Tuesday, March 4, 2014

yes, miracle do happen sometimes

Assalamuualaikum dan selamat malam u olls,

how's everyone life? hopefully everything is great. korang percaya pada miracle tak? aku percaya tapi jarang benar berlaku kat aku. ke selalu jadi kat korang?

aku nieh tak pernah mengharapkan sesuatu yg ajaib berlaku like tiba-tiba jumpa duit tepi jalan dalam jumlah yg banyak (-__-)) atau apa-apalah yg mustahil coz im very realistic person. bagi aku, kalau nak kaya dan berjaya, kena berniaga bersungguh-sungguh tak boleh sekadar kerja makan gaji unless your salary is 5 figure income. itu oklah kan.

tapi sekali miracle do happen to me. mungkin bagi orang lain, ianya biasa saja tapi bagi aku ianya cukup luar biasa. tahun ni company aku have major changes whereby contract not been renew and the place will be close down. all the staff will be seperated by 2 places and 2 different companies.

so, memang banyak speculation, rumors, changes and bla..bla. sebagai pekerja kompemla kitaorg takut kan kot-kotla apa yg dinikmati sekarang makin berkurang, kalau makin bertambah ok lahkan. dalam semua orang dok kalut nak pilih company mana atau berhenti kerja cari kerja lain, aku sorang je dok relax. tak tau kenapa tapi aku tak bersungguh sangat, aku bagitau diorang kalau ada rezeki, adalah. kalau tak ada, aku berhenti

masa ni aku tak tak dipanggil lagi pun untuk interview tapi aku memang malas nak kalut ribut macam orang lain. tak taulah kenapa.

tapi tiba-tiba, mama aku mintak resume katanya nak apply satu kerja di satu badan berkanun dan mama suruh siapkan hari yg sama jugak. sebelum ni banyak kali dah mama aku mintak resume tapi memang susah aku nak buat tapi entah macam mana haritu aku berjaya siapkan dengan bantuan kawan aku on the same day.

lepas tu aku dipanggil untuk interview, aku pun fly balik dari kl ke kelantan tanpa appy apa-apa leave. aku cuma bagitau boss, aku kan cerita lepas aku balik. 

lepas pass first interview, aku dipaggil untuk second  interview dan alhamdulillah, syukur sangat aku diterima. pengambilan ni ialah pengambilan terbanyak yang dibuat iatu sebanyak 27 orang (pelbagai jawatan dari 41 hingga 11) tapi korang tau berapa ramai yang memohon semua jawatan tersebut. cuba teka




salah



salah



haaa...cuba lagi


70 ribu orang..haaa banyak tak

cuba memohon semua jawatan tersebut. korang bayangkan betapa banyaknya orang yang nak bekerja di sektor kerajaan apatah lagi di negeri kelantan pulak tu.

of coursela aku happy tapi orang yang lagi happy ialah mama dan abah aku. they seriously buat sembahyang hajat, bersedekah semata-mata untuk aku. abah aku akan remind aku hari-hari buat sembahyang hajat dan bersedekah. abah aku memang bersedekah hari-hari dan dalam jumlah yg besar.

korang bayangkan aku tak pernah bermimpi nak bekerja di sektor kerajaan since dah tua dan malas dah nak apply. masa mula-mula keluar uni, memang gila-gila aku apply tapi lama kelamaan dah beberapa kali ambik exam tapi tak pernah lepas, aku dah putus harapan.

so apabila dapat bekerja di kelantan, its not like dream come true but its liike money drop from sky...haaa macam tulah lebih kurang, macam ajaib. alhamdulillah sangat2.

so mulai ahad, aku dah start bekerja di kelantan dan sekarang aku stay ngan mama dan abah aku for the time being. im really grateful, subhanallah. thank u ALLLAH. thank u sooo much

thank u mama and abah aku. laki aku ikut sama, jika korang nak tau.

bawah ialah gambar hari-hari terakhir aku di kl dan hari-hari pertama di kelantan







No comments: