Skip to main content

pengantin disaster

selamat pag b2b semua, eh nak kahwin dah ke shida? bukanlah, tapi entry ni aku tujukan dekat bakal-bakal bride to be supaya x buat kesilapan yang sama (tapi ini hanyalah pandangan pribadi aku saja, lain orang kan lain taste)

korang ada tengok perkahwinan memey suhaiza dan ezlynn (kalau korang follow artis malaysia mesti korang kenalkan). dua-dua perkahwinan ditaja oleh rafflesia. aku paham kalau orang taja kita mesti teruja kan, yelah benda free kot dahle mahal sapa x teruja dek non.

TAPIIIII (baca dengan tegas dan lantang) kalau apa yang disponsor sangat x cantik dan x berbaloi, malah menyebabkan anda dicop pengantin paling buruk untuk apa terima semua sponsor tersebut? perkahwinan kan sesuatu yang indah yang akan dikenang setiap masa sepanjang hidup kita dan pasangan.

tapi kalau jadi macam bawah ni, serious terus jadi nightmare:


apa benda yang selalu kita dok peratikan pengantin, kalau pegi majlis kahwin, mesti punya (selalunya perempuan) yang sibuk nak jumpa pengantin kan....x yah tipulah sebab nak tengok :

baju/dress: baju ni elemen yang paling penting dalam weding bagi aku. sebab kenapa, semua orang akan tengok dan fokus ko punya baju.


baju memey : serius, aku teruja mula-mula sebab diberitahu dibeli dengan vera wang (memangle vera wang x cipta, sebab baju ni dibeli siap di butiknya di hongkong) tapi sebagai reputasinya yang selalu buat artis hollywood punya baju, aku expect bajunya mestilah daboomm.

sekali kau. terkesima kejap. sangatle simple. langsung x mencerminkan vera wang, kalau vera tidak berwang aku percaya. nok, design macam tu mak pun boleh sketch.

baju ezlynn: katanya dijahit dari 3 designer (sapa, aku kurang pasti tapi local designer). pun sama, singkat macam baju memey. belakang panjang tapi depannya pendek. alahaii, 3 designer boleh buat baju macam tu je. sedihla, kalau betul nak taja kenapa x ambil je rizalman (my favorite designer).

aku nak tengok baju tu lama-lama pun menyampah.....eh lebih pulak ko nieh...haha


mekap/mua: mekap ni memang sangat penting untuk menaikkan seri pengantin dan dalam masa yang sama untuk menutup kekurangan diri.

mekap memey: bagi aku not bad, sebab cara dia mekap pun  natural dan lite-lite giteww. warna yang digunakan tak terang sangat, so aku memang suka mekap yang natural macam tu

mekap ezlynn: pertama kali aku tengok gambar ni dekat bn (beautuful nara) aku terkesima sebab tengok mekapnya. ya allah, apasal bercapuk sangat muka ko ezlynn, seious dah maca opera cina dah aku tengok. ko biar betul, xkan ko tak tengok muka ko kat cermin sebelum keluar.

muka ezlynn bagi aku memang sweet dan agak licin so kenapa nak mekap tebal dan paling kelakar, kaler muka dan leher/dada x sama. mua mana yang mekapkan ko nieh

aksesori (veil, tiara, rantai) : elemen ni pun penting ye bagi perempuan sebab dia akan membuatkan pengantin lebih outstanding dan menarik apabila dalam gambar





 bridesmaid : agak penting juga sebab ia akan cover kenervousan pengantin dan buatkan pengantin nampak comel, manakala dalam gambar jadi lebih happening.

bridesmaid memey : pakai dress singkat 4 orang. purple color

bridesmaid ezlynn: pakai dress singkat 4 orang, brown color. apa lagi nak cakap lebih kurang je semuanya.


aksesori (veil, tiara, rantai) : elemen ni pun penting ye bagi perempuan sebab dia akan membuatkan pengantin lebih outstanding dan menarik apabila dalam gambar

aksesori memey: serious, aku benci gila tengok dia punya tiara dan veil. tiara tu nampak macam besar gedabak, x sesuai dengan mukanya. dan veil tu serious macam murah gila dia punya material. macam chef wan bagitau, macam beli kain kat kamdar

nampak sangat memey terseksa pakai veil dan tiara tu (eh, aku pulak memandai, tuan badan senyum je).

aksesori ezlynn: nak cakap apa lagi, veil yang cukup panjang tapi gaun pengantin yang pendek. spoil gila. nasib baik dia x pakai tiara macam memey. tapi dua-dua pakai rantai yang agak sama. almaklumlah tajaan katanya. 


ni jelah, yang lain pasal pelamin, kek dan sebagainya aku x jumpa dia punya clear pics

Comments

Atiqah Adnan said…
eeei satu lagi tak langsung nampak macam islam punye perkahwinan.. ermm sedihh
Anonymous said…
SAH KES JELOUS!!!!!(BACA DENGAN LANTANG!)

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …