Skip to main content

keje baru, semangat baru, orang baru = pekerja terbaik, insyaAllah

Assalamualaikum u olls,


Setiap kali balik keje, penat. malam main dengan anak, buat keje sikit, susukan anak then tidur. weekend jalan-jalan atau main ngan anak lagi. sekali blog tak terupdate kemain lama.

aku masih lagi di alam khayalan tau, setiap kali drive macam tak percaya je tengah drive di kelate dan kerja di kelate. dulu setiap kali bangun pagi kena menapak jauh kat parking, sebab dulu dok umah flat je, parking berterabur. kalau parking bawah rumah, double park which is pagi-pagi kena tolak kereta. aku mana la ada kederat nak buat tu so aku pilih parking kat luar.

kalau jalan bawak handbag saja tak apa ni dengan bag pump (itu wajib). kadang-kadang dengan makanan dan jugak benda lain, memang haru. dulu lagilah time pregnant, dari bulan pertama hingga 9 bulan jalan gigih sebab tu aku beranak senang (pada pendapat akulah).

jadinya, sekarang parking bawah umah je cuma tempat kerja jauh sikit tapi tak kisah jugak sebab tak jam. pegi keje ke, balik keje ke, relax je cuma kalau kat traffic light barulah lembap sikit tapi biasalah kann.

tempat baru memang best, aku suka semuanya sebab sangat Islamik. sembahyang Zohor dan Asar berjemaah, usrah 2 kali seminggu, boleh belajar Al-Quran dengan 3 ustaz/ustazah (ko boleh pilih yang mana satu, lepas tu tak perlu malu sebab sorang-sorang).

Kat situ, aku jadi malu nak pakai ketat, nak pakai tudung singkat sebab kebanyakannya pakai sarung kaki. ada je yang pakai ketat, mekap dan tak pergi sembayang berjemaah tapi ko boleh pilih kan. the choice is ours.  

bak orang kata, ' kalau berkawan dengan tukang baiki kereta, akan terpalit jugak minyak, kalau berkawan dengan penjual minyak wangi, sama-sama wangi'.

banyak lagi kebaikannya, tapi yang penting hati aku tenang, aku dah tak marah-marah. aku sentiasa ada masa nak solat berjemaah, nak solat dhuha dan banyak lagi. SubhanaAllah

semoga aku boleh jadi pekerja terbaik , insya Allah :)

ni masa kursus induksi di perdana resort, kelantan

ni tengah menunggu orang masa pegi melwat site


ni namanya selfie sebab datang awal

kbyeee

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.