Monday, December 21, 2015

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.

sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.

kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:

1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa pun. beads, lace, dokoh and kerawang. kalau raya aku suka color yang bright dan gelap. tak tau kenapa, sebab aku cuba color yang soft tahun lepas, rasa macam kurang kick. tapi kalau color like emerald green, maroon, burgundy, electric blue, purple gelap rasa macam meriah je raya apatah lagi satu family pakai color yang sama.

2) kebaya atau kebarung labuh dan loose - design ni tengah in tau cuba tengok gambar bawah nad zainal yang baru je kahwin, dia punya bridesmaid pakai baju kebaya labuh dan plain. atau kalau korang nak nampak kelainan sikit  baju kembang macam gambar (yang kaler kuning). selain up to date, yang paling penting kita kena menutup aurat ye.




design ni cantik kan. menutup aurat




aku suka design ni tapi nak cari tailor yang sakit sikit


3)  hiasan  - haaa...yang ni aku excited nak cerita. okeh, sebab kenapa benda ni selalu berubah. kalau sebelumnya, kita dok gilakan lace, lepas tu patch lace, lepas tu beads. sekarang yang tengah in, fur (korang tengok tak konsert akhir gegar vaganza, jihan musa pakai fur). tapi bagi aku fur ni untuk orang yang berani je, nak nampak kelainan.

selain itu, yang tengah in sekarang dokoh. ada banyak jenis. dari murah kepada yang mahal. dari yang jahit kepada tampal.






vivy is one of my idol. walaupun dalam menutup aurat dia belum sempurna, aku suka attitude dia.

so, kalau aku cari satu kain yang best, jenis tak jarang, selesa dan buuat kebaya loose dan labuh. lepas tu letak dokoh, korang nak tak pakai untuk raya nanti. nak tak?

No comments: