Tuesday, January 6, 2015

what is your favorite food?

Assalamualaikum semua,

Aku doakan semua pembaca blog aku diberikan rezeki yang berlipat-lipat ganda dan melimpah limpah ruah. Aku tak nak lagi cerita pasal banjir di kelantan, sebab bagi aku ianya sangat menakutkan dan menginsafkan. cukuplah aku kata banjir 2014 bukan banjir tapi mini tsunami yang mana di kuala krai, pam station pun boleh tenggelam.

cuba korang bayangkan betapa dalam tuh, ia ibarat lautan. tu belum campur dengan gua musang, rantau panjang, pasir mas, kota bharu. bayangkan jumlah penempatan banjir hampir 200,000. 

aku sangat-sangat bersyukur rumah aku tak naik air, hanya di porch saja tupun sikit jah. AllahuAkbar, there is no word can describe the loss and pain they suffered. Apa yang aku mampu bagi hanyalah sikit bantuan tenaga dan duit. Harap ianya dapat membantu mangsa banjir sedikit sebanyak.

Eh, aku bukan nak cerita pasal banjir tau tapi nak cerita pasal makanan kegemaran aku. eceh, macamkan orang nak tau dia punya feveret. alaaa, kita share lah mana tau korang pun ada benda yang korang suka tapi pelik dari orang. 

pertama, aku suuukaaaaa sangat makan lokching....haaa kan dah 6 harakat tu. aku memang pantang tengok lokching, tak tau kenapa. aku memang suka apa-apa yang dibuat dari ikan seperti lokching, karipap mini, karipap inti serunding ikan (susah nak jumpa ni, kalau ada kat terengganu je), popia inti serunding ikan.

masa kat kl bertahun-tahun, punyalah susah nak cari orang jual lokching yang sedap. nak cari yang jual dah kemain susah, kalau ada pun selalunya kat masjid jamek, tupun yang menjual warga indo. memang tak sedap sebab kecik, rasa tepung dan kuah fail. tapi end up beli jugak sebab no choice.

masa balik kelantan ni memang ambik peluanglah makan sebab agak ramai yang menjual tapi tetap kecewa jugak sebab ada yang ok dan ada yang tak. kadang-kadang aku teringin sangat nak makan tapi tak ada orang menjual. sebab yang datang petang-petang tak tetap. kadang datang, kadang tak.

then, aku terjumpalah lokching di rantau panjang. pergghhh...memang sedap. padahal dah banyak kali datang tapi tak teringin nak beli. sekali beli, memang teringat. so, setiap kali turun, aku pastikan beli banyak. RM10 terus, baru puas hati.

isi tebal, rasa ikan, kuah best. apa lagi yang korang nak. makan panas-panas, tak sampai setengah jam, licinnn






perrghhh....ni kalu kena pergi rantau panjang beli nih.

eh, kalau aku nak jual lokching ni satu malaysia, agak-agak korang nak tak?

5 comments:

Norhazrina Abdul Hamid said...

rupa dia mcm cekodok pisang la shida. hehehhe. rs dia cmne eh?

InaYusoff said...

oo..
lokching namenyee..

bukan orang panggil sate ikan kee..

:)

Shida Idris said...

haha..cekodok besar, dia kecik je. rasa ikan tapi bestlah - rina

org kelantan panggil lokching - ina

shidah said...

memang nak sgttttt.. lama gak dah teringin tapi tak jumpa2 lagi... kalo ada area kota damansara or wangsa maju sila roger... terima kasih... :)

Shida Idris said...

shidah - nati kalau shida jual, shida bgtau okeh