Skip to main content

the genius boy


gifted boy


a few days ago, aku berpeluang tengok tv (satu kejayaan besar tau x) sbb aku amat jarang n sekali sekala je aku berpeluang tgk tv, yg lain aku blk umah, mandi n tdo. so, balik umah ari tu, aku rasa nk tgk tv and masa aku on je, ada rancngan AC DCNIE. one of the guest ialah adi putra. sblm ni mmg aku pernah dgr ttg adi putra tp x berpeluang melihat die d tv atau mendgr die bercakap.

so, ble die perkenalkan diri kat AC DCNIE, aku rasa sgt kagum smpi nk menitik air mata knp ye? sbb bukan setakat die genius tapi sgt keislaman eventhough he only 9 years old. cthnye his model one of the SENATOR (i forgot the name) n yg mmebuatkan aku impress ialah knp die minat ngan senator tersebut. st lagi, cite2nya ialah membuat satelit utk org islam ngan password ialah ayat suci AL-QURAN. subhanallah, aku sdr lgsg x pernah terpk nk buat sesuatu yg mcm tu n utk org islam plk tu. terasa diri sgt kerdil n malu ngan ADI walaupun die hanyalah 9th.

ketereran die ttg maths x yah cakaplah, mmg terer cumenya kite ramai org yg bijak pandai tp berapa kerat yg bijak tp dlm ms yang sama jgk sgt mematuhi ajaran ISLAM. so, ADI PUTRA rite now u are my IDOL. i dun care even though u are 9 years old.

nasi tambah: harap ramai lagi yg berpk mcm ADI PUTRA supaya dunia kite terus berkembang dgn ajaran ISLAM yg kukuh.

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.