Wednesday, August 3, 2016

perginya seorang sahabat

Assalamualaikum,

Today is the gloomy day for me since i receive bad news. one of my classmate at secondary school pass away due to cancer. This news really made me cry terribly. I was so shocked even i knew she is struggling with leukimia but I dont expect this soon. Not at all.

She is my classmate since form 1 until form 5. very soft spoken person, friendly and kind hearted. masa kami form 2, kami sangat rapat siap pergi raya dari rumah ke rumah. tapi lepas SPM, semua bawak haluan sendiri sehinggalah aku dapat kerja di Kota Bharu.

aku start add and communicate kawan-kawan lama di fb (Thank God, we have FB). Hanis disahkan leukimia pada tahun lepas October (dari  cerita maknya). Mula-mula dia asyik demam on off, pergi check darah banyak kali, lepas tu doc bgtau disahkan leukimia. Maknya bgtau masa Hanis cerita tuh, kakinya lembik tak boleh berjalan.

Tapi Hanis is a very strong women. She never give up and she follow all the treatment by hospital. Dia akan update fb dia her latest treatment and condition. Hanis juga suka komen fb aku, especially apabila aku bercerita tentang fashion. Banyak kali nak pergi rumah dia tapi terbantut (my bad, so bad).

Sehinggalah puasa baru nieh, Hanis sanggup datang rumah aku nak beli dokoh patch. Banyak dia beli sebab dia bgtau dia beli untuk the whole family. Sempat aku bergurau kata badannya tak nampak macam  orang yang under chemo sebab badan dia agak berisi, dia bgtau semua cakap macam tu. Cuma dia bgtau kulitnya saja jadi gelap sedikit. and sangat ralat, sebab aku tak ingat langsung nak ambik gambar.

Masa perjumpaan tu, Hanis bgtau dia dah shceduled untuk operate sum sum. Tapi kena going through chemo dulu and etc. And lepas tu kami whatsapp tapi jarang-jaranglah since lepas raya dia kena masuk hospital balik.

Berdasarkan cerita maknya, Hanis masuk hospital lepas raya dan terpaksa stay about 20 days. Maknya bgtau hari-hari dia akan teman Hanis since dalam hatinya dah terdetik bahawa nyawa Hanis dah tak lama so dia nak jaga Hanis hari-hari (tapi dia tak cakaplah pada sesiapa).

Masa hari Rabu minggu lepas, mak Hanis demam sebab hari-hari teman Hanis dalam bilik sejuk so dia tak pergi teman sehinggalah pada hari Jumaat, Hanis call mak dia bgtau keadaan dia agak teruk, she keep vomiting and defecate. Mak dia terkejut dan tanya kenapa tak bgtau awal-awal. Tapi since tak ada orang nak hantar, mak dia pergi tengok Hanis hari Ahad (her last day).

Masa sampai around 9.00 am, dia tengok Hanis pucat sangat dan tengah makan mihun. Tapi Hanis takleh telan sangat since tekak dia dah luka kuat sangat muntah. Mak dia bawak nasi kerabu and Hanis makan sikit. Then, Hanis tak berhenti buang air besar dan muntah.

Lepas tu doc datang nak masukkan tiub kat peha since kat leher dan tangan dah tak boleh. Doc nak masukkan ubat dan susu since Hanis tak boleh makan. Mak dia terpaksa keluar kejap masa doc nak masukkan tiub dan dia mendengar Hanis tak berhenti-henti mengadu sakit. Masa doc keluar, dia tengok saja mak Hanis dengan satu pandangan lain macam, tapi dia tak cakap apa-apa.

Lepas tu, Hanis bgtau dahaga. Mak dia bagi air sikit, lepas tu Hanis buang air besar lagi dan mak dia 
tunggulah nurse untuk tolong cucikan tapi nurse tak tau pergi mana, lama kemain. So, maknya buangkan kain yang dipakai oleh Hanis dan gantikan yang baru. Masa tengah nak bersih, Hanis sekali lagi mengadu dahaga tapi mak dia tak sempat bagi air since tengah kalut nak bersihkan najis.

tapi tapi tiba-tiba maknya tengok, mata Hanis pandang ke atas dan dia segera bgtau nurse. nurse cepat-cepat panggil doc dan doc datang and buat (ala yang tekan kat dada tuh untuk kejutkan pesakit) tapi mata Hanis makin lali. Masa tu nurse suruh mak Hanis ajar mengucap dan selepas tu Hanis pergi tinggalkan dunia ni selamanya.

Mak Hanis memang terkejut dan menangis dan dia bgtau sangat ralat since dah 4 hari tak teman dan hari terakhir pulak, dia sempat cakap beberapa patah perkataan saja since pagi. Masa cerita ni, aku senyap je tak berani nak menyampuk since aku tau aku kalau dah menangis, non stop.

Tenanglah kamu wahai sahabat dan aku doakan kamu ditempatkan di kalangan para solehah dan semoga mendapat tempat terbaik di sisiNYA.


HANIS HASUNA MAT YASIN
31/7/2016
12.25pm



No comments: