Skip to main content

almost 5 months anak bonda

selamat bercuti semua, mesti ada yang pelik kan cuti pebenda pulak. ni untuk warga KL saja ye, esok ialah hari wilayah, warga Selangor atau negeri lain, sila makan hati....hahaha

dah lama x cerita pasal aku punya preggy kan. alhamdulillah, aku makin ok, walau still ada loya-loya dan muntah tapi sangat jarang. tapiiiiiiiiiiiiii kenapa selera makan x ada lagi...... aku nak biarlah ada selera makan yang membuak supaya aku boleh makan banyak tapi kenyatannya nan hadooo.

hari-hari kena pk nak makan apa, walau perut x lapar tapi tetap kena makan. nasik makan sekali atau dua kali je, banyaknya sekali tapi aku replace ngan mihun, keey teow, sup dan bla bla. aku kureng mi kuning tuh. air pulak aku x suka air yang normal like teh o ais, milo ais, sirap dan so on. mesti nak air buah. tapi kadang-kadang canteen kat tempat kerja aku x ada air buah memang boleh membantutkan selera aku.

makan sekarang agak double sebab g mana-mana mintak air buah sebab sesetengah kedai kat opis aku, air buah boleh tahan dalam 3.50 hingga 5.00, hari-hari pulak tu tapi mak redha je, katanya untuk anak. buah setiap minggu wajib beli, in fact kalau tengok buah yang fresh dan ranum, rasa nak beli semua.

tapi aku kena bajet sebab aku akan make sure beli dalam kuantiti sikit dan pastikan habis sebelum hari ahad seterusnya. mak biasa beli buah kat pasar malam ttdi setiap hari ahad, sebab buah dia memang fresh dan best. walau agak mahal dari pasar malam lain tapi puas hati.

yang paling x tahan, tahap kencing memang power puff gurl. cuba bayangkan, aritu teringin nak makan ABC, then beli. makan ABC dalam pukul 9.30 abis. dari kul 9.30 hingga 11.30 10 kali pergi toilet buang air. kalau haritu minum air lebih dari biasa, sejam sekali mesti bangun tidur buang air. sebab tu hubby bgtau, suruh tidur je dalam toilet, senang katanya (-___-)

berat rasanya x naik-naik lagi, perut pun nampak sikit je tupun kalau pakai baju ketat baru nampak. tapi seluar dah x boleh zip dan button....hahaha. so, esok aku nak beli belly belt sebab risau jugak pakai seluar x button, takutla jalan-jalan melurut sendiri.....hahaha

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.