Skip to main content

what u really want in ur life? serious nieh, sile jwb skrg!!

me asking for my readers (ada ke org baca blog aku nieh), the bloggers and saperlah2. mule2, biar aku yg jwb ek, sbnrnya aku sdr pun xtau apa yg aku nk dlm hidup since dulu smpi sekarang. korang jgn ckple korang nk happy, nk duit, nk beli itu, nk beli ini sbb semua org nak yg tu. ok, after spm, my result wan not good, org kata biasa2 sajoo tp blehla setakat nk msk itm, so aku msk je itm ngan course yg ditawarkan.

then, smbg degree (ms tu pun pening nk amik course apa tp sbb abah kata amik finance, aku pun amik). lps keje, cube cr keje kerajaan tp x dapat, then aku plh keje swasta since lg senang nk apply n berlambak2. so, dptle keje (adala 2,3 kali bertukar profesion)...hinggala yg terakhir skrg yg aku stick with it.

what i really want to highlight here is sometimes we do not know what happen in future n people like me will always follow the flow. n many times we will do sometin that we don't like before but due to certain circumstances, the thing will be our life.

ala, mcm yg ramai je keje sbb bukannya die nk keje tu atau minat keje tu tp sbb terpaksa like hanya tu jela keje yg ada atau sbb gaji yg agk lumayan atau sbb mls nk cr keje lain. betul x? tp apa yg aku selalu tanamkan d cnie apa je yg aku buat sekarang walaupun keje tu x setanding ngan keje lain atau aku bleh dpt yg lebih baik, kerja kenala ikhlas n bersungguh2 n the most important thing kenale GROW. xkan 5thn nk stick with ur current position kan? sekurang2nye kenala naik setapak demi setapak, perlahan xper tp jgn lgsg x bergerak...

ok, aku dh mcm pakar motivasi plk ye adik2

nasi tambah : great people always said may ur today better than yesterday

Comments

Aja said…
dari dulu sampai sekarang jawapan aja tetap sama. aja nak jadi kaya. tak kisahlah buat keje ape ke tak bekerja ke atas titik peluh sendiri or org lain ape yg aja nak dlm hidup adalah jadi org kaya. full stop! with a lots of money i can do anything. boleh pergi mekah, bawa satu family pergi mekah, boleh shoping like heaven, boleh cari lelaki handsome etc...tak kiralah org ckp kaya tak semestinya bahagia. but for me kaya itu bahagia. :)bole tak gitu shida.hihi
i hope one day u achieve ur dream. shida dh x berangan dh nk kaya asal lebih mkn, lebih pakai cukuplah...huhu. aja, jgn emosi, cheer up dear. apa2 aja bleh bgtau shida
atiQah adNan said…
betul juga tu dear..
kita kena pandai merubah diri dan kehidupan sendiri.. bijak merancang..
semuanye akan jadi senang kalau kita dah setkan semua yang kita impikan..

btw dear.. heheh malu laa shida jumpe saya dengan muka masam.. next time kita tegur-tego tau dear..!! ^__^
haha...nk malu apa. i phm je, ingat u tgh gaduh ngan tunang, so mls nk msk cmpr...hehe. muke masam pun comell
Aja said…
ye lah...cheer up lah..tp nak jumpe shida pun susah dh sekarang ni...bz memanjang...semua kwn2 aja dah makin lama makin bz..dah tak tau nak meluahkan kat siapa last2 jln terpesong yg aja curahkan...uh...

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.
Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.
Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.
Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dala…