Skip to main content

pengantin disaster

selamat pag b2b semua, eh nak kahwin dah ke shida? bukanlah, tapi entry ni aku tujukan dekat bakal-bakal bride to be supaya x buat kesilapan yang sama (tapi ini hanyalah pandangan pribadi aku saja, lain orang kan lain taste)

korang ada tengok perkahwinan memey suhaiza dan ezlynn (kalau korang follow artis malaysia mesti korang kenalkan). dua-dua perkahwinan ditaja oleh rafflesia. aku paham kalau orang taja kita mesti teruja kan, yelah benda free kot dahle mahal sapa x teruja dek non.

TAPIIIII (baca dengan tegas dan lantang) kalau apa yang disponsor sangat x cantik dan x berbaloi, malah menyebabkan anda dicop pengantin paling buruk untuk apa terima semua sponsor tersebut? perkahwinan kan sesuatu yang indah yang akan dikenang setiap masa sepanjang hidup kita dan pasangan.

tapi kalau jadi macam bawah ni, serious terus jadi nightmare:


apa benda yang selalu kita dok peratikan pengantin, kalau pegi majlis kahwin, mesti punya (selalunya perempuan) yang sibuk nak jumpa pengantin kan....x yah tipulah sebab nak tengok :

baju/dress: baju ni elemen yang paling penting dalam weding bagi aku. sebab kenapa, semua orang akan tengok dan fokus ko punya baju.


baju memey : serius, aku teruja mula-mula sebab diberitahu dibeli dengan vera wang (memangle vera wang x cipta, sebab baju ni dibeli siap di butiknya di hongkong) tapi sebagai reputasinya yang selalu buat artis hollywood punya baju, aku expect bajunya mestilah daboomm.

sekali kau. terkesima kejap. sangatle simple. langsung x mencerminkan vera wang, kalau vera tidak berwang aku percaya. nok, design macam tu mak pun boleh sketch.

baju ezlynn: katanya dijahit dari 3 designer (sapa, aku kurang pasti tapi local designer). pun sama, singkat macam baju memey. belakang panjang tapi depannya pendek. alahaii, 3 designer boleh buat baju macam tu je. sedihla, kalau betul nak taja kenapa x ambil je rizalman (my favorite designer).

aku nak tengok baju tu lama-lama pun menyampah.....eh lebih pulak ko nieh...haha


mekap/mua: mekap ni memang sangat penting untuk menaikkan seri pengantin dan dalam masa yang sama untuk menutup kekurangan diri.

mekap memey: bagi aku not bad, sebab cara dia mekap pun  natural dan lite-lite giteww. warna yang digunakan tak terang sangat, so aku memang suka mekap yang natural macam tu

mekap ezlynn: pertama kali aku tengok gambar ni dekat bn (beautuful nara) aku terkesima sebab tengok mekapnya. ya allah, apasal bercapuk sangat muka ko ezlynn, seious dah maca opera cina dah aku tengok. ko biar betul, xkan ko tak tengok muka ko kat cermin sebelum keluar.

muka ezlynn bagi aku memang sweet dan agak licin so kenapa nak mekap tebal dan paling kelakar, kaler muka dan leher/dada x sama. mua mana yang mekapkan ko nieh

aksesori (veil, tiara, rantai) : elemen ni pun penting ye bagi perempuan sebab dia akan membuatkan pengantin lebih outstanding dan menarik apabila dalam gambar





 bridesmaid : agak penting juga sebab ia akan cover kenervousan pengantin dan buatkan pengantin nampak comel, manakala dalam gambar jadi lebih happening.

bridesmaid memey : pakai dress singkat 4 orang. purple color

bridesmaid ezlynn: pakai dress singkat 4 orang, brown color. apa lagi nak cakap lebih kurang je semuanya.


aksesori (veil, tiara, rantai) : elemen ni pun penting ye bagi perempuan sebab dia akan membuatkan pengantin lebih outstanding dan menarik apabila dalam gambar

aksesori memey: serious, aku benci gila tengok dia punya tiara dan veil. tiara tu nampak macam besar gedabak, x sesuai dengan mukanya. dan veil tu serious macam murah gila dia punya material. macam chef wan bagitau, macam beli kain kat kamdar

nampak sangat memey terseksa pakai veil dan tiara tu (eh, aku pulak memandai, tuan badan senyum je).

aksesori ezlynn: nak cakap apa lagi, veil yang cukup panjang tapi gaun pengantin yang pendek. spoil gila. nasib baik dia x pakai tiara macam memey. tapi dua-dua pakai rantai yang agak sama. almaklumlah tajaan katanya. 


ni jelah, yang lain pasal pelamin, kek dan sebagainya aku x jumpa dia punya clear pics

Comments

Atiqah Adnan said…
eeei satu lagi tak langsung nampak macam islam punye perkahwinan.. ermm sedihh
Anonymous said…
SAH KES JELOUS!!!!!(BACA DENGAN LANTANG!)

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.
Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.
Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.
Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dala…