Skip to main content

perginya seorang sahabat

Assalamualaikum,

Today is the gloomy day for me since i receive bad news. one of my classmate at secondary school pass away due to cancer. This news really made me cry terribly. I was so shocked even i knew she is struggling with leukimia but I dont expect this soon. Not at all.

She is my classmate since form 1 until form 5. very soft spoken person, friendly and kind hearted. masa kami form 2, kami sangat rapat siap pergi raya dari rumah ke rumah. tapi lepas SPM, semua bawak haluan sendiri sehinggalah aku dapat kerja di Kota Bharu.

aku start add and communicate kawan-kawan lama di fb (Thank God, we have FB). Hanis disahkan leukimia pada tahun lepas October (dari  cerita maknya). Mula-mula dia asyik demam on off, pergi check darah banyak kali, lepas tu doc bgtau disahkan leukimia. Maknya bgtau masa Hanis cerita tuh, kakinya lembik tak boleh berjalan.

Tapi Hanis is a very strong women. She never give up and she follow all the treatment by hospital. Dia akan update fb dia her latest treatment and condition. Hanis juga suka komen fb aku, especially apabila aku bercerita tentang fashion. Banyak kali nak pergi rumah dia tapi terbantut (my bad, so bad).

Sehinggalah puasa baru nieh, Hanis sanggup datang rumah aku nak beli dokoh patch. Banyak dia beli sebab dia bgtau dia beli untuk the whole family. Sempat aku bergurau kata badannya tak nampak macam  orang yang under chemo sebab badan dia agak berisi, dia bgtau semua cakap macam tu. Cuma dia bgtau kulitnya saja jadi gelap sedikit. and sangat ralat, sebab aku tak ingat langsung nak ambik gambar.

Masa perjumpaan tu, Hanis bgtau dia dah shceduled untuk operate sum sum. Tapi kena going through chemo dulu and etc. And lepas tu kami whatsapp tapi jarang-jaranglah since lepas raya dia kena masuk hospital balik.

Berdasarkan cerita maknya, Hanis masuk hospital lepas raya dan terpaksa stay about 20 days. Maknya bgtau hari-hari dia akan teman Hanis since dalam hatinya dah terdetik bahawa nyawa Hanis dah tak lama so dia nak jaga Hanis hari-hari (tapi dia tak cakaplah pada sesiapa).

Masa hari Rabu minggu lepas, mak Hanis demam sebab hari-hari teman Hanis dalam bilik sejuk so dia tak pergi teman sehinggalah pada hari Jumaat, Hanis call mak dia bgtau keadaan dia agak teruk, she keep vomiting and defecate. Mak dia terkejut dan tanya kenapa tak bgtau awal-awal. Tapi since tak ada orang nak hantar, mak dia pergi tengok Hanis hari Ahad (her last day).

Masa sampai around 9.00 am, dia tengok Hanis pucat sangat dan tengah makan mihun. Tapi Hanis takleh telan sangat since tekak dia dah luka kuat sangat muntah. Mak dia bawak nasi kerabu and Hanis makan sikit. Then, Hanis tak berhenti buang air besar dan muntah.

Lepas tu doc datang nak masukkan tiub kat peha since kat leher dan tangan dah tak boleh. Doc nak masukkan ubat dan susu since Hanis tak boleh makan. Mak dia terpaksa keluar kejap masa doc nak masukkan tiub dan dia mendengar Hanis tak berhenti-henti mengadu sakit. Masa doc keluar, dia tengok saja mak Hanis dengan satu pandangan lain macam, tapi dia tak cakap apa-apa.

Lepas tu, Hanis bgtau dahaga. Mak dia bagi air sikit, lepas tu Hanis buang air besar lagi dan mak dia 
tunggulah nurse untuk tolong cucikan tapi nurse tak tau pergi mana, lama kemain. So, maknya buangkan kain yang dipakai oleh Hanis dan gantikan yang baru. Masa tengah nak bersih, Hanis sekali lagi mengadu dahaga tapi mak dia tak sempat bagi air since tengah kalut nak bersihkan najis.

tapi tapi tiba-tiba maknya tengok, mata Hanis pandang ke atas dan dia segera bgtau nurse. nurse cepat-cepat panggil doc dan doc datang and buat (ala yang tekan kat dada tuh untuk kejutkan pesakit) tapi mata Hanis makin lali. Masa tu nurse suruh mak Hanis ajar mengucap dan selepas tu Hanis pergi tinggalkan dunia ni selamanya.

Mak Hanis memang terkejut dan menangis dan dia bgtau sangat ralat since dah 4 hari tak teman dan hari terakhir pulak, dia sempat cakap beberapa patah perkataan saja since pagi. Masa cerita ni, aku senyap je tak berani nak menyampuk since aku tau aku kalau dah menangis, non stop.

Tenanglah kamu wahai sahabat dan aku doakan kamu ditempatkan di kalangan para solehah dan semoga mendapat tempat terbaik di sisiNYA.


HANIS HASUNA MAT YASIN
31/7/2016
12.25pm



Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …