Skip to main content

hotel-hotel di malaysia

Assalamualaikum semua,

dah macam trademark pulak aku ye, satu bulan satu entry....kahkah. takperlah, janji update kan. harini aku nak cerita pasal hotel. sepanjang aku kerja tempat baru ni since 2014. banyak kali jugakla aku outstation disebabkan kursus, event dll tapi mostly sebab kursus lah.

so, alang-alang aku dah pernah stay kat hotel tersebut, meh aku share kebaikan/keburukan hotel tersebut supaya boleh dijadikan panduan bagi korang kot-kotla korang terfikir nak book hotel tu. sapa tau kan, almaklumlah sharing is caring. aku bahagikan ikut negeri ye.

1) KL/SELANGOR

HOTEL EVERLY, PUTRAJAYA.

best hotel ni sebab 5 minit je jalan kaki ke Alamanda. rate RM200 per night. tak taulah itu dah memang govt rate atau tidak. malam tu aku dinner kat restoran dia je. macam biasalah agak mahal, lebih kurang RM30++ per meal tapi sebabkan hujan dan masa tu Hadif kecik lagi, aku malas nak keluar. tapi aku tak bernasib baik sebab masa aku pergi tu, pool tengah under renovation. food selection untuk breakfast pun okay.





HOTEL SANI, KL

Al-kisahnya sebab aku ada seminar di PWTC. aku plan nak menginap di hotel kat Sunway Mall yang baru tu tapi hotel tu tak siap lagi (masa aku pergi ni awal tahun 2015). Nak menginap di Pacific macam mahal sangat (baikkan aku), so aku pilih Sani Hotel je. Rate per night RM150. Hotel yang biasa nieh, food selection memang limited lah kan tapi aku layankan je.

one thing yang tak best, iron kena share. maksudnya satu level satu iron. tapi masa aku pergi nasib baik bilik iron sebelah je bilik aku.



2) IPOH

KINTA RIVERFRONT HOTEL, IPOH

Hotel ni bukan setakat hotel tapi juga ada suites and apartment. memang besar dan best. yang paling best depan hotel ni banyak aktiviti korang boleh buat. pemandangan pun cantik. malam-malam kalau korang boring, bolehlah turun dan join aktiviti depan hotel ni. food selection untuk breakfast pun best.

rate per night aku tak tau sebab aku tak book hotel. aku pergi ada lawatan kerja dan orang lain yg tolong arrangekan.




3) SABAH

GRANDIS HOTEL, KOTA KINABALU, SABAH

Hotel ni best dia attach sekali dengan mall....kahkah. hotel tak luas sangat tapi rate agak mahal sebab attach dengan suria sabah mall. agak besar mall tu ye. so, malam-malam aku berjalan dari mall ke pasar philine. 4 hari kat sana sampai naik boring.

view cantik sebab tepi lautkan. rate rasanya agak mahal tapi aku dapat disc for govt rate so dapatlah RM250 per night. food selection pun okay.





4) PENANG

FLAMINGO BY THE BEACH

Hotel ni pun agak best cuma iron satu level satu hall. nyampah, dahla bilik aku jauh. kena queue nak menggosok. food selection untuk breakfast ok. bilik pun ok.  rate bilik aku tak tau sebab ni bukan company aku bayar, sponsored by others organization.





GURNEY HOTEL

Ni aku baru balik last week. bilik okay cuma tak ada paip dan hose kat dalam tandas tepi jamban. ayayaya....bencinya aku. nak kena cebok guna glass dan basuh dalam shower. bath tub kemain lagi besar.

rate rasanya RM200++ per night.





semua hotel di atas aku tak jenguk pun pool.....kahkah. memang cantik sebenarnya like grandis hotel tuh tapi tak taulah kenapa mungkin faktor usia atau sebab aku tak datang dengan family, aku memang malas nak mandi pool. except gurney hotel baru ni aku turunlah kejap sebab ada temankan sorang kawan aku yang suka sangat main pool.

bagi aku hotel yang bagus perlu ada ciri-ciri nieh:

1) tandas kena ada paip dan hose (orang melayu buang air kecik/besar guna air yang banyak)
2) iron dalam setiap bilik (tak perlu call request for iron atau queue)
3) variety food for breakfast
4) aircond yang boleh dicontrol temp
5) pool yang besar dan selesa for adult and kids


Comments

MG schmidt said…
hotel sani tu nmpak real dia mcm hotel bdget je.
sebab hotel tepi jalan
kan?



JOM JOIN GIVEAWAY MG :)
http://melangkaugarisan.blogspot.my/2016/05/giveaway-comeback-cashmoney-by-mg.html

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …