Skip to main content

raya yang singkat tapi best

kronologi rayaku di kelantan...sekian


RAYA KETIGA

raya adlh time utk mkn dgn byknye (time ksh kpd body ku yg x prh naik2 even mkn byk)...haha.




RAYA KE 2

pegi beraya rmh auntie aku cik na, sgt mls pakai baju cantik so aku rembat je baju raya 5 thn lepas, so mmg mls le nk amik pic byk2 since muke n baju buruk...haha so, upload pic 2 bdk ni mkn



MALAM RAYA

raya x meriah tanpa bunga api n mercun, sbb tula tiap2 thn ada je kes putus jari, putus tanga, buta (x serik2 diorang kan), tp family aku pun main gak since ada big supplier (abg aku keje kastam dow...haha), so segala bapak bunga api or mercun kitaorg ada, siap ada yg bleh bunyik 48 das, korang mampu?



RAYA PERTAMA:

hr yg plg dinantikan sbb bleh sembahyang raya (dgr takbir raya sgt syahdu), bleh salam tgn mama n abah, bleh melaram baju baru yg dh lama simpan dlm almari, bleh buat adik2 n sepupu2 tersenyum sbb dpt duit raya...hehe



mama n her fabby daughter
yeah, i lie i know....huhu



mama n her daughters



mama n her sons



tuntutan kerja membuatkan cuti rayaku utk tahun ni sgtle singkat. aku balik 2hr sblm raya n raya ketiga malam terpksa bertolak balik kl....huhu. rasa sgt pendek, tapi okla since bleh balik beraya jumpa mama, abh, adik2 semua n semua sedara mara. tapi aku lgsg x smpt jmp kwn2, walaupun ada undangan perkahwinan n jemputan ke rmh kwn2.

inilah hidup kan, kalau x keje sapa yg nak bagi kite duit? so, sekurang2nye aku msh blh balik ke kg n mkn masakan kelantan. smpt pegi ke pasar pasir mas utk beli juadah berbuka, rasa nk beli semua lauk since kat kl semua bnd tu xder (mana nk jmp kat kl jala mas, taik itik, bunga tanjung, akok bulat yg panas, pulut sotong kalau ada pun x best lgsg), bleh jmp mak n ayah (atok n nenek), blh jumpe mak sedara, sepupu-sepapat n bleh bau kelantan (bau kelantan lain wooo)

nasi tambah : semoga anda semua pun bergembira di hari raya bersama keluarga.....

Comments

Mommy Prince said…
Selamat Hari Raya Shida..

best nye dapat jugak kelik kelate.kawe raye kl tahun ni..busan..huk2..
bakpo xleh keliknye? x leh cuti ke? selamat hari raya dear...xper xleh balik kg tapi tetap beraya ngan suami n anak. mcm i nieh, kalau x blk alamatnye dok sore dumoh mace ore glo...haha
atiQah adNan said…
seronoknye berayee!!
heheh bestkan ade adik beradik pompuan yang ramai.. mesti kamceng gile.. hee~
a'ahm sm mcm ur sib la. semua kamceng, bj bleh tukar2...sbb size lbh kurang...huhu. bab2 shopp plg best

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.