Skip to main content

yes, miracle do happen sometimes

Assalamuualaikum dan selamat malam u olls,

how's everyone life? hopefully everything is great. korang percaya pada miracle tak? aku percaya tapi jarang benar berlaku kat aku. ke selalu jadi kat korang?

aku nieh tak pernah mengharapkan sesuatu yg ajaib berlaku like tiba-tiba jumpa duit tepi jalan dalam jumlah yg banyak (-__-)) atau apa-apalah yg mustahil coz im very realistic person. bagi aku, kalau nak kaya dan berjaya, kena berniaga bersungguh-sungguh tak boleh sekadar kerja makan gaji unless your salary is 5 figure income. itu oklah kan.

tapi sekali miracle do happen to me. mungkin bagi orang lain, ianya biasa saja tapi bagi aku ianya cukup luar biasa. tahun ni company aku have major changes whereby contract not been renew and the place will be close down. all the staff will be seperated by 2 places and 2 different companies.

so, memang banyak speculation, rumors, changes and bla..bla. sebagai pekerja kompemla kitaorg takut kan kot-kotla apa yg dinikmati sekarang makin berkurang, kalau makin bertambah ok lahkan. dalam semua orang dok kalut nak pilih company mana atau berhenti kerja cari kerja lain, aku sorang je dok relax. tak tau kenapa tapi aku tak bersungguh sangat, aku bagitau diorang kalau ada rezeki, adalah. kalau tak ada, aku berhenti

masa ni aku tak tak dipanggil lagi pun untuk interview tapi aku memang malas nak kalut ribut macam orang lain. tak taulah kenapa.

tapi tiba-tiba, mama aku mintak resume katanya nak apply satu kerja di satu badan berkanun dan mama suruh siapkan hari yg sama jugak. sebelum ni banyak kali dah mama aku mintak resume tapi memang susah aku nak buat tapi entah macam mana haritu aku berjaya siapkan dengan bantuan kawan aku on the same day.

lepas tu aku dipanggil untuk interview, aku pun fly balik dari kl ke kelantan tanpa appy apa-apa leave. aku cuma bagitau boss, aku kan cerita lepas aku balik. 

lepas pass first interview, aku dipaggil untuk second  interview dan alhamdulillah, syukur sangat aku diterima. pengambilan ni ialah pengambilan terbanyak yang dibuat iatu sebanyak 27 orang (pelbagai jawatan dari 41 hingga 11) tapi korang tau berapa ramai yang memohon semua jawatan tersebut. cuba teka




salah



salah



haaa...cuba lagi


70 ribu orang..haaa banyak tak

cuba memohon semua jawatan tersebut. korang bayangkan betapa banyaknya orang yang nak bekerja di sektor kerajaan apatah lagi di negeri kelantan pulak tu.

of coursela aku happy tapi orang yang lagi happy ialah mama dan abah aku. they seriously buat sembahyang hajat, bersedekah semata-mata untuk aku. abah aku akan remind aku hari-hari buat sembahyang hajat dan bersedekah. abah aku memang bersedekah hari-hari dan dalam jumlah yg besar.

korang bayangkan aku tak pernah bermimpi nak bekerja di sektor kerajaan since dah tua dan malas dah nak apply. masa mula-mula keluar uni, memang gila-gila aku apply tapi lama kelamaan dah beberapa kali ambik exam tapi tak pernah lepas, aku dah putus harapan.

so apabila dapat bekerja di kelantan, its not like dream come true but its liike money drop from sky...haaa macam tulah lebih kurang, macam ajaib. alhamdulillah sangat2.

so mulai ahad, aku dah start bekerja di kelantan dan sekarang aku stay ngan mama dan abah aku for the time being. im really grateful, subhanallah. thank u ALLLAH. thank u sooo much

thank u mama and abah aku. laki aku ikut sama, jika korang nak tau.

bawah ialah gambar hari-hari terakhir aku di kl dan hari-hari pertama di kelantan







Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …