Saturday, May 22, 2010

otak berniaga

hehe....aku suke tengok dan baca orang yang berjaya dalm business diorang, tak kirela business apa yang korang buat like jual belacan ke, tudung ke, mlm ke atau apa saja asalkan halal dan sah di sisi undang-undang.


dalam blog, aku selalu jadik follower sorang girl ni nama rina salleh, aku rasa ramai kenal die. dahle comel, berjaya dan otak businessman. aku suke die sebab otaknya yang ligat dan lincah bab2 berniaga. kalau baca blog personal die, kalau bab-bab berniaga, lebih kurang aku jugakla...hehe


aku ingat lagi aku start berniaga masa sek ren. bayangkan masa tu aku lupe standar berapa tapi auntie aku suruh aku jual gula-gula kat kelas....die akn bungkus siap-siap dan aku jual, rasanya 10sen atau 20 sen satu. banyak jenis jugakla yang buadak-budak suke makan...ehehe


setiap kali cuti sem, aku akan keje sebab kadang-kadang cuti sem kan panjang, kadang2 2 atau 3 bulan, so aku akan keje. banyak dah keje aku buat tapi kebanyakannya yang menjual. senang kan. masa uni aku x sempat nak menjual tapi aku pernah tolong kawan aku jual nasi.


penatnya nak jalan dari satu bilik ke satu bilik....tapi pengalaman tu memang best. berpeluh-peluh and end up x study....ahaha.

No comments: