Skip to main content

PRE PRDER LOKCING DIBUKA SEKARANG U OLSS ( 18/1/2015 - 23/1/2015)

Assalamualaikum u olls,

Aku doakan semua yang membaca diberikan kesihatan yang terbaik dan dipermudahkan urusan.

Masihkah ko ingat (lagu Kopratasa berkumandang). eceh, pagi-pagi dah jiwang. Ingat lagi tak aku pernah share pasal lokcing dan feveret food aku, kalau tak ingat tekan link bawah ye.



Dalam tu aku dah cerita pasal lokcing ni. Tapi harini aku nak tambah lagi kenapa aku suka benauuu makan lokcing dan kenapa korang PERLU TAHU PASAL LOKCING.

1) tak muak - yeee, makan banyak-banyak dan hari-hari pun tak muak. cuba anda makan kepsi atau maggi hari-hari, muak tak. serius, tak leh telan. kalau anda boleh telan, anda memang power
2) dibuat dari ikan - semua benda benda dibuat dari ikan, aku memang suka. contoh mini karipap, karipap inti serunding ikan (ni jarang jumpa tau tapi kat Terengganu ada jual dan memang power. dia lagi power dari yang biasa like inti ubi, ayam, dll) atau keropok. Pernah korang boring makan keropok, aku tak. Dulu ingat lagi masa sekolah rendah, aku akan simpan duit 20 sen untuk beli keropok. hari-hari ye without fail. 
3) senang nak makan - aku tak suka makan benda yg menyusahkan. macam ketam atau ikan yang banyak duri. sedap tapi susah nak makan sebab kena ketuk (ketam) atau kena cukup berhati-hati (ikan yang banyak duri) and end up aku akan makan sikit atau jarang-jarang sekali makan. lokcing ni anda perlu telan je.
4) murah dan sedap - dahla sedap, murah. gila tak suka.
5) senang nak masak - anda cuma perlu bakar 2-3 minit je. bakar ngan arang boleh, magic pan boleh. kalau nak rare sikit, anda boleh goreng. sesuai untuk orang tak reti masak (read malas) macam aku.

PALING PENTING

6) Boleh makan bila-bila masa - so, sekiranya anda beli lokcing dengan aku, anda boleh simpan dalam peti sejuk (3 bulan tahan) dan makan bila anda nak. Anda tak perlu lagi mencari penjual lokcing datang ke taman, menyusahkan diri keluar dari rumah. Nak lagi best sekiranya anda plan nak buat makan-makan like house warming, akikah, birthday party, wedding atau apa saja event, lokcing adalah dessert terbaik. sebabnya rujuk balik point aku 1-5. 

SEKARANG PULAK AKU BAGI TAWARAN MELELEH - LELEH, KALAU BELI DENGAN AKU ANDA AKAN DAPAT :

NAK TAU, KENALA WHATSAPP YE

HARGA MEMANG MAMPU MILIK DAN BERBALOI
100 CUCUK - RM25

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

close up lokcing, ni yang aku sendiri bakar

aku bakar dalam magic pan 

ni tempat buat lokcing 

BERMINAT, SILA PM DAN WHATSAPP YE


Comments

Humairah Jimat said…
assalam..blm pnh lagi mkn lokcing ni..mcm rasa kopok lekor ke cm mna eh?he..
ddJaafar said…
sedap haoihh.

shida sebut karipap inti ikan terus dd teringat serunding ikan beli kat wakaf che yeh aritu..sedapnya. husband dd suka sgt mkn dgn nasi impit. fuh..terliur plak dah.
Shida Idris said…
wassalam, kalau belum pernah memang kena cuba yang. whatsapp shida ye
0139729066
Shida Idris said…
kann...serunding ikan mmg sedap dd sebab dia boleh letak dlm banyak makanan. popia, karipap, mini karipap, nasi impit and even makan dengan nasik
Nampak sangat sedap. First time dgr makanan ni hihi :)

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…