Skip to main content

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.

Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.

Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.

Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dalam 33 orang. Memang banyak drama, sampai aku rasa agak serik. seriously lepas ni kalau nak shopping, aku nak pergi dengan family je. atau dalam jumlah yang kecil.

tapi itu tak membantutkan aku shopping cuma masa tak cukup. satu-satu tempat memang kejap je like Pasar Bharu aku sempat pergi hari kedua dalam pukul 10pagi sampai 1 petang. Memang tak cukup sebab Pasar Bharu kena at least sehari suntuk dari pagi sampai tutup kedai...kahkah

so, ini tips bagi yang pertama kali ke sana:

1) sila tukar duit di bank. yeee, memang murah berbanding tukar di money changer. aku tukar duit  hari sabtu RM297 dapat 1,000,000 rupiah. kalau anda kaki shopping macam aku, sila tukar dengan banyak siap-siap sebab esoknya aku tukar di money changer Pasar Bharu RM300, dapat 900,000 rupiah sahaja. beza kan. RM30 tu short, satu sebab hari ahad. 

2) sila menginap di Fave Hotel. makanan dia biasa-biasa je tapi anda kan pergi untuk shopping, so bagi aku dimaafkan. selain itu, yang best ada 3 sebab :
  • bangunan dia attach sekali dengan bangunan Bandung Exclusive Textiles. memang best sebab Bandung Exclusive Textiles ni dia bukak pukul 8 pagi dan tutup 12 malam. kalau balik Pasar Bharu, balik shopping kat Jalan Riau (factory outlet) masih lagi boleh shopping kat situ. Kalau ada lebihan duit, boleh habiskan duit di situ.
  • berhadapan dengan Ci Walk. dia macam shopping mall di KL. so, kalau rasa nak tengok movie, nak makan-makan memang boleh
  • dah ada charger siap-siap. siapa yang tak pernah pergi Bandung kena tau, suis dia tak sama dengan Malaysia, so kalau nak charge memang kena beli adapter siap-siap. Tapi kat Fave Hotel, dah disediakan (aku siap beli lagi, bazir duit je)
  • paling best ada wifi dalam bilik. ehh, hilton bandung pun tak der tauu
3) sila pergi ke Bandung pada weekdays. ini disebabkan weekend di Bandung teramat sesak disebabkan orang Jakarta akan turun ke Bandung on weekend. so, plan ur trip. Pergi ke Bandung on weekdays and pergi ke Jakarta on weekend.

4) Kena cuba makan di ayam penyet surabaya, serious terbaik. the best ayam penyet in Bandung. Selain itu, boleh cuba cendol. serious heaven. dan pisang bolen.

5) kalau penggemar kain pasang boleh beli di Sir Cinta dan Bandung Exclusive Textiles sebab memang murah dan banyak choice. Actually harga sama je tapi kedua-dua tempat ni memang ada kilang sendiri, so lebih banyak pilihan.

6) personally, aku suka Toko Tiga sebab banyak choice untuk lelaki. jeans, jaket and tshirt.

aku tak explain pasal tempat shopping yang perlu pergi sebaba rasanya ramai dah tau tapi antara tempat wajib pergi like pasar bharu, rumah mode, jalan riau, anak kecil, toko tiga, kampung daun. kalau ada masa lebih, pergi ke bandar dia, memang happening sebab mmg tempat selfie. kalau korang pernah pergi tempat selain ni, bagitau aku. 

2017 - aku nak repeat bandung pulak...hahaha


hadif yang sangat behave sepanjang aku takder.
sayang sangat dengan dia, kalau orang tanya mommy mana? dia jawab kursus

hari kedua - first pitstop kartika sari
bagelen cheese wajib beli


selama ni dok baca je review tempat wajib pergi ialah kartika sari so memang borong kaw-kaw brownies dia

hari kedua - rumah mode
masa ni duit dah habis...uwaaaa

ni ahli van aku

kampung daun
tempat nice but food so-so

ok balik

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …