Skip to main content

kisah kerepek ubi 2 juta tan

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku sentiasa dalam limpahan rahmatNYA.

Bulan April dah nak habis, sekejap je kan masa berlalu. lepas tu May dan June. Kalau masih tak sedar June dah puasa. awal bulan pulak tu iaitu 6 June. Dah ganti puasa belum? Aku pun belum ganti lagi sebab selalu terpk boleh ke tahan dengan panas terik dan mengandung. Nampak sangat iman lemah kan walhal bukan tak biasa puasa tapi nak start tu punyalah seksa.

harini aku nak cerita pasal makanan favorite aku time raya. aku suka biskut especially biskut kacang timbang (tak semua biskut), tart nenas gebu, segala jenis kerepek especially kerepek ubi . sebab sebenarnya harini, aku nak cerita pasal kerepek ubi.

ok, macam ni kerepek ubi yang aku jual ni sebenarnya dah pun aku jual tahun lepas. tapi masa tu baru nak try dan aku beli 50 packet je (pack setengah kilo). tapi tak sangka hanya beberapa hari dah sold out. tak sempat nak promote kat fb sebab yang beli kawan-kawan dan kawan opis. dan aku sempatlah try sepaket pedas kering memang sedap, rangup dan segar. memang tak sempat ambik untuk hidang hari raya.

disebabkan aku confident dengan kerepek ubi ni, aku plan nak jual jugak tahun ni tapi aku nak ambik awal supaya orang dah rasa kerepek ubi so senang diorang order nanti raya. nak tau tak supplier yang aku amik kerepek ubi ni menjual 2 juta tan kerepek ubi dalam masa sebulan tahun lepas. punyalah ramai call, whatsapp dan sms sampaikan dia terpaksa off phone. yee, dalam 2-3 hari nak raya pun kemain ramai yang call dia tanya pasal kerepek dan dia terpaksa off phone. 

sila jamu mata dengan kerepek

ni gambar tahun lepas

ni lah supplier aku, aku panggil kak ina

paling laris dan favorite. pedas basah

50kg kerepek. nampak macam skit kan tapi berpinau nak habiskan pack

hantu kerepek. makan kerepek macam makan nasi

bawah ni 4 jenis kerepek

pedas basah (gambar tak cantik sangat)

pedas kering

Add caption

black pepper

paling best ramai berminat nak try kerepek ubi untuk dijual jugak. sebenarnya, aku memang nak open untuk borong atau jadi ejen kerepek ubi untuk bulan ramadhan nanti. tak promote lagi tapi dah ada orang bertanya. so, kat sini aku nak sesiapa yang yang ingin tambah pendapatan sempena raya sekurangnya RM2000 untuk sebulan, boleh whatsapp aku.

kerepek ubi ni sangat senang nak jual sebab kenapa ianya makanan turun temurun, orang memang dah kenal, tak perlu nak explain bagai cuma tanya je, awak suka makan kerepek ubi? saya ada kerepek ubi yang memang terjamin marvelous, kalau makan sekali pasti nak lagi.

so, siapa nak boleh whatsapp aku sekarang ye. jual kerepek ubi tak perlu modal mahal tetapi tetap kena modal ye. yang penting kena usaha dan creative, insyaAllah sekejap je habis. berapa min modal dan kg aku akan update kemudian. satu lagi, aku juga akan guide cara menjual ye. jangan risauu

whatsapp 0139729066
whatsapp 0139729066
whatsapp 0139729066




Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.