Skip to main content

BAJU RAYA 2016 : SERIKAN RAYAMU DENGAN DOKOH PATCH

Assalamualaikum semua,

UPDATED : 4th dokoh patch is available today (17/4/2016). Corak yang panas dan terbaru.

Aku doakan semua pembaca aku sentiasa dilimpahkan rahmat olehNYA. Alhamdulillah stok dokoh patch tersangatlah laju. banyak jugak request tak dapat aku fulfill sebab tak cukup pcs. ramai nak beli dalam kuantiti yang banyak.

Semua pakat beli untuk raya nanti, kemain korang berdokoh-dokoh ye. paling best, banyak yang nak matchy-matchy dengan anak dara masing-masing. ada yang ada anak dara sorang, 2 orang dan paling ramai 3 orang. aku je ada anak teruna sorang....hihi.

kat sini, aku nak bagi tips dan idea bagi penggunaan dokoh patch supaya lebih nampak comel dan menarik. dah macam pakar fashion pulak..hihi. pemakaian dokoh patch ni aku sarankan dipakai bersama dengan kain kosong (tak kisah material apa, satin ke, silk ke, chiffon ke atau apa saja material memang boleh tampal dokoh patch ni).

cumanya macam entry aku sebelum ni, baju raya 2016 aku suggest buat kebarung atau kebaya labuh sebab nampak sangat klasik. perasan tak bridesmaid Jihan Muse (pelawak tuh) and , bridesmaid dia pakai baju kebaya labuh (nampak klasik gitteww) ataupun buat kimono wrap (kimono wrap ni kelebihannya badan besar dan buncit pun tak nampak sangat). dulu-dulu kan orang pakai dokoh yang macam brooch tu tapi sekarang korang boleh tampal je kat baju. senang, cepat dan trendy. rujuk gambar di bawah :

kebaya/kebarung labuh. aku suka material kain dia, rasanya thai silk kot

ni wedding jihan muse. bridesmaid dia. comelkan, nak lagi comel tampak dokoh patch kecik, akan nampak lebih klasik gitteww

ni kimono wrap, pun comel



bagi anak-anak yang kecik, dokoh patch tu tak payah pakai yang besar, pakai yang kecik je secomel orangnya. like corang bunga kecik, corak butterfly and corak macam scha alyahya pakai, memang nampak sweet and cute.

meh, aku share sikit gambar ye:

tengok dokoh patch anak dan mak tak sama kan. sangat minimal penggunaan dokoh patch tapi dah boleh membangkitkan seri








ni aku nak share testimonial panas dari fb friend aku merangkap geng blogger. sorang lagi pulak cikgu. nak pakai untuk raya katanya tapi tak taulah sempat ke tak..hahaha

rina hamid pakai glitter patch 1 gold
comelkan orangnya

cikgu ni pakai glitter patch 3 (tapi corak ni dah habis dah)


ehhh..nak tanya pendapat sikit boleh, kalau amik stok yang rose diamond patch macam gambar di bawah ramai tak yang nak?



whatsapp now 0139729066
whatsapp now 0139729066

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

siapa suka jam casio?

this is sticky post, new post please read below :)


hi u olls


siapa suka jam atau suka kumpul jam. aku suka, hubby aku lagii suka. aku nak jual jam casio dulu untuk permulaan dulu, lepas ni aku nak jual jam vintage. aku ada beli jam vintage guess (aku buat sebagai hantaran ye). nati kahwin, aku tunjuk. 
so, untuk permulaan, aku nak jual jam casio. jenama ni kalau korang penggemar jam (yang harganya mampu milik) korang memang kena ada satu sebab ianya memang trendy dan in sekarang. korang boleh tengok yuna, lisa surihani, hazama dan ramai lagilah (bagi kategori artislah)
bagi kategori famous blogger like shea rasol, ami , maria elena dan ramai lagilah yang memang pakai jam ini. pendek kata, kalau korang perasan jenis perempuan yang stylo mylo ni memang akan ada koleksi jam casio *jenama lain pun diorang ada* tapi casio wajib ada satu. 

so, mari kita cuci mata nak. tapi jangan tanya aku model apa ye. yang aku tau model data bank dan original :)



berkenan email me : jarumbenang3@gmail.com harga m…