek..haha..

Dd pn sokong. Rasanya ada ramai anak pun, surirumah pun, bukan alasan la untuk jadi tak pandai bergaya, kena selekeh. Mak dd surirumah sepenuh masa, anak pun 5 org..well, sampai sekarang mmg tak penah tak cantik. Duduk rumah mandi of course 4-5kali sehari. Bedak tak tinggal. Nak tido cuci muka dan pakai bedak. Dd sndiri kagum tgk mak pandai jaga diri, jaga pakai dan jaga body. Dd sndiri jadikan mak dd sbg idole bab ni.
pu
Shida Idris said…
kembang la mama kalau tau...haha

kemain lagi mak dd tapi baguslah kan. dulu shida anggap benda ni tak penting tapi lama-lama shida rasa eh mmg penting since shida sdr suka tengok orang yang jenis suka mekap, tudung labuh tapi still up to date) baju lawa. rasa macam dia seorang yg teratur dan pembersih kann

cakap kat mak dd, tabik spring sama dia

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.