Skip to main content

what is your favorite food?

Assalamualaikum semua,

Aku doakan semua pembaca blog aku diberikan rezeki yang berlipat-lipat ganda dan melimpah limpah ruah. Aku tak nak lagi cerita pasal banjir di kelantan, sebab bagi aku ianya sangat menakutkan dan menginsafkan. cukuplah aku kata banjir 2014 bukan banjir tapi mini tsunami yang mana di kuala krai, pam station pun boleh tenggelam.

cuba korang bayangkan betapa dalam tuh, ia ibarat lautan. tu belum campur dengan gua musang, rantau panjang, pasir mas, kota bharu. bayangkan jumlah penempatan banjir hampir 200,000. 

aku sangat-sangat bersyukur rumah aku tak naik air, hanya di porch saja tupun sikit jah. AllahuAkbar, there is no word can describe the loss and pain they suffered. Apa yang aku mampu bagi hanyalah sikit bantuan tenaga dan duit. Harap ianya dapat membantu mangsa banjir sedikit sebanyak.

Eh, aku bukan nak cerita pasal banjir tau tapi nak cerita pasal makanan kegemaran aku. eceh, macamkan orang nak tau dia punya feveret. alaaa, kita share lah mana tau korang pun ada benda yang korang suka tapi pelik dari orang. 

pertama, aku suuukaaaaa sangat makan lokching....haaa kan dah 6 harakat tu. aku memang pantang tengok lokching, tak tau kenapa. aku memang suka apa-apa yang dibuat dari ikan seperti lokching, karipap mini, karipap inti serunding ikan (susah nak jumpa ni, kalau ada kat terengganu je), popia inti serunding ikan.

masa kat kl bertahun-tahun, punyalah susah nak cari orang jual lokching yang sedap. nak cari yang jual dah kemain susah, kalau ada pun selalunya kat masjid jamek, tupun yang menjual warga indo. memang tak sedap sebab kecik, rasa tepung dan kuah fail. tapi end up beli jugak sebab no choice.

masa balik kelantan ni memang ambik peluanglah makan sebab agak ramai yang menjual tapi tetap kecewa jugak sebab ada yang ok dan ada yang tak. kadang-kadang aku teringin sangat nak makan tapi tak ada orang menjual. sebab yang datang petang-petang tak tetap. kadang datang, kadang tak.

then, aku terjumpalah lokching di rantau panjang. pergghhh...memang sedap. padahal dah banyak kali datang tapi tak teringin nak beli. sekali beli, memang teringat. so, setiap kali turun, aku pastikan beli banyak. RM10 terus, baru puas hati.

isi tebal, rasa ikan, kuah best. apa lagi yang korang nak. makan panas-panas, tak sampai setengah jam, licinnn






perrghhh....ni kalu kena pergi rantau panjang beli nih.

eh, kalau aku nak jual lokching ni satu malaysia, agak-agak korang nak tak?

Comments

rupa dia mcm cekodok pisang la shida. hehehhe. rs dia cmne eh?
InaYusoff said…
oo..
lokching namenyee..

bukan orang panggil sate ikan kee..

:)
Shida Idris said…
haha..cekodok besar, dia kecik je. rasa ikan tapi bestlah - rina

org kelantan panggil lokching - ina
shidah said…
memang nak sgttttt.. lama gak dah teringin tapi tak jumpa2 lagi... kalo ada area kota damansara or wangsa maju sila roger... terima kasih... :)
Shida Idris said…
shidah - nati kalau shida jual, shida bgtau okeh

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …